Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
575
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Заступник командира 2 патрульної роти з виховної роботи лейтенант (підпис) п.Г. Шевчук

15.3. Морально-психологічне забезпечення служби добового наряду

МПЗ служби добового наряду здійснюють командири та офіцери виховної роботи при активній участі громадських організацій частини і підрозділів.

Для добового наряду підрозділу, наряду автопарку, КПП плани МПЗ служби не складають, натомість активістам на інструктажі дають індивідуальні завдання: провести бесіди з визначених тем, додаткові заняття, вивчити статутні обов’язки, прочитати та обговорити статті з газет і журналів, надати допомогу в оволодінні службовими обов’язками та ін.

Важливим методом МПЗ служби добового наряду є особистий приклад чергових, їх помічників та активу. Їхня відповідальність, ініціатива, зразкове виконання обов’язків спонукають особовий склад на бездоганне виконання обов’язків служби. Уміло підібрані індивідуальні завдання дають можливість вплинути на особовий склад добового наряду в потрібному напрямку, застерегти від небажаних вчинків.

Формою роботи є контроль і перевірка виконання цих завдань, аналіз їх дієвості.

У організації служби добового наряду важливим є правильний підбір особового складу. В наряд призначають найбільш дисципліно-ваних військовослужбовців з високими морально-психологічними якостями, які здатні зразково виконувати обов’язки служби і підтримувати статутний порядок.

Молодих солдатів і тих, що прибули з інших підрозділів, призначають у добовий наряд після необхідної підготовки. Категорично забороняється призначати у наряд військовослужбовців з різних підрозділів, хворих, схильних до порушень вимог служби і військової дисципліни, віднесених до групи підвищеної психологічної уваги та тих, що прибули з відпустки менш ніж п’ять діб потому. Особовий склад у всі види добового наряду підбирають так, щоб до кожного з них входили активісти, при цьому враховують думку голови ради військового колективу.

З метою ретельної підготовки до служби виховні заходи визначають з урахуванням конкретних обов’язків осіб добового наряду. Увагу зосереджують на забезпеченні надійної охорони військових містечок, озброєння і майна, виконанні розпорядку дня, контролі за особовим складом, дотриманні правил пожежної безпеки, статутному порядку.

Успіх цього виду служби значною мірою залежить від розуміння черговим роти і днювальними своєї ролі у забезпеченні життєдіяльності підрозділу.

Особам добового наряду роз’яснюють, що недбале ставлення до служби може бути причиною тяжких наслідків: порушення розпорядку дня, розкрадання зброї і майна роти, зриву занять. Необхідно завжди пам’ятати перевірене життям правило: чітка організація служби добового наряду, наполегливе впровадження в життя вимог статутів є запорукою міцної дисципліни та організованості.

Після закінчення служби проводять ретельний розбір, вказують на позитивні моменти і недоліки, які мали місце. У книзі прийому і здачі чергування та накопичувальній відомості взводу виставляють оцінки кожному військовослужбовцю. Прізвища тих, хто особливо відзначилися, оголошуюють особовому складу і заносять на стенд “Кращі фахівці служби”.

МПЗ служби наряду парку організовує заступник командира роти з виховної роботи. Він інструктує чергового щодо проведення заходів МПЗ у період служби, дає індивідуальні завдання. Під час інструктування аналізують результати служби за минулу добу, доводять вимоги старших начальників, позитивні приклади і недоліки, поширюють передовий досвід.

Активну участь у МПЗ служби наряду парку беруть офіцери, прапорщики підрозділу та автомобільної служби частини. Великого значення мають їх особиста взірцевість у дотриманні статутних вимог при роботі в парку та надання допомоги черговому і днювальним парку в підтриманні порядку.

Найбільш доступними заходами МПЗ служби наряду КПП є індивідуальна бесіда, особистий приклад, практична допомога. Командир роти і його заступник з виховної роботи звертають особливу увагу на тверде знання черговим і його помічниками службових обов’язків, суворе дотримання перепускного режиму.

У організації МПЗ служби наряду їдальні командир підрозділу і його заступник з виховної роботи особливу увагу звертають на забезпечення чистоти і порядку в їдальні, правильність отримання продуктів зі складу, якісну обробку і повну закладку їх в казан. Особовому складу роз’яснюють необхідність дотримання правил особистої гігієни, мір безпеки, сервіровки столів і роздавання їжі особовому складу.

Більш ретельно готують і проводять заходи МПЗ служби добового наряду, що заступає для несення служби у вихідні і святкові дні. Головну увагу звертають на підбір осіб добового наряду, всебічну підготовку їх до служби, чітке виконання обов’язків, що забезпечить у разі необхідності своєчасне доведення сигналів оповіщення, швидке приведення частини (підрозділу) у вищі ступені бойової готовності.

