Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAMOSTIJNI_ROBOTI_remont_mashin.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Самостійна робота – 22

Тема: Обладнання для металізаційних робіт.

1.Загальна характеристика роботи

1.Технології електродугової металізації деталей металургійного устаткування. На основі досліджень питань міцності зчеплення електрометалізаційних покрить і поля залишкових напруг запропоноване комплексне вирішення проблеми підвищення міцності зчеплення покриття з основою за рахунок застосування недефіцитних матеріалів з високою міцністю зчеплення у якості підшару, зниження рівня залишкових напруг і кількості оксидів у покритті, удосконалювання розпилювальної системи металізатора для регулювання окислювальної дії вихідного струменя.

На даний час електродугова металізація знаходить широке поширення при відновленні і зміцненні зношених і нових поверхонь деталей металургійного обладнання. Цей метод має високу продуктивність, добре регулюється, забезпечує одержання якісного покриття. Недоліком електродугової металізації є відносно низька міцність зчеплення покриття з підкладкою, що приводить у багатьох випадках до часткового або повного відриву покриття. Це пов'язано з низкою факторів, у тому числі і з виникненням поля залишкових напруг у покритті після його нанесення, тому вирішувалось завдання встановлення характеру розподілу поля залишкових напруг у покритті і розробки методів регулювання і зниження його величини. Крім того, для зниження кількості оксидів у покритті з міді, алюмінію та інших матеріалів, застосовуваних при відновленні деталей металургійного обладнання, необхідно забезпечити зниження парціального тиску кисню в зоні плавлення електродів. Таким чином, завдання підвищення міцності зчеплення електрометалізаційного покриття з основою доцільне і може вирішуватися методами оптимізації технології й удосконалювання розпилювальної системи.

На даний момент відсутня математична модель, яка дозволяє виявити розподіл залишкових напругу на нанесенному покритті для оцінки напруженості покрить з урахуванням уточнених величин модуля нормальної пружності для різних розпилювальних матеріалів.

Для вибору матеріалу підшару і реальної оцінки якості покриття необхідний надійний метод оцінки міцності зчеплення покриття з основою, який дозволяє імітувати реальну роботу покриття в напилених деталях, у яких спостерігається вплив на покриття зусиль відриву і зрізу одночасно.

Усе викладене дозволяє зробити висновок про актуальність проблеми підвищення міцності зчеплення покриття з основою шляхом зниження поля залишкових напруг і оптимізації властивостей перехідної зони

Повинен знати і розуміти:

1.Загальна характеристика роботи металізаційного відділення

Контрольні питання:

1. Технології електродугової металізації?

2.Техніка безпеки при електродугових роботах?

Література:

1. С.К. Полянський, В.М. Коваленко „Експлуатаційні матеріали”: Підручник. - К.: Либідь, 2003 р.

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

Самостійна робота – 23

Тема: Випробування двигунів внутрішнього згорання

1.Контрольні параметри двигуна

2.Будова випробувальних стендів

1. При одних і тих же конструктивних параметрах у різних двигунів такі показники, як потужність, крутний момент і питома витрата палива, можуть відрізнятися. Це пов'язано з такими особливостями, як кількість клапанів на циліндр, фази газорозподілу і т. п. Тому для оцінки роботи двигуна на різних обертах використовують характеристики - залежність його показників від режимів роботи. Характеристики визначаються дослідним шляхом на спеціальних стендах, так як теоретично вони розраховуються лише приблизно.

Як правило, в технічній документації до автомобіля наводяться зовнішні швидкісні характеристики двигуна, що визначають залежність потужності, крутного моменту та питомої витрати палива від числа оборотів коленвала при повній подачі палива. Вони дають уявлення про максимальних показниках двигуна.

Показники двигуна (спрощено) змінюються з наступних причин. Зі збільшенням числа оборотів колінчастого вала зростає крутний момент завдяки тому, що в циліндри поступає більше палива. Приблизно на середніх оборотах він досягає свого максимуму, а потім починає знижуватися. Це відбувається через те, що зі збільшенням швидкості обертання колінчастого вала починають відігравати істотну роль інерційні сили, сили тертя, аеродинамічний опір впускних трубопроводів, що погіршує наповнення циліндрів свіжим зарядом паливо-повітряної суміші, і т. п.

Швидке зростання крутного моменту двигуна вказує на хорошу динаміку розгону машини завдяки інтенсивному збільшенню сили тяги на колесах. Чим довше величина моменту знаходиться в районі свого максимуму і не знижується, тим краще. Такий двигун більш пристосований до зміни дорожніх умов і рідше доведеться перемикати передачі.

Потужність зростає разом з обертовим моментом і навіть, коли він починає знижуватися, продовжує збільшуватися завдяки підвищенню оборотів. Після досягнення максимуму потужність починає знижуватися з тієї ж причини, по якій зменшується крутний момент. Обороти трохи вище максимальної потужності обмежують регулюючими пристроями, так як в цьому режимі значна частина палива витрачається не на вчинення корисної роботи, а на подолання сил інерції і тертя в двигуні. Максимальна потужність визначає максимальну швидкість машини. У цьому режимі машина не розганяється і двигун працює тільки на подолання сил опору руху - опору повітря, опору коченню і т. п.

Величина питомої витрати палива також змінюється в залежності від оборотів колінчастого вала, що видно на характеристиці. Питома витрата палива повина знаходитися якомога довше поблизу мінімуму; це вказує на хорошу економічність двигуна. Мінімально питома витрата, як правило, досягається трохи нижче середніх оборотів, на яких в основному і експлуатується машиши при русі в місті.

Пунктирною лінією на графіку показані більш оптимальні характеристики двигуна.

2. Випробувальний стенд - це лабораторне обладнання, яке призначене для спеціальних, контрольних, приймальних випробувань різноманітних об'єктів. При даних випробуваннях об'єкти піддаються дії навантажень, порівнянних або перевищують навантаження в реальних умовах. Метою подібних випробувань є з'ясування реакції об'єкта на специфічні умови і граничних значень навантаження.

Структурно випробувальний стенд являє собою сукупність робочого поля (плити, станини або іншого пристрою для закріплення тестованого пристрою), підсистеми навантаження зразка (вібраційну, електричну або іншу в залежності від типу випробувань) і контрольно-вимірювальної апаратури, призначеної для зняття показників реакції зразка на навантаження.

Перевагою випробувань на стенді перед випробуваннями в реальних умовах є можливість оцінки реакції зразка на певний тип і величину навантаження за інших фіксованих параметрах, що дозволяє виявити приховані конструктивні недоліки.

Повинен знати і розуміти:

1. Контрольні параметри двигуна

2. Будова випробувальних стендів

Контрольні питання:

1. Що таке випробувальний стенд?

Література:

1. С.К. Полянський, В.М. Коваленко „Експлуатаційні матеріали”: Підручник. - К.: Либідь, 2003 р.

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

3) http://studyes.com.ua/technicheskie/obkatuvannya-viprobuvannya-dviguna-vnutr-shnogo-zgorannya.html

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]