Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры финский 3 курс. Коломайнен.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.05.2015
Размер:
228.75 Кб
Скачать

35.Fatumrakenne

Fatumrakenne tarkoittaa, että jotakin vaistämätta tapahtuu. Se esiintyy konditionaalisissa ja temporaalisissa sivulauseissa. Siihen kuuluu jos- tai kun -konjunktio, olla-verbi ja 1. infinitiivin pitempi muoto.

Esim. Kyllä kirje tulee, jos on tullakseen. Menkoon vain kun on mennäkseen. Kyllä lapsi syntyy jos on syntyäkseen.

Myös. Hän ei ottanut sita uskoakseen.

36. Kvantumrakenne

Kvantumrakenteeksi sanotaan rakennetta, joka vastaa mikäli-lausetta.

Esim. Nähdäkseni (mikäli näen, sikali kuin näen) asia on niin kuin sanoit. Luullakseni hän on oikeassa. Ymmartaakseni täällä suhtaudutaan asiaan myonteisesti. (Kvantumrakenne voi liittya passiiviin.)

  • Kvantumrakenteessa predikaattina on 1. infinitiivin pitempi muoto. Tekijä ilmaistaan tavallisesti pelkällä omistusliitteella, mutta sen ohessa voidaan käyttää myös persoonapronominin genetiivia.

Esim. Meidän tietaaksemme ei ole tapahtunut mitään muutoksia. Kvantumrakenteen objekti on samassa muodossa kuin vastaavan sivulauseen.

Esim. Banaanit eivät ole - vain yhden Esim.erkin mainitakseni -mitäan laihduttajan ruokaa.

Muita esimerkkeja: Hän on (minun) luullakseni (tietaakseni, ymmärtääkseni, käsittääkseni, nähdäkseni) vaarassa. Tassa ei nahdakseni auta muu kuin kovuus. Kaikki kutsutut eivät huomatakseni ole saapuneet. Mennaksemme suoraan asiaan Meidän on paljastettäva ikava totuus.

38. Intensiteettirakenne

  • Rakenne vastaa liioittelevaa niin että-lausetta ja ilmaisee tekemisen tapää. Predikaattina on 1. infinitiivin pitempi muoto.

Esim. Nauroin katketakseni (halietakseni. kuollakseni). Pelkasimme kuollaksemme, että hän äkkiä palaisi. Pojan sydän sykki pakahtuakseen.

37. Kvasirakenne

  • Rakenne vastaa komparatiivista ikään kuin-lausetta. Siihen kuuluu olla-verbi plus aktiivin 1. partisiipin monikon essiivi (omistusliitteellisena).

Esim. Oli olevinaan; oli nauravinaan (oli niin kuin olisi ollut nauranut); ei ollut kuulevinaan (oli niin kuin ei olisi kuullut); ei ollut huomaavinaan (oli niin ikaan kuin ei olisi huomannut). Älä ole tietavinasi koko jutusta. - Ole kuin et tietaisi. Mutta mummille oli hyödytöntä suuttua, tämä ei ollut kuulevinaan pahintakaan sanaryöppyä. Mummo ei ollut tietävinään. Ei muka jaksanut, vaikka kaiken muunkin jaksoi.

39. Permissiivirakenne

Permissiivirakenne on objektina toimiva infinitiivi lauseke, joka saa genetiivisubjektin. Hallitsevana verbina on antaa, luvata, sallia, suoda ja käskeä.

Esim. Anna veden valua. Anna hänen mennä. Anna saksien jaada laatikkoon. Lapsen käskettiin olla hiljaa. Salli hänen lähteä. Anna minun olla. Anna minun auttaa sinua. Hakkisen annettiin toipua rauhassa. Isa ei luvannut minun lahtea.

Älä ole tietävinäsi koko jutusta!”

40. Nesessiivirakenne

  • Eräiden yleisten valttämättomyyttä, velvollisuutta, sopivuutta tms. ilmaisevien modaalisten predikaattien yhteydessä esiintyy infinitiivirakenne, jolla voi olla oma subjekti. Tämä on yleensä genetiivissa, mutta voi olla myös nominatiivissa.

Esim. Mitäs minun pitikään sanoa? Lasten kuuluu olla kiltteja. Kyllä teidänkin kannattaisi hankkia auto. Minullakin pitaisi olla auto.

  • Se voi myös olla jokin seuraavista erikoistapauksissa esiintyvistä muodoista.

  • Pitää-verbin kanssa tulee joskus kolmannen infinitiivin instruktiivi. Esiintymät ovat nykykielessä kiteytyneitä tai vanhahtavia.

Esim. Mitäs minun pitikaan sanomani? Mitä tuleman pitää.

  • Samoin kiteytynyt on -minen muoto:

Esim. Sinun on tuleminen! Sinne ei ole menemista.

  • Erittäin yleinen on sen sijaan on tehtävä-rakenne eli nesessiivinen liittomuoto.

Esim. Minun on vielä sanottava, että... Ikkunat on pestava. Infinitiivin kanssa esiintyvat seuraavat modaaliset predikaatit (sanomme predikaatit, koska mukana on myös muita kuin yksityisiä verbeja).

Yksipersoonaiset ns. nesessiiviverbit:

  • täytyy, pitää, ei tar¬vitse, tulee, sopii, kannattaa, kelpää, onnistuu, sietaa, auttaa, paranee, passaa, maksaa (vaivan)...

  • on +pakko, aika, maara, syyta, aihettä, tarvis, tarpeen...

  • on +adjektiivi: hyva, paha, paras(ta), turha, mahdollista, valttämätonta, suositeltavaa, sopivaa, sopimatonta, tarpeellista, hyodyllista, tarkeaa, vastuutonta, kaunista, helppo, vaikea...

Esim. Sinun on ehkä paras lähteä. Sinun on sopimatonta käyttää mustaa. Hänen oli tapana tulla mukaan. Kaikkien täytyy käydä säännöllisesti tunneilla.

Minun pitää.

Minun on tuleminen/ei ole tulemista.

Minun on sanottavaa.

Minun on pakko/ei tarvitsee.

Minun on hyvä lähteä.

44

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]