Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_do_kupi_1.docx
Скачиваний:
281
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
369.81 Кб
Скачать

3.2. Оцінка економічної ефективності впровадження розділення сировини на фракції Технологічний процес утилізації (переробки) використаних петф пляшок на Виробничому комплексі пат «Оболонь»

Збір і підготовка відходів ПЕТ – це один із напрямів діяльності Виробничого комплексу. Частина вторинного ПЕТ заготовлюється в компактних джерелах утворення, тобто на промислових підприємствах, де утворюються промислові відходи в процесі лиття преформ чи при видуві пляшок. Проте основний об’єм сировини Виробничий комплекс отримує через збір використаних пляшок.

Заготовка вторинного ПЕТ (в основному пляшок з-під напоїв) через мережі прийомних пунктів – економічно малоефективна, а низька заготівельна вартість пляшки, не стимулює населення до здачі вторинної сировини. Хоча зібрана таким чином пляшка є більш чистою, проте і більш дорогою. Найбільш ефективний збір бувших у використанні пляшок шляхом сортування. Цей метод отримав широке розповсюдження закордоном і починає розвиватися в Україні. Такий спосіб заготовок є найбільш перспективним у наших умовах, оскільки забезпечує достатню чистоту зібраного матеріалу (з пляшок на стадії заготівлі знімаються кришки, кільця та етикетка). Перший етап сортування ПЕТ-пляшок проводять у приймальних пунктах і на сміттєсортувальних заводах, а також на сміттєзвалищах. Головна увага повинна приділятися сортуванню по-кольору. Зібрані пляшки, для зручного транспортування, зазвичай пресують у тюки, і далі відправляються на ВК ПАТ «Оболонь» для переробки.

Близько третини вторинного ПЕТ використовується для виготовлення волокон для килимів, синтетичних ниток, одягу і геотекстилю. Інші напрямки застосування вторинного ПЕТ включають виробництво листа і плівки, бандажної стрічки і, безпосередньо, знову пляшок.

Виробничий комплекс з вторинного ПЕТФ виготовляє бандажну стрічку, яка в основному призначена для промислових цілей. Вона може з успіхом конкурувати з стрічками з поліпропілену і сталі.

Виробничий комплекс ПАТ «Оболонь» одним із перших в Україні розпочало переробку упаковки харчових продуктів (ПЕТ пляшки).

Технологічна система переробки ПЕТ пляшки зазначена на рис. 3.2.

Рис 3.2. Технологічна система переробки ПЕТ пляшки

Встановлене обладнання дозволяє переробляти за 1 годину до 600 кг ПЕТ, а це більш ніж 15 тис. пляшок.

Зазначене обладнання та технологічний процес забезпечує продуктивну та якісну переробку пляшки.

Важливу роль відіграє попереднє миття ПЕТ пляшки від забруднень перед сортуванням та подрібненням.

Додаткове ручне сортування дає змогу виключити попадання в прозору подрібнену масу фракцій інших кольорів.

Подрібнення здійснюється з одночасною подачею води. При великих обертах ротора дробарки, вода служить для охолодження ножів дробарки та додаткової мийки сировини від бруду та піску.

Чистота сировини досягається триразовим миттям: 1 раз – у ванні гарячої промивки та двічі – у ваннах холодної промивки.

В першій ванні застосовуються миючі засоби для видалення жирових та масляних забруднень. Оскільки подрібнена маса має великий вміст вологи, в подальшому вона подається на центрифугу для первинного видалення води.

Кінцевим шляхом віджатих, але вологих, пластівців є сушарка.

На цій стадії, за рахунок подачі гарячого стисненого потоку повітря, здійснюється сушка сировини, яка по пневмопроводу подається в накопичу вальний бункер.

В подальшому оператор завантажує кінцевий продукт в тару (біг-беги) ємкістю до 500 кг кожен.

Важливим економічним фактором у вказаному технологічному процесі є присутність та велика технологічність очисних споруд.

Вода, яка використовувалась для попередньої мийки та подрібнення, після очищення знову повертається до технологічного процесу.

Як недоліки та постійно присутні фактори вказаного виробництва, слід відмітити:

  • великий рівень шуму (до 90 децибел);

  • сортувальники працюють в тому числі із забрудненою (полігонною) ПЕТ пляшкою;

  • постійна забрудненість та підвищена вологість на дільниці.

Вказані недоліки частково компенсуються використанням працівниками навушників, спеціальних рукавиць та постійним прибиранням дільниці.

Досвід роботи з твердими побутовими відходами, в тому числі з ПЕТ пляшкою, свідчить про те, що вказані фактори мають місце на всіх аналогічних виробництвах і повне усунення їх майже неможливе.

Детальніше процес переробки можна викласти в наступній редакції.

Однією з початкових стадій рециклінга є сортування сировини. Для переробки найзручніше використовувати спресовану кіпу ПЕТф-пляшок. Як правило, підприємства, що мають лінії по переробці ПЕТф-сировини, набувають таких кіп, які потім роздирають, сортують і переробляють. Якість ручного сортування повністю залежить від робочого персоналу, а отже, на якість кінцевого продукту впливає тільки добросовісна праця сортувальників.

До позитивних же сторін ручного сортування відноситься нижча ціна всього комплексу устаткування, оскільки немає необхідності встановлювати дорогі сенсори, детектори або системи відбору матеріалу.

На жаль, (залежно від методу збору) при зборі використаної ПЕТф пляшки в загальну кількість ПЕТф можуть потрапляти і пляшки з іншого пластика, особливо PVC (полівінілхлорид), оскільки зовні він дуже схожий на ПЕТф і його щільність більше 1, як і у ПЕТф. Допустити це не можна, оскільки переробка ПЕТф особливо чутлива до присутності PVC. Навіть в дуже малій кількості PVC може негативно позначитися на якості початкової сировини і навіть пошкодити устаткування під час переробки. Прийнятна норма PVC - менш ніж 0,25% від загального об'єму переробки.

Також переробку не можна проводити відразу з пляшок різного кольору, оскільки це відобразиться на кольорі кінцевого продукту - він буде в кращому разі зелено-коричневим, а це негативно позначиться на його відпускній ціні, оскільки найпоширеніший та найдорожчий гранулят - прозорий і блакитний. Тому потрібне сортування на безбарвний ПЕТф (прозорий і ясно-блакитний) і на кольоровий (звичайно це зелений і темно-коричневий).

Сортування можливе двома способами:

1) ручне сортування, яке вимагає дуже високих навиків оператора в ідентифікації пляшок. Особливості такого сортування - високий відсоток помилки оператора і низька продуктивність - не більше 100 кг/час на одну людину. Дане сортування можна використовувати як додаткову, на стадії прийому пляшок у населення і візуального огляду пляшок при подачі на лінію переробки;

2) автоматичне сортування, з використанням рентгенівських і інфрачервоних датчиків які підключені до центрального процесора. Система автоматичного сортування перебирає більш ніж 1 тонну пластика в годину і гарантує майже 100% розділення ПЕТф від інших типів пластика, включаючи і PVC.

Пляшки в автоматичному центрі сортування після їх класифікації і розділення за кольором пресуються і формуються в кіпи, зменшуючись в об'ємі в 10 разів. Кіпи спресованої пляшки перетягуються металевою стрічкою, розмір кіпи 1м х 1м х 1.20м, вага 300-350 кг, вантажаться на автомобіль і доставляються на підприємство по переробці, що забезпечує їх рентабельну доставку.

Безпосередньо процес переробки ПЕТф пляшок містить наступні стадії:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]