Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
554
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Основні категорії і поняття

Морально-психологічне забезпечення, бойова підготовка, спеціальна підготовка, тактична підготовка, одиночна підготовка воїнів, тактико-стройові заняття, тактичні навчання, психотравмуючі фактори, актив підрозділу, змагання, стінний друк, наочна агітація, план морально-психологічного забезпечення паркового дня, польова народознавча світлиця, вогнева підготовка, фізична підготовка, озброєння, бойова техніка.

Завдання і тести для самоконтролю

1. На що спрямовують МПЗ тактичної підготовки?

2. Розкрийте зміст МПЗ у період підготовки до навчань.

3. Назвіть основні заходи МПЗ у період проведення тактичних навчань і після їх завершення.

4. За якими напрямками здійснюють МПЗ вогневої підготовки.

5. Розкрийте значення МПЗ з підготовки висококласних фахівців.

6. Розкрийте зміст роботи заступника командира роти з виховної роботи щодо МПЗ виконання завдань вогневої підготовки.

7. Назвіть основні заходи МПЗ проведення паркового дня.

8. Розкрийте зміст МПЗ виконання програми спеціальної підготовки.

9. Розкрийте зміст МПЗ фізичної підготовки.

10. Назвіть найбільш доступні форми МПЗ проведення занять зі спеціальної підготовки.

11. МПЗ під час переведення техніки на сезонний режим експлуатації організують протягом:

а) двох періодів;

б) чотирьох періодів;

в) трьох періодів.

12. Технічні конференції це:

а) форма пропаганди військово-технічних знань;

б) напрямок виховної роботи;

в) завдання виховної роботи.

13. При організації МПЗ переведення техніки на сезонний режим експлуатації збори військового колективу доцільно провести:

а) у період підготовки;

б) в ході переведення;

в) після завершення робіт.

Правильні відповіді: 11в, 12а, 13а.

Р о з д і л 18. Морально-психологічне забезпечення військової дисципліни та профілактики правопорушень

18.1. Сутність і зміст морально-психологічного забезпечення військової дисципліни та профілактики правопорушень

Дисципліна (латин. disciplina – суворий порядок) – важлива соціологічна категорія, яка характеризує складне суспільне явище, своєрідна форма суспільного зв’язку, визначений порядок поведінки, що відповідає певним нормам та правилам (політичним, правовим, моральним), що склалися в суспільстві.

Одним із її видів є військова дисципліна, що виконує роль організаційного чинника, впорядковує і охороняє систему відносин у військових колективах, є складником бойової готовності військ.

З давніх часів дисципліна у війську вважалася найважливішою умовою його існування і боєздатності. Щоправда, заходи дисциплінарного впливу були різні та відображали реалії і уявлення свого часу. У війську Батия, наприклад, за втечу з поля бою страчували кожного десятого. За часів Київської Русі боягуза піддавали смерті або назавжди виганяли. Сучасники відзначали високий рівень дисципліни серед козаків Запорізької Січі, де накази начальників ніхто не смів обговорювати, а правилам субординації і військового братерства навчали з дитинства.

В Україні з моменту проголошення незалежності і створення власних збройних формувань питанням військової дисципліни надається першочергове значення. Вже у перших законодавчих актах з військових питань були визначені вимоги до військовослужбовців щодо дотримання встановлених правил і норм поведінки.

Правову основу військової дисципліни складають закони України, військові статути, Військова присяга і накази командирів та начальників.

Військова дисципліна ґрунтується на усвідомленні військовослужбовцями свого військового обов’язку, відповідальності за захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, на їх вірності Військовій присязі.

Особливостями військової дисципліни є:

  • більша, ніж у цивільному суспільстві, категоричність, владність, суворість і безумовність вимог;

  • сувора субординація та детальна регламентація побуту і діяльності;

  • енергійна і вольова форма впровадження вимог.

Основою дисципліни у внутрішніх військах є не покарання та примус, а безмежна відданість Українському народу і усвідомлення військовослужбовцями особистої відповідальності за його захист.

Підтримання і зміцнення дисципліни у військовій частині, підрозділі – справа всього особового складу. Кожен військовослужбовець повинен докладати для цього чимало моральних і фізичних зусиль.

Військова дисципліна і правопорядок у з’єднаннях та частинах забезпечуються спільною діяльністю всіх посадових осіб підрозділів і органів управління. Вона спрямована на організацію і забезпечення служби, навчання, виховання та повсякденної життєдіяльності особового складу.

Зміцнення дисципліни і статутного порядку здійснюють виключно у межах законності. Правовими засобами цього є:

  • статутні види заохочень та дисциплінарних стягнень;

  • застосування статутних заходів припинення правопорушень (нагадування про обов’язки служби, затримання військово-службовців, усунення з посади, припинення військовослужбовцям строкової служби відпусток, відряджень або звільнень, зняття з експлуатації несправних машин, зняття військовослужбовців-правопорушників з поїздів, застосування зброї);

  • передавання справ порушників до товариських судів для обговорення на зборах особового складу підрозділів і військових частин; притягнення до матеріальної, адміністративної та юридичної відповідальності;

  • передавання матеріалів на правопорушників військовому прокурору;

  • прокурорське застереження про неприпустимість порушення законів, застосування інших заходів дисциплінарного впливу (наприклад, відрахування курсантів і слухачів з військово-навчального закладу).

Особливе місце у забезпеченні військової дисципліни належить попередженню правопорушень. Це комплекс заходів, спрямованих на своєчасне виявлення та усунення причин і умов їх здійснення. Отже, для недопущення випадків правопорушень командири повинні знати ці причини.

