Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAMOSTIJNI_ROBOTI_remont_mashin.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Самостійна робота – 3

Тема: Основи організації і технології ремонту машин

1.Методи ремонту машин.

2.Способи організації ремонту машин.

  1. У числі заходів з підтримання працездатності машини за період повного терміну служби періодично виконують роботи з її поточного і капітального ремонту.

Ремонт будівельних машин являє собою комплекс робіт по усуненню несправностей, що виникають в процесі роботи, для відновлення повної працездатності машини.

Обсяг робіт, що виконуються в процесі ремонту, залежить від технічного стану машини, в якому вона опинилася за період експлуатації між черговими ремонтами.

При поточних ремонтах (ПР) крім очищення від бруду, мийки та інших робіт, що виконуються при регулярному технічному обслуговуванні машини (ТО), здійснюють часткову розборку, перевіряють стан окремих деталей, вузлів і агрегатів, відновлюють їх працездатність. Усувається підтікання в системах паливо подачі, гідрокерування, мастила і охолоджування, замінюються пошкоджені кріпильні деталі з заваркою і подальшої засверловкой розроблених отворів деталей, що з'єднуються; підварюються металеві конструкції в місцях появи тріщин або розривів; правлять вали і погнуті елементи металоконструкцій; замінюють зношені деталі механізмів справними.

При необхідності окремі агрегати та вузли, крім базових вузлів і деталей, замінюються на нові або заздалегідь відремонтовані.

При капітальних ремонтах (КР) виконується значно більший обсяг робіт, ніж при поточних. Машини після ретельної мийки та очистки від бруду піддаються повному розбиранні і ретельної дефектовці. Працездатність всіх вузлів і агрегатів відновлюється виправленням або заміною вузлами і агрегатами, заздалегідь відремонтованими. При капітальному ремонті всі посадки і сполучення деталей доводяться до норм відповідно до спеціальних вказівок з капітального ремонту тієї чи іншої машини.

Капітальний ремонт машин виконують за рахунок амортизаційних відрахувань організації, на балансі якої знаходяться ці машини.

Капітальний ремонт двигунів внутрішнього згоряння при поточному ремонті також здійснюють за рахунок амортизаційних відрахувань.

Капітальні ремонти основних будівельних машин виконують на спеціалізованих заводах по ремонту будівельних та ремонтних машин.

Поточні та капітальні ремонти будівельних машин здійснюють індивідуальним або знеособленим методом. Різновидами організації робіт при знеособленому методі ремонту є агрегатно-вузловий і потоковий метод ремонту.

При індивідуальному методі всі вузли та деталі машини після ремонту встановлюють на ту ж машину, з якої вони були демонтовані. Роботи по ремонту здійснює універсальна бригада в складі 3-8 чоловік, яка розбирає машину на вузли та деталі, що вимагають ремонту; деталі передаються в спеціалізовані цехи або ремонтуються на місці.

  1. Більш високий ступінь організації ремонтних робіт при індивідуальному методі ремонту є організація робіт по ремонту силами спеціалізованих бригад. Складально-розбірні роботи виконуються однією бригадою, а ремонт вузлів і агрегатів - іншими спеціалізованими бригадами на робочих постах, обладнаних спеціальними пристроями та інструментами для виконання технологічних процесів розбирання, ремонту і складання вузлів.

Завдяки спеціалізації по певних видів робіт, великий оснащеності робочих місць скорочується термін виконання ремонту, значно підвищується продуктивність праці.

Індивідуальний ремонт спеціалізованими бригадами організується, коли на підприємстві ремонтуються однотипні машини і машини з уніфікованими вузлами.

При знеособленому методі ремонту машина розбирається на вузли і деталі, які надходять в ремонт знеособлено. Збирається машина частково або повністю з вузлів і деталей однотипних машин, раніше відремонтованих або нових, взятих зі складу.

При агрегатно-вузловому (знеособленому) методі ремонту вузли, що підлягають ремонту, знімаються з машини і замінюються заздалегідь відремонтованими з оборотного фонду вузлів. Ремонт вузлів виконується спеціалізованими бригадами на спеціалізованих постах. Для забезпечення своєчасного ремонту і ритмічної роботи підприємство повинно мати оборотний фонд вузлів і запас деталей.

При такому методі ремонту перебування машини в ремонті різко скорочується з'являється можливість ремонту машини без виведення із забою і доставки на ремонтне підприємство, забезпечується спеціалізація робітників на ремонті окремих вузлів і знижується собівартість ремонту.

Організація агрегатно-вузлового методу ремонту машин можлива при регулярній завантаженні ремонтного підприємства великою кількістю комплектів вузлів однотипних машин протягом року.

При потоковому методі ремонту надходження машин в ремонт, розбирання та збирання машин і вихід готової продукції протікають в певному ритмі. Організація потокового методу ремонту доцільна при спеціалізації ремонтного підприємства на ремонтах певних видів машин, що надходять рівномірно протягом року в кількостях, що забезпечують регулярну завантаження підприємства.

Технологічний процес виробництва при потоковому методі характеризується наявністю рухливих стендів або конвеєрів.

При потоковому методі скорочується час знаходження машини в ремонті, підвищується продуктивність праці і знижується вартість ремонту.

Ремонт машин та їх окремих вузлів і агрегатів, що належать будівельно-монтажної організації, виконується ремонтним підприємством за договором, укладеним заздалегідь на майбутній рік. У договорі визначаються: терміни здачі машин в ремонт, тривалість і вартість ремонту, термін приймання з ремонту, порядок оплати робіт.

Машини, агрегати і вузли машин, що направляються в ремонт, повинні бути комплектними і мати тільки такі несправності, які виникли в результаті природного зносу деталей при їх нормальній експлуатації.

Перед відправкою в ремонт замовник зобов'язаний вжити заходів щодо належної консервації машини на період її перебування в транспортуванні до заводу.

При відправці машин замовник повинен передати ремонтному підприємству паспорт машини та супровідний лист з описом знятих з машини дрібних вузлів і деталей, упакованих в окремій тарі.

Машину яка прийшла на завод приймає комісія, що призначається керівником ремонтного підприємства, завдання якої - визначити комплектність машини та її технічний стан.

Після виконання ремонту машини і проведення випробування у відповідності з технічними умовами ремонтне підприємство складає гарантійний паспорт, що видається замовнику, з додатком інструкції про режим роботи машини після ремонту та акта приймання ВТК заводу. Гарантійні терміни повинні бути не менше 6 місяців з дня направлення машини замовнику.

Відремонтована машина відповідно до умов договору відвантажується замовникові ремонтним підприємством або видається його представнику.

У разі виявлення у відремонтованій машині дефектів замовник протягом гарантійного терміну має право на пред'явлення ремонтному підприємству рекламації. Для складання двостороннього акта та переліку дефектів, виявлених в машині, викликається представник ремонтного підприємства.

Повинен знати і розуміти:

1. Поточні ремонти (ПР) ;

2. Капітальний ремонт машин.

Контрольні питання:

1. Що таке технологічний процес виробництва при потоковому методі;

2. Методи ремонту машин?

3. Що таке знеособлений метод ремонту?

4. Що таке незнеособлений метод ремону?

Література:

1. С.К. Полянський, В.М. Коваленко „Експлуатаційні матеріали”: Підручник. - К.: Либідь, 2003 р.

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]