Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAMOSTIJNI_ROBOTI_remont_mashin.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Самостійна робота – 10

Тема: Складання шпонкових, шліцьових та зубчастих з’єднань.

1.Складання шпонкових з’єднань.

2.Складання шліцьових з’єднань.

3.Складання зубчастих з’єднань.

1. Складання шпонкових з’єднань. При складанні комплектів машин деталей застосовуються два види шпонкових з’єднань: з призматичною і з сегментними шпонками.

При складанні шпонкових з’єднань обох видів особливу увагу слід приділити припасуванню шпонок по торцях і зазору по зовнішньому боці шпонки. Оскільки бічні поверхні шпонок звичайно передають крутні моменти від однієї деталі до другої, вони повинні бути встановлені за потрібною посадкою, яка залежить від виду з’єднання. При неточній посадці різко підвищується питомий тиск в шпонковому з’єднанні шпонки та шпонкові пази зминаються. В шпонковому з’єднанні утворюється зазор, який поступово збільшується, і це розбиває з’єднання.

2. Складання шліцьових з’єднань. В шліцьових з’єднаннях центрування деталі може виконуватися: по зовнішньому діаметру вала, по внутрішньому діаметру западин вала і бічним сторонам шліців. При центруванні деталі по зовнішньому діаметру виступів вала останній шліфують по зовнішньому діаметру шліців, а отвір протягують. При центруванні деталі повнутрішньому діаметру западин вала шліфують отвір деталі. Це шліцьове з’єднання найбільш дороге у виготовленні. Третій вид шліцьового з’єднання (центрування деталі тільки по бічним сторонам) застосовується в тому випадку, якщо на валу більше 10 шліців. На машинах частіше всього застосовується перший тип шліцьового з’єднання.

В процесі механічної обробки не завжди вдається забезпечити точність спряжених поверхонь, і тому при складанні по шліцам вала доводиться підбирати окремі деталі (а саме, шестерні). Після складання шліцьового з’єднання потрібно перевірити шестерні на биття. Перевірку виконують на перевірочній плиті, встановлюючи вал в центри або на призми. Перевірка на биття виконується за допомогою індикатора.

При рухомій посадці шестерні на шліцьовому валу шестерня повинна вільно переміщатися по валу без заїдання і в тойже час не качатися.

3. Зубчаті колеса насаджують на посадочні шийки валів зневеликим зазором чи натягом вручну або за допомогою спеціальних пристосувань. Процес складання зубчатих передач полягає в установці і закріпленні їх на валу, перевірці і регулюванні цих передач.

Для зубчатих циліндричних коліс необхідно, щоб вісі валів лежали в одній площині і були паралельні. Після встановлення зубчаті колеса перевіряють на зазор, зачеплення і контакт.

На зібраних зубчатих передачах допускаються наступні величини зазорів:

бічний зазор, радіальний зазор

Бічні зазори між зубами заміряють індикатором або щупом. При складанні зубчатих зачеплень з великим модулем бічний зазор можна визначати за допомогою свинцевої пластини, прокотивши її між зубами, а потім замірявши мікрометром її товщину.

При незмінній міжцентровій відстані бічний зазор в зачепленні заміряють індикатором. Нижню шестерню стопорять, ніжку індикатора встановлюють перпендикулярно хомутику і, провертаючи незакріплене зубчате колесо, фіксують відхилення індикатора.

Перевірка бічного зазору у зачепленні циліндричних зубчатих коліс:

1 – нижня шестерня; 2 – зубчате колесо; 3 – хомутик;

4 – індикатор;

І, ІІ – різні відносні положення зубчатого колеса

Прилягання (взаємний контакт) робочих поверхоньзубчатих коліс перевіряють «на фарбу». Для цього робочіповерхні шестерні покривають фарбою і кілька разівпровертають зубчаті колеса в різні боки. Про контакт робочихповерхонь зубів судять за формою і розташуванням відбитка.

Рис 7 - Перевірка правильності контакту зубчатих коліс на “фарбу”:

а – циліндричних; б – конічних (зуби ведучої шестерні); в – конічних (зуби

веденої шестерні); І – при нормальній міжцентровій відстані; ІІ – при

зменшеній; ІІІ – при збільшеній; ІV – при перекошуванні осей; V – при

нормальному зачепленні; VІ, VІІ, VІІІ – при неправильному зачепленні

Повинен знати і розуміти:

1.Складання шпонкових з’єднань.

2.Складання шліцьових з’єднань.

3.Складання зубчастих з’єднань.

Контрольні питання:

1. Види шпонкових з’єднань?

2. Що таке складання шліцьових з’єднань?

Література:

1. С.К. Полянський, В.М. Коваленко „Експлуатаційні матеріали”: Підручник. - К.: Либідь, 2003 р.

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]