Заступник командира підрозділу з виховної роботи також інструктує активістів чергового підрозділу про зміст, форми і методи виховної роботи в процесі чергування і дії за надзвичайних обставин. Особливу увагу при цьому звертають на підтримання постійної бойової готовності чергового підрозділу, забезпечення збору особового складу за сигналами тривоги, злагодженість дій при виконанні завдань, що виникають раптово, знання кожним військовослужбовцем обов’язків за бойовим розрахунком. З особовим складом чергового підрозділу проводять заняття і заходи МПЗ, що передбачені планом виховної роботи роти.

Серед осіб добового наряду організовують змагання за краще виконання обов’язків служби. Форми і методи його такі самі, як для варт і військових нарядів. Змістом змагання є практичне несення служби з найвищою якістю, відмінне знання вимог статутів, інших нормативних документів, своїх обов’язків, швидкі і злагоджені дії за бойовим розрахунком, боротьба за військовий порядок, культуру і зразковий зовнішній вигляд.

Важливе місце у морально-психологічній підготовці особового складу до служби належить розводу добового наряду. Його проводять у суворій відповідності до статуту, в урочистій обстановці. Періодично на розводі добового наряду повинні бути присутні заступник командира частини з виховної роботи, офіцери відділення (групи) виховної роботи частини. Це збільшує значимість ритуалу.

Метою МПЗ служби добового наряду під час служби є забезпечення сумлінного і умілого виконання своїх обов’язків усіма солдатами, сержантами, прапорщиками й офіцерами, попередження порушень військової дисципліни.

Організовує і проводить заходи МПЗ служби добового наряду заступник командира частини (підрозділу) з виховної роботи разом з відповідальним офіцером та черговими усіх видів добового наряду. Активну участь у здійсненні заходів МПЗ беруть офіцери штабу, відділення (групи) виховної роботи, які контролюють виконання розпорядку дня і службу добового наряду.

Командири, їх заступники з виховної роботи заздалегідь планують, яку ділянку внутрішньої служби кожен з них контролюватиме і який захід МПЗ повинен провести з особовим складом. Добрий результат дають невимушені бесіди, поради, допомога в подоланні труднощів. Офіцери виховної роботи особисто спілкуються з військовослужбовцями, відзначають тих, хто дотримується вимог статуту, попереджають порушення, мобілізують на відмінне виконання своїх обов’язків.

У ході служби добового наряду проводять інформування про події в країні та за кордоном, групові та індивідуальні бесіди, читання статей з газет і журналів, повторюють теми гуманітарної підготовки, вивчають статути, прослуховують радіо, надають допомогу в оволодінні військовою спеціальністю.

У зв’язку з тим, що добовий наряд виконує свої обов’язки розосереджено, основним засобом МПЗ служби є індивідуальна виховна робота. Чергові частини, КПП, автопарку, їдальні, підрозділу, спираючись на актив, підтримують змагання між особами підпорядкованого їм наряду за краще виконання обов’язків служби, організовують взаємодопомогу. МПЗ служби добового наряду вимагає оперативності, наполегливості та гнучкості. Жоден військовослужбовець у період служби не повинен залишатися без виховного впливу, контролю і допомоги.

Питання МПЗ служби добового наряду включають до планів особистої роботи офіцерів виховної роботи та систематично аналізують.

Після виконання поставленого завдання командир частини заслуховує доповідь чергового частини, відзначає позитивні моменти в його діях, вказує на недоліки. Чергові підрозділів, автопарку, їдальні, КПП та інші підводять підсумки несення служби особовим складом, відзначають недоліки, що мали місце, оцінюють кожного військовослужбовця, доповідають командиру підрозділу і його заступнику з виховної роботи про результати несення служби і морально-психологічний стан особового складу.

Черговий частини оцінює службу всіх видів добового наряду, виставляє оцінки у книзі прийому і здачі чергування і оголошує їх при зміні. Це дисциплінує особовий склад, підтримує дух змагання за краще виконання обов’язків служби, зміцнює авторитет і роль чергового у підтриманні внутрішнього порядку.

Командир підрозділу з урахуванням оцінок чергового частини, особистих спостережень, доповідей осіб, що перевіряли службу, проводить розбір служби добового наряду.

Заступник командира підрозділу з виховної роботи заслуховує осіб, що призначалися для проведення заходів МПЗ, здійснює розбір і підбиває підсумки.

Результати служби добового наряду відображають стінним друком та у наочній агітації, використовують при проведенні занять з гуманітарної підготовки, бесід, інформувань. Організовують обмін досвідом солдат і сержантів, які зразково виконують обов’язки в добовому наряді.

Отже, МПЗ служби добового наряду – безперервний процес спільної діяльності командирів, офіцерів виховної роботи, громадських організацій, активу, начальників військових нарядів, спрямований на зразкове виконання поставлених завдань. Його організують відповідно до конкретної обстановки і умов несення служби.