Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_do_kupi_1.docx
Скачиваний:
281
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
369.81 Кб
Скачать

Корпоративна стратегія підприємства

Ринок

Підприємство

Можливості

Можливості = Загрозам

Загрози

Сильні сторони

Зростання

Зростання

Стабілізації

Сильні = Слабким

Стабілізації

Стабілізації

Стабілізації

Слабкі сторони

Виживання

Виживання

Скорочення

Виходячи із класичного інструменту розробки корпоративної стратегії - SWOT - аналізу для ВК ПАТ «Оболонь» та табл.3.1. ми можемо обрати корпоративну стратегію для нашого підприємства. Так, як на підприємстві переважають слабкі сторони , а на ринку - можливості, то ми обираємо стратегію виживання. Стратегія виживання — це захисна стратегія, яка базується на застосуванні таких конкретних стратегій: стратегія оборони, стратегія напрямку дій в конкретних зрізах діяльності підприємства, стратегії для слабкого бізнесу, альтернативні стратегії. Необхідність застосування складових стратегій виживання перш за все визначається рівнем собівартості продукції підприємства, мінімальним рівнем рентабельності, часткою ринку, кількістю працівників та іншими показниками.

Для того, щоб підприємство змогло вижити в сучасному ринковому середовищі, воно повинно мати конкурентні переваги, які є основою бізнес – стратегії підприємства. Конкурентна  стратегія –  це  спосіб  отримання  стійких  конкурентних  переваг  у кожній стратегічній одиниці бізнесу підприємства  шляхом  конкурентної  боротьби,  задоволення  різноманітних  і  мінливих  потреб  споживачів  краще,  ніж  це  роблять конкуренти (табл.3.7.)

Таблиця 3.7.

Конкурентна стратегія

Ступінь

ризику

Рівень

потенціалу

Загрозливий

(високий)

Прийнятний

(середній)

Мінімальний

(низький)

Потужній (високий)

Стратегія фокусування

Стратегія диференціації

Стратегія диференціації

Достатній (середній)

Стратегія зниження витрат

Стратегія фокусування

Стратегія диференціації

Продовження таблиці 3.7

Базовий (низький)

Стратегія зниження витрат

Стратегія зниження витрат

Стратегія фокусування

Виходячи з того, що рівень потенціалу на підприємстві ВК ПАТ «Оболонь» є середнім, а ступінь ризику – прийнятний, ми обираємо стратегію фокусування.

Стратегія фокусування має на увазі вибір сегменту або групи сегментів в галузі та задоволення потреб цього сегменту з більшою ефективністю, ніж це можуть зробити конкуренти, які обслуговують більш широкий сегмент ринку.

Визначивши корпоративну та конкурентну стратегії ВК ПАТ «Оболонь» розробимо функціональні стратегії для цього підприємства. Для покращення показників діяльності ВК ПАТ «Оболонь» звернемо увагу на окремий сегмент діяльності цього підприємства, а саме на оброблення пластичних мас, і розробимо такі заходи:

1. Розділення сировину на фракції

2. Зміна ціни на важку та легку фракції.

Після розробки заходів щодо підвищення конкурентоспроможності потенціалу ВК ПАТ «Оболонь» розглянемо ефективність їх впровадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]