Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAMOSTIJNI_ROBOTI_remont_mashin.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Самостійна робота – 27

Тема: Ремонт підйомно-тягових механізмів

1. Ремонт валів, барабанів, блоків, корпусів редукторів, канатів.

1. До основних пошкоджень валів відносяться риски і задирини на посадочних поверхнях, задири в шпонкових пазах, зміна форми і розмірів, зменшення діаметрів посадкових поверхонь під підшипник і сердечник, овальність і конусность посадкових поверхонь, поломка, забиті центральні отвори.

Риски і задирки усувають шліфуванням, якщо їх загальна площа не перевищує 4% від загальної посадкової поверхні під підшипник і 10% - під муфту, шків, шестерню або шпонку. Шліфування проводиться оксамитовим напилком або шліфувальним наждачним папером, злегка змоченою маслом. Якщо розміри посадочних поверхонь виходять за розміри допусків, зазначених на кресленнях, або зона дефектів перевищує встановлені допуски, то дефекти усувають одним з таких методів: електродугова наплавлення, вибродуговая наплавлення, газоплазмового напилення, електромеханічний метод.

Ремонт з використанням електродугової наплавки. Перед наплавленням уступи заввишки 4 мм і більше протачивают на конус під кутом 15 ... 20 °. Вал або ротор встановлюють сердечником на обертові ролики і виробляють наплавлення, накладаючи шви в черговості, позначеної цифрами на торці вала (рис. 15, а), яка забезпечує мінімальні деформації. При цьому шов попереднього шару обстукують молотком і зачищають дротяною щіткою. Смуги наплавленого металу повинні виходити за межі відновлюваної поверхні на 0,5 ... 0, "і 1,0 ... 1,5 діаметра вала d. Чергуючись через один. При наявності шпоночно паза на відновлюваної поверхні наплавлення слід починати з нього. Після наплавлення проводять механічну обробку поверхні. Наплавлення зазвичай виробляють електродами 342 або ОММ-5.Центральні отвори на торці вала відновлюють наступним чином. Наплавлення горця вала ведуть від центру до периферії по спіралі (рис. б). Потім на токарному верстаті обробляють торець, витримуючи загальну довжину вала, і засверливают центральні отвори. При відновленні центральних отворів базою служить зовнішня поверхня сердечника ротора.

Рис 17 - Відновлення валів електродуговим наплавленням:

а – посадкова поверхня; б - торець

Розроблений шпонковий паз відновлюють електродуговим наплавленням з подальшою механічною обробкою. Якщо шпонкові пази пошкоджені в валу і сердечнику, то слід зробити шпонкові пази більшого розміру і поставити нову шпонку. Якщо пошкоджений один шпонкові паз, то його фрезерують на більший розмір і встановлюють ступінчасту шпонку або фрезерують новий шпонковий паз зі зміщенням його відносно старого на чверть кола. Вибір способу ремонту залежить від можливостей ремонтного цеху.

Повинен знати і розуміти:

1. Ремонт валів, барабанів, блоків, корпусів редукторів, канатів.

Контрольні питання:

1. Що таке вал?

2. Які пошкодження валів можна відновити?

Література:

1. С.К. Полянський, В.М. Коваленко „Експлуатаційні матеріали”: Підручник. - К.: Либідь, 2003 р.

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

Автофигура 13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]