Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAMOSTIJNI_ROBOTI_remont_mashin.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Самостійна робота – 6

Тема: Підготовчі роботи і зовнішня мийка машин

1.Підготовчі роботи до ремонту машин

2.Зовнішня мийка машин

1.Підготовчі роботи до ремонту машин

Підготовка включає промивання системи охолодження і зовнішнє очищення машини.

Промивання системи охолодження служить для видалення забруднень із системи водяного охолодження, що дозволяє відновити ефективність її роботи і зберегти непродуктивну витрату паливо-мастильних матеріалів. До найбільш розповсюджиних способів видалення накипу відноситься очищення лужними або кислими миючими розчинами. Для цього систему охолодження обробляють лужним або кислотним розчином, який сприяє розкладу накипу.

Розглянемо деякі розчини для промивання системи охолодження двигуна (в дужках дана маса компонента на 1 л води в грамах)

1. Кальцинована сода (150).

2. Соляна кислота 5%-ної концентрації (0,1).

3. Кальцинована сода (100), гас (50).

4. Кальцинована сода (50), питна сода (10), поварена сіль (50), сульфат натрію (15), фосфат натрію (20).

Після роботи двигуна на протязі 10-12 год. його зупиняють, зливають розчин і промивають систему: заповнюють її водою, запускають двигун на 1 год., потім його зупиняють і зливають воду із системи.

Однак вплив лужних і кислих розчинів приводе до корозійних руйнувань деяких деталей, виконаних які з чорних (сталь, чавун), так і із кольорових (латунь, алюміній) металів.

Для зменшення корозії і підвищення якості очищення системи охолодження двигуна рекомендується застосовувати високоефективний склад МСД-1. Щоб видалити накип і продукти корозії, необхідно очищати систему охолодження циркуляційним способом при температурі 80...90о С. В систему охолодження вводять склад МСД-1 з розрахунку 10...20 г/л.

Двигун працює на протязі 5 год. потім склад зливають.

2.Зовнішня мийка машин

Перед початком зовнішнього очищення і миття з машини необхідно зняти електричні прилади, акумулятори, гумові і інші деталі, які можуть бути пошкоджені миючими розчинами.

Вибір способу очищення залежить від ступеня забрудненості машини і виду забруднень. Крупні грудки бруду і товсті шари пилу, просочені нафтопродуктами, смолясті і інші забруднення знімають звичайно вручну за допомогою скребків.

Зовні машину миють за допомогою насосів низького (0,3...0,4 МП) тиску, пересувних струменевих установок ГАРО високого тиску або пароводоструменевої установки типу ОМ-3360. На авторемонтних заводах зовнішнє миття також здійснюють за допомогою мийних камер типу ОМ-1438,ОМ-7459 та інші.

Машини миють в розбирально-мийних цехах (на великих заводах) або на майданчиках, які розташовані ближче доділянки розбирання.

Одночасно з очищенням необхідно пропарити і промити порожнини систем мащення і охолодження. Агрегати (вузли), що поступають в ремонт окремо від машини, миють за допомогою струменевих камерних установок тупикового і прохідного типу: ОМ-691, ОМ-947, АКТБ-М116, ОМ-1418 та інше.

Для зовнішнього миття використовують 10%-й розчин каустичної соди, а також розчини синтетичних речовин: МЛ-51,«Тракторина», «Аерола» та інше.

При мийці необхідно дотримуватися правила охорони праці, які встановлені для робіт з хімічно активними речовинами.

Повинен знати і розуміти:

1. Підготовчі роботи до ремонту машин ;

2. Зовнішня мийка машин.

Контрольні питання:

1. Сутність промивання системи охолодження?

2. Способи очищення машини?

Література:

1. С.К. Полянський, В.М. Коваленко „Експлуатаційні матеріали”: Підручник. - К.: Либідь, 2003 р.

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

3. Зсилка з інтернету: http://studyes.com.ua/technicheskie/rozbirannya-mittya-agregat-v-vuzl-v-detaley-dviguna-vnutr-shnogo-zgorannya.html

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]