Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
554
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

18.2. Порядок збирання, обробки і подання оперативної інформації про стан військової дисципліни

Порядок подання оперативної інформації про злочини, події і дисциплінарні проступки та їх види (див. дод. 18.1, 18.2) визначено інструкцією, що затверджена наказом командувача внутрішніх військ МВС України. Інформація повинна бути чіткою, лаконічною, мотивованою та своєчасною.

Злочин – передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння, дія або бездіяльність, вчинені суб’єктом злочину.

Подія – випадок, що призвів до загибелі, каліцтва людей або завдав значних матеріальних збитків державі чи окремим громадянам за відсутності складу злочину.

Дисциплінарний проступок – військове правопорушення, за яке винну особу притягують до відповідальності згідно з Дисциплінарним статутом ЗСУ, та яке не вважається злочином.

Відповідальність за своєчасність та об’єктивність надання доповідей про злочини і події, вчинені військовослужбовцями, службовцями внутрішніх військ під час виконання ними службових обов’язків або перебування останніх на території військової частини, повноту та якість проведення розслідувань за фактами правопорушень несуть керівники структурних підрозділів ГУ ВВ за напрямками діяльності, начальники управлінь ТрК, навчальних закладів, командири з’єднань, військових частин.

Командир підрозділу або особа, яка виконує його обов’язки, після одержання повідомлення про правопорушення з ознаками злочину або подію повинні негайно доповісти по команді.

Начальник управління ТрК, військового навчального закладу, командир з’єднання, військової частини центрального підпорядкування або особи, які виконують їх обов’язки, після одержання повідомлення про правопорушення з ознаками злочину або подію зобов’язані:

  • негайно доповісти командувачу внутрішніх військ, керівництву УВС за місцем дислокації (у разі вчинення злочину на об’єкті, який охороняється, чи виникнення іншої надзвичайної події);

  • подати встановленим порядком донесення;

  • повідомити військового прокурора;

  • діяти відповідно до чинного законодавства.

Командир з’єднання, військової частини, підпорядкованої управлінню ТрК або особи, які виконують їх обов’язки, після одержання повідомлення про правопорушення з ознаками злочину, подію зобов’язані негайно доповісти начальнику управління ТрК та діяти, як зазначено вище.

Заступники начальників управлінь ТрК, навчальних закладів, командирів з’єднань та військових частин центрального підпорядкування доповіді про правопорушення з ознаками злочину, подію подають негайно заступникам командувача внутрішніх військ за напрямками діяльності в усній формі.

Оперативний черговий ГУ ВВ, управління ТрК, з’єднання, військової частини, окремого батальйону, після одержання повідомлення про подію з ознаками злочину (подію) діє відповідно до вимог пунктів 5.2, 5.4 Інструкції про оперативне інформування в органах і підрозділах внутрішніх справ, внутрішніх військах та навчальних закладах МВС України.

Інформація з терміном отримання:

  • “негайно” повинна надійти командувачу не пізніше як через 3 год;

  • “протягом доби після порушення кримінальної справи” – не пізніше 24 год після прийняття органом дізнання рішення про порушення кримінальної справи, але не пізніше 3 діб з моменту скоєння злочину;

  • “протягом доби після проведення службового розслідування” – не пізніше 6 діб з часу події, за якою проведено службове розслідування.

Донесення щодо винесених постанов про закриття або відмову в порушенні кримінальної справи, перекваліфікації складу злочину, результатів розгляду кримінальної справи у суді надають протягом 3 діб з моменту надходження інформації до управління ТрК, з’єднання, військової частини.

У разі прийняття начальником управління ТрК, командиром з’єднання, військової частини процесуального рішення як органом дізнання відповідно до ст. 97 КПК України, донесення подають у термін до 3 діб з моменту прийняття рішення.

Вказані донесення готує начальник штабу управління ТрК (з’єднання, військової частини) спільно із заступником начальника управління ТрК (командира з’єднання, військової частини) з виховної роботи.

У разі самовільного залишення частини військовослужбовцем, а також неприбутті його в строк без поважних причин за відсутності складу злочину, посадові особи, починаючи з чергового роти, негайно доповідають по команді і далі до ГУ ВВ із зазначенням установчих даних і можливих місць його перебування.

Начальники управлінь ТрК, навчальних закладів, командири з’єднань та військових частин центрального підпорядкування доповіді про складання протоколу вчинення підлеглими корупційного правопорушення, рішення суду з цього питання подають протягом 3 діб з моменту надходження інформації.

За всіма фактами несвоєчасної доповіді про злочини, події та загибелі проводять службові розслідування. Про результати та вжиті заходи протягом 3 діб після закінчення службового розслідування доповідають письмово в управління виховної роботи ГУ ВВ.

Звірення облікових даних щодо злочинів та подій проводять:

  • начальники управлінь ТрК, навчальних закладів, командири з’єднань та військових частин, заступники начальників управлінь ТрК (навчальних закладів, командирів з’єднань та військових частин) з виховної роботи (по роботі з особовим складом) до 5 числа кожного місяця зі звітними даними військових прокуратур гарнізонів, які вони надсилають до військових прокуратур регіонів;

  • начальники управлінь ТрК, заступники начальників управлінь ТрК з виховної роботи, у зоні відповідальності яких розташовані військові прокуратури регіонів, до 5 числа кожного місяця за їхніми звітними даними, які надсилаються ними до Генеральної прокуратури України.

Про підсумки звірення направляють донесення до ГУ ВВ.

Командири підрозділів доповідають по команді командиру, черговій службі частини, з’єднання про дисциплінарні проступки військовослужбовців у день їх скоєння і вживають заходи згідно з розпорядженням старшого начальника та вимогами статутів.

При надходженні до ГУ ВВ звернень з інформацією про правопорушення з ознаками злочинів, що скоєні особовим складом внутрішніх військ, командувач призначає службове розслідування, за підсумками якого відповідний командир (начальник), як орган дізнання, приймає процесуальне рішення та повідомляє військового прокурора гарнізону.

При надходженні до управління ТрК, навчального закладу, з’єднання, військової частини звернень з інформацією про правопорушення з ознаками злочинів, що скоєні військовослужбовцями, начальник управління ТрК, навчального закладу, командир з’єднання, військової частини призначає службове розслідування (дослідчу перевірку), за підсумками якого (якої) приймає процесуальні рішення та повідомляє військового прокурора гарнізону.

Облік звернень з інформацією про правопорушення з ознаками злочинів, скоєних особовим складом внутрішніх військ ведуть у Журналі реєстрації заяв і повідомлень про злочини, який зберігають:

  • у ГУ ВВ – у відділі документального забезпечення та контролю штабу;

  • в управліннях ТрК, навчальних закладах, з’єднаннях, військових частинах – в несекретному діловодстві (канцелярії).

Додаток 18.1