Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mekhanika_2_Redaktsiya / ЗМ_модуль3.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
9.22 Mб
Скачать

Якісні задачі Закон збереження імпульсу

  1. На столі лежать дві кульки крокету. Як, не маючи вагів або інших приладів, визначити, чи рівні маси цих куль?

  2. Восьминоги і каракатиці переміщаються з швидкістю до 60 м/с, періодично викидаючи вбирану в себе воду. За яким принципом переміщаються ці тварини?

  3. На деяких судах для здійснення повороту встановлений спеціальний підрулюючий пристрій: збоку, поблизу носової частини, з судна починає бити струмінь води. Куди поверне судно, якщо струмінь б’є з лівого борту? Який принцип покладений в основу підрулюючого пристрою?

  4. Чому з підвищенням температури повітря і із збільшенням висоти польоту потужність повітряних реактивних двигунів зменшується?

  5. Чому рушницю, з якої робиться постріл, потрібно щільно притискувати до плеча?

  6. Чому ковзанярі розмахують руками при бігу?

  7. Як пояснити віддачу при пострілі?

  8. Чому космічні ракети роблять багатоступінчатими?

  9. Чи можуть всі осколки гранати, що утворюються при її вибуху, полетіти убік протилежний руху гранати?

  10. Снаряд випущений вертикально вгору. Досягнувши максимальної висоти він розірвався на три частини. Один уламок полетів у північному напрямі, інший в східному. У якому напрямі полетить третій уламок?

Робота та енергія

  1. Чи однакова буде робота при рівномірному піднятті тіла вертикально вгору на висоту h і при рівномірному переміщенні того ж тіла по горизонтальному шляху на відстань, рівну h?

  2. Якщо снаряд і куля мають однакові швидкості при попаданні в ціль, в скільки разів робота руйнування снаряда більше роботи руйнування нулі?

  3. Чому важка автомашина повинна мати сильніші гальма, ніж легша?

  4. Чому витрачається більше бензину у тому випадку, коли автомобіль рухається з прискоренням, чим при русі з постійною швидкістю?

  5. Автомобіль спускається з гори з вимкненим мотором. За рахунок якої енергії рухається при цьому автомобіль?

  6. Пожежний насос викидає воду. На що витрачається енергія насоса?

  7. На одній і тій же висоті знаходиться шматок алюмінію і шматок свинцю однакового об’єму. У якого тіла більше запас потенційної енергії?

  8. Чи здійснює роботу сила тяжіння, коли тягнуть сани по горизонтальному шляху? переміщають вгору?

  9. За рахунок якої енергії піднімається аеростат?

  10. Чи потрібно здійснювати будь-яку роботу для зміни швидкості руху тіла в умовах невагомості, коли не існує ні тертя, ні опору середовища?

Закон збереження енергії

  1. Гімнаст спочатку стрибає на гнучку дошку-трамплін, а потім вгору. Чому в цьому випадку стрибок виходить вищим, ніж стрибок без трампліну?

  2. У метрополітені шляхи прокладені так, що на першій частині перегону поїзда здійснюють невеликий спуск, а на другій частині – підйом. Яке перетворення механічної енергії з одного вигляду в іншій відбувається на першій частині перегону, на другій? Чому тут можлива економія електроенергії?

  3. Дві коркові пробки падають з висоти 1 м: одна в повітрі, інша в трубці Ньютона, з якої викачано повітря. Чи однакові потенціальні енергії пробок на початку падіння? Чи однакові їх кінетичні енергії в кінці падіння?

  4. Як зміниться рух кулі, якщо на її шляху зустрінеться дошка, яку вона пробиває? Чи збережеться при цьому незмінною кінетична енергія кулі? Чи є протиріччя закону збереження енергії зміна кінетичній енергії при пробитті кулею дошки?

  5. Поясніть, перехід та перетворення яких видів механічної енергії відбувається в дитячій іграшці «повітряний пістолет-автомат», що стріляє кульками від настільного тенісу.

  6. Чому іноді автомобіль не може виїхати на гору, якщо він на початку підйому не зробив розгін (не набув значної швидкості)?

  7. З пружинного пістолета, розташованого на висоті 2 м над поверхнею землі, вилітає куля. Перший раз вертикально вгору, другий раз горизонтально. У якому випадку швидкість кулі при підльоті до поверхні землі буде найбільшою? Опором повітря нехтувати. Швидкість вильоту кулі з пістолета у всіх випадках вважати однаковою.

201

Соседние файлы в папке Mekhanika_2_Redaktsiya