Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры финский 3 курс. Коломайнен.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
14.05.2015
Размер:
228.75 Кб
Скачать

23.Omistusliitteiden käyttö lauseenvastikkeissa

Lauseenvastikkeet ovat sellaisia rakenteita, jotka sisällöltään edustavat lausetta, mutta joilta puuttuu se lauseen tuntomerkki, että predikaattina on verbin finiittimuoto. Lauseen predikaattia vastaa useimmissa lauseenvastikkeissa verbin nominaalimuoto, jota sanotaan lauseenvastikkeen predikaatiksi.

  1. I referatiivirakenne = vaittivat erehtyneensä tiestä. Olimme käsittäneet pääsevämme mukaan. 1. ja 2. persoonan omistusliitteella ilmaistaan joskus tekijä, vaikka päälauseella olisikin eri subjekti.

Esim. Uskotko että me pelastumme? - Uskotko meidän pelastuvan? Uskotko pelastuvamme?

  1. Temporaalirakenne = Omistusliitteen vaatimus koskee tietenkin vain yleiskielä, mutta koko temporaalirakenne on yleinen ja produktiivinen vain kirjoitetussa yleiskielessä.

Jos pää- ja sivulauseessa on sama subjekti, rakenteen subjekti ilmaistaan pelkällä omistusliitteella.

Esim. Aina tavatessamme muistelemme kouluaikoja. Leipoes-saan isoäiti kertoo lapsille vanhoista ajoista.

Jos temporaalirakenteen subjektina on 1. tai 2. persoona, riittää pelkkä omistusliite joskus silloinkin, kun hallitsevalla lauseella on eri subjekti.

Esim. Minun tiskatessani astioita lapsi leikki lattialla. Kirjoittaessasi lapset eivät saa tulla huoneeseen.

Subjekti jatetaan joskus pois, jos halutaan ilmaista tekijäksi kuka tahansa.

Esim. Pyoraillessa voi joskus saada itikan suuhunsa. Sekä men¬nessa että tullessa poikettiin Lahdessa kahville.

  1. Agenttipartisiippi. Jos rakenteen subjektina on persoonapronomini, tulee agenttipartisiippiin omistusliite. (Agenttipart. ilmaisee tekemistä joka on hallitsevan lauseen kannalta jo päättynyt. Jos verbi ilmaisee jatkuvaa tekemistä, se voi olla myös samanaikaista kuin päälauseen teleminen . sen sijaan agenttipart ei voi tarkoittaa tulevaa tekemistä)

Esim. Minun tekemäni työtä. Hänen ostämänsa auto.

24.Ensimmäinen referatiivirakenne

  • Referatiivirakennetta käytetään diktiivisen eli sanomista, ajattelemista tai huomaamista merkitsevän transitiiviverbin ohessa vastaamassa objektina olevaa että-lausetta. Hallitsevassa lauseessa saattaa olla jokin seuraavista verbeista: aavistaa, ajatella, arvata, ennustaa, esittaa, haaveilla, haluta, havaita, huomata, ilmoittaa, kertoa, kuvitella, kuulla, luvata...

  1. Rakenteen subjekti

Sivulauseen nominatiivi subjekti muutetaan partisiippirakenteessa genetiiviin, partitiivisubjekti pysyy ennällään.

Esim. Kuulen (että) hän on kotona. Kuulen hänen olevan kotona.

1. ja 2. persoonan omistusliitteella ilmaistaan joskus tekijä, vaikka päälauseella olisikin eri subjekti.

Esim. Uskotko että me pelastumme? - Uskotko (meidän) pelastuvan?

  1. Rakenteen predikaatti

Predikaattina on 1. tai 2. partisiipin päätteellinