Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_kolobok_3 (1).doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
622.08 Кб
Скачать

52. Характеристика посередників залежно від обсягів наданих повноважень

При цьому основна умова, що лежить в основі розподілу подібних угод на типи полягає у слідуючому: чи має посередник право підписувати угоди з третіми особами, за чій рахунок і від імені кого він може це роботи.

В зв’язку з чим посередників можна розділити на чотири групи:

посередники, що не мають права підписувати угоди з третіми особами (агенти - представники, брокери, маклери);

посередники, що мають право підписувати угоди з третіми особами від свого імені, але за рахунок доверітеля (комісіонери, консигнатори);

посередники, що можуть підписувати угоди з третіми особами від імені і за рахунок довірителя (агенти повірені, торгові агенти);

посередники, що підписують угоди з третіми особами від свого імені і за свій рахунок (купці, дистриб’ютори, дилери).

Агенти представникипредставляють інтереси принципала (довірителя) на відповідному ринку по узгодженій номенклатурі товарів. Він не отримує права підписувати контракти на товар ні від свого імені, ні від імені принципала. В обов’язки агента - представника входять:.

На роль агентів - представників залучаються солідні фірми чи фізичні особи, які займають достатньо високе положення у ділових колах.

Брокери- це особи, що діють по збуту та придбанню товарів, але самі стороною угоди ні в якості продавця, ні в якості покупця не виступають. Їх задача знайти покупця для продавця та сприяти підписанню угоди між ними.

Комісіонер— особа, що має склад з товарами, котрі він продає від свого імені, але за рахунок фірми-виробника.

Контрагентамиу комісійних операціях є комітент і комісіонер. Суть комісійних операцій полягає у тому, що комітент доручає комісіонеру від імені комісіонера, але за рахунок комітента здійснити операцію купівлі - продажу з третім контрагентом. Посередником комісіонер є тільки для комітента, для контрагента (третього) комісіонер є продавцем або покупцем. З комітентом комісіонер будує свої відношення на основі договору комісії.

Дистриб'ютори та джоббери— це фірми, що здійснюють збут оптових закупок готової продукції великих промислових фірм виробників. Дистриб'ютори, на відміну від джобберів — відносно великі фірми, що мають власні склади і встановлюють довгострокові контрактні стосунки з промисловцями. Джоббери, навпаки, скуповують окремі партії для швидкого перепродажу.

Дилер— фізична особа або фірма, яка від свого імені і за власний рахунок перепродує товари. Дилер може укладати угоди з клієнтами (на послуги, пов'язані з маркетингом), брокерами чи іншими дилерами, а також бути посередником у торговельних операціях купівлі-продажу товарів, цінних паперів і валюти. Прибуток формується за рахунок різниці між ціною купівлі та продажу..

Маклер— особа, яка виконує функції посередника на будь-якій (у тому числі товарній) біржі від свого імені і за власний рахунок.

Оптовий торговець— юридична чи фізична особа, яка реалізує великі партії товарів від свого імені і за власний рахунок безпосередньому споживачеві або роздрібній торгівлі. Одержує прибуток за рахунок торговельних націнок.

Повірений— посередник, якого вибирає продавець чи покупець для реалізації угод від їх імені та за їх дорученням. По суті повірений є просто виконавцем волі своїх клієнтів, хоча до певної міри може діяти самостійно.

Представник— повірений, з яким фірми підписують тривалі угоди щодо репрезентації їх інтересів. Основна функція представника полягає у створенні та підтримці зв'язків з тими, хто безпосередньо приймає рішення про купівлю.

Консигнатор- різновид комісіонерів, що працюють на певнихумовах, в част-ності вони приймають товари на свій склад; реалізують їх наринках протягом тривалого терміну; непродані товари можуть повертативиробнику.

Трейдер- це фізична особа або організація, що здійснює операції на ринку виключно з власної ініціативи. Трейдер сам визначає, що йому купувати, коли йому купувати і скільки йому купувати і продавати.

Джобер- це оптовий продавець, що займається постачанням промислових товарів у великі продовольчі магазини, або ж це біржовик, укладає угоди за свій рахунок.

Незалежно від того, на якому часовому проміжку реалізують свої стратегії посередники, тих, хто будує свої стратегії на основі тимчасових змін цін на активи, називають спредерами. Спредери вивчають закономірності й взаємозв'язок цін на активи в різні періоди року і прогнозують їх на майбутні періоди. З допомогою аналізу та побудованому на ньому прогнозі спредери визначають максимальну різницю в цінах і у разі зростання цієї різниці вступають у біржову гру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]