Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SAMOSTIJNI_ROBOTI_remont_mashin.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Самостійна робота – 2

Тема: Положення про планово-запобіжний ремонт. Види ремонтів.

1.Положення про ПЗР.

2.Види і зміст ремонтів.

1. Система планово-запобіжний ремонту (ПЗР) являє собою комплекс організаційно-технічних заходів попереджувального характеру, що проводяться в плановому порядку для забезпечення працездатності парку машин протягом всього передбаченого терміну служби. Основних систем планового ремонту три:

1.1 Система періодичних ремонтів, яка передбачає проведення заходів з технічного обслуговування і планових ремонтів кожної одиниці обладнання після відпрацювання нею певного часу. Найбільший економічний ефект застосування даної системи дає в умовах масового і великосерійного виробництва і суворого обліку напрацювання обладнання.

1.2 Система посляоглядових ремонтів, при якій необхідний обсяг ремонтних робіт за даним обладнанню визначаться після його огляду. Застосування цієї системи доцільно для епізодично працюючого устаткування, а також для прецизійних верстатів для яких точність залежить від злагодженої роботи всіх деталей і вузлів верстата.

1.3 Система стандартних ремонтів, яка передбачає виконання обумовленого обсягу ремонтних робіт у визначені терміни. Система застосовується для спеціального обладнання, що працює на постійному режимі.

2. Технічне обслуговування (ТО) устаткування являє собою комплекс операцій з підтримання його працездатності або справності при використанні за призначенням, при очікуванні, зберіганні і транспортуванні. Основні види робіт планового (регламентованого) і непланового технічного обслуговування, а також їх розподіл між виконавцями заносяться в карту технічного обслуговування, що включає:

- Що змінну прибирання, чищення і змащення обладнання робочим, обслуговуючим машину (верстатником, оператором, наладчиком);

- Щозмінний і періодичний (частковий), а також плановий (повний) огляд обладнання робочим-верстатником і слюсарем-ремонтником з метою своєчасного усунення дрібних несправностей і регулювання механізмів під час перерв у роботі;

- Своєчасну (за графіком) промивку механізмів обладнання, поповнення і зміну масел, що виконуються під час перерв у роботі та в неробочі зміни слюсарями-ремонтниками за участю верстатників й мастильники;

- Профілактичну регулювання, обтяжку кріплення і заміну швидкозношуваних деталей слюсарем-ремонтником;

- Періодичну перевірку геометричної та технологічної точності обладнання, виконувану слюсарем-ремонтником;

- Огляд устаткування слюсарем-ремонтником за участю робітника-верстатника з метою виявлення обсягу робіт чергового ремонту; - заміну випадково відмовили деталей або відновлення їх працездатності, а також відновлення випадкових порушень регулювання пристроїв і сполучень, що виконується слюсарем-ремонтником.

Роботи, пов'язані з електроустаткуванням і електронними пристроями, а також профілактичні випробування цих пристроїв виконуються за участю електриків і електронників.

Ремонт - це комплекс операцій з відновлення справності або працездатності і ресурсів обладнання чи його складових частин. За способом організації розрізняють два види ремонту:

1. Плановий ремонт, передбачений системою ПЗР і виконується після певного напрацювання обладнання або при досягненні ним встановленого нормами технічного стану. Він проводиться відповідно до вимог нормативно-технічної документації.

2. Неплановий ремонт, можливість якого також передбачена системою планово-попереджувального ремонту і який проводиться при необхідності та з метою усунення наслідків відмов або подій. До непланового ремонту відноситься аварійний ремонт, викликаний дефектами конструкції або виготовлення устаткування, дефектами попереднього ремонту або порушенням технічних умов експлуатації.

За складом і обсягом робіт система ПЗР передбачає два види планового ремонту:

- Поточний ремонт (ПP), який виконується для забезпечення або відновлення працездатності обладнання на період до встановленого нормативами наступного ремонту.

Він полягає в заміні і (або) відновленні окремих частин обладнання, а також передбачає пов'язані з цим розбирання, складання і регулювання окремих механізмів машин. Ремонт проводиться силами обслуговуючого персоналу та ремонтними службами на місці установки обладнання.

Капітальний ремонт (КР), який виконується для відновлення справності та повного або близького до повного відновлення ресурсу обладнання із заміною або відновленням будь-яких його частин, включаючи базові. Він передбачає повне розбирання машини, визначення дефектів деталей, їх ремонт або заміну, а також складальні і регулювальні роботи і подальше випробування машини. Виконується ремонтними службами в ремонтно-механічних цехах або на місці установки обладнання. Періодичність проведення технічного обслуговування та ремонтів обладнання визначається величиною і структурою ремонтного циклу.

Ремонтний цикл - час роботи обладнання (в годинах) від початку його експлуатації до першого капітального ремонту або між двома черговими капітальними ремонтами. Для кожного виду промислового обладнання встановлені норми тривалості ремонтного циклу. Структура ремонтного циклу - це кількість, періодичність та послідовність виконання всіх видів планового ремонту і технічного обслуговування за ремонтний цикл.

Міжремонтний період - час роботи обладнання (в годинах) між двома послідовно виконуваними плановими ремонтами для кожного виду промислового обладнання встановлені норми його тривалості. Його структура характеризується кількістю, періодичністю і послідовністю виконання всіх видів технічного обслуговування (ТО). Таким чином, міжремонтний період складається з ряду повторюваних циклів технічного обслуговування.

Цикл технічного обслуговування - повторювана сукупність операцій різних видів планового ТО, які виконуються через встановлену для кожного з видів напрацювання обладнання, звану між операційних періодом. Цикл ТО визначається структурою і тривалістю. Структура циклу технічного обслуговування - перелік планового ТО, що входять до складу циклу, з коефіцієнтом при кожному, що вказує кількість операцій даного виду в циклі (при щоденному виконанні операцій замість коефіцієнта ставлять букву «Е»). Структура циклу ТО включає лише види ТО, що виконуються ремонтною службою, і зображується у вигляді суми входять до циклу видів.

Для порівняння обсягів ремонтних робіт різних машин, а також даних цехів та підприємств за певні періоди часу введена одиниця ремонто-складності механічної частини Rм та електричної частини Rе. Це - фізичний обсяг робіт, необхідний для капітального ремонту механічної (електричної) частини деякої умовної машини, якість якого відповідає вимогам технічних умов на ремонт, а трудомісткість еквівалентна 50 год (12,5 год) роботи в організаційно-технічних умовах середнього ремонтно-механічного цеху машинобудівного підприємства.

На всі види робіт (верстатні, слюсарні та інше) та їхні функції (капітальний і поточний ремонти, огляд та інші) встановлені норми трудомісткості, що передбачають виготовлення замінних деталей ремонтно-механічним цехом цього підприємства. При отриманні частини деталей зі спеціалізованих заводів зазначені норми повинні бути зменшені.

Повинен знати і розуміти:

1. Система планово-запобіжного ремонту (ПЗР);

2. Види технічного обслуговування.

Контрольні питання:

1. Що собою являє система планово- запобіжного ремонту (ПЗР);

2. Що таке ремонт?

3. Що таке ремонтнй цикл?

Література:

1. Ровках С.Е., Сорин Н.М., Фегин Л.А. Эксплуатация, техническое обслуживание и ремонт машин и механизмов транспортного строительства. – М.:Транспорт, 1976 – 367

2. Навчальний посібник/ Упор. В.Я. Чабанний. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2007. - 348 с.

3.Положення про планово-запобіжний ремонт спеціального рухомого складу №289-Ц, введено в дію з 01.10.2008

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]