Завданнями профілактики правопорушень є такі:

  • виявлення і ліквідація причин, що сприяють протиправній поведінці;

  • попередження реально можливих за конкретних умов правопорушень;

  • припинення злочинів і проступків;

  • виявлення і усунення негативних обставин, які сприяли здійсненню конкретного правопорушення та можуть спричинити нові антисуспільні прояви.

Профілактичні заходи за змістом поділяють на:

  • господарсько-організаційні (покращення житлово-побутових умов, усіх видів постачання, матеріальної бази для організації дозвілля);

  • правові (запровадження норм юридичної відповідальності, визначення прав і обов’язків та ін.);

  • технічні (використання охоронної сигналізації, точних вимірювальних приладів і т. ін.);

  • своєчасне притягнення правопорушників до відповідальності, забезпечення виконання покарання.

За часом застосування розрізняють такі заходи попередження:

  • рання профілактика щодо осіб, схильних до правопорушень;

  • припинення правопорушень, які вже розпочались або тільки готуються;

  • розслідування злочинів і судовий розгляд кримінальних справ.

Командири та начальники ведуть профілактичну роботу за напрямками:

  • виховання у військовослужбовців високих моральних та бойових якостей, свідомої покори командирам і начальникам;

  • підтримання статутного порядку;

  • повсякденна вимогливість до підлеглих, постійна турбота про них;

  • поєднання і застосування заходів переконання і примусу;

  • особистий приклад у дотриманні Конституції і законів, виконання вимог Військової присяги, статутів, наказів і розпоряджень.

Важливе місце у профілактиці правопорушень належить військовій громадськості. Саме військовий колектив здатний створити атмосферу нетерпимості до зловживань, порушень, подій, злочинів. З цього питання видана низка наказів та директив.

Заходи попередження правопорушень, що виправдали себе в умовах військової служби, були систематизовані і юридично закріплені у загальновійськових статутах та інших правових актах України. Їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, що діяльність командирів, начальників, органів військової юстиції, усіх військовослужбовців спрямована на створення таких умов служби, які, з одного боку виключають будь-яку можливість протиправної поведінки, а з іншого – забезпечують своєчасне реагування на факти порушень військової дисципліни.

Отже, важливою сферою функціонування і застосування виховного впливу є МПЗ військової дисципліни та профілактики правопорушень. Ця сфера в Концепції виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України визначена як складник виховної роботи.

МПЗ військової дисципліни та профілактики правопорушень – це система організаційних і соціально-правових заходів, спрямованих на формування та розвиток у військовослужбовців особистої відповідальності за свідоме виконання Військової присяги, Конституції, законів України, військових статутів, наказів командирів і начальників, функціональних та службових обов’язків, досягнення необхідного рівня морально-психологічного стану особового складу з метою якісного виконання поставлених завдань.

Змістом МПЗ військової дисципліни та профілактики правопорушень є:

  • роз’яснення особовому складу суті та значення військової дисципліни, вимог Конституції, законів України, військових статутів, наказів командирів та начальників щодо її зміцнення, підтримання в частинах і підрозділах здорового морально-психологічного клімату;

  • виховання у військовослужбовців високих моральних та бойових якостей, свідомого ставлення до виконання військового обов’язку та послуху командирам (начальникам);

  • формування у особового складу розуміння необхідності підтримання статутного порядку, виховання гордості за належність до внутрішніх військ МВС України, вірності традиціям і Бойовому Прапору військової частини, ефективне використання з цією метою військових ритуалів;

  • забезпечення зразковості офіцерів, прапорщиків, молодших командирів у виконанні службових обов’язків, поведінці і ставленні до підлеглих;

  • вивчення та корегування соціально-психологічного клімату у підрозділах, їх згуртування; утвердження високоморальних, гуманітарних норм взаємин військовослужбовців, культури поведінки;

  • вивчення і прогнозування соціально-психологічних процесів у військових колективах, профілактика негативних проявів поведінки особового складу, зняття психологічних напружень;

  • оцінювання умов служби, побуту та їх впливу на стан військової дисципліни, проведення заходів щодо їх поліпшення;

  • забезпечення соціально-психологічної адаптації молодого поповнення та соціально-психологічного супроводу військово-професійної діяльності особового складу;

  • організація і проведення правової підготовки військово-службовців всіх категорій, співпраця з військовими юристами та правоохоронними органами з питань профілактики правопорушень;

  • розроблення методик, проведення професійного відбору і комплектування військових частин і підрозділів;

  • роз’яснення військовослужбовцям особливостей виконання навчально-бойових завдань, інших військових обов’язків та заходів безпеки з метою запобігання випадкам травмування;

  • вивчення, аналіз морально-психологічного стану особового складу та військової дисципліни у частинах і підрозділах, надання методичної допомоги посадовим особам з питань удосконалення системи роботи з підлеглими;

  • систематичне проведення з особовим складом заходів, спрямованих на успішне виконання завдань бойової служби;

  • навчання офіцерів, прапорщиків і сержантів системному підходу, формам і методам роботи з підлеглими, впровадження передового досвіду роботи командирів, штабів, органів виховної роботи всіх рівнів щодо зміцнення військової дисципліни та правопорядку у військах.

Отже, МПЗ військової дисципліни та профілактики правопорушень є статутним обов’язком всіх командирів і начальників. Вони повинні знати його суть і зміст, володіти методикою впровадження у всі сфери діяльності внутрішніх військ МВС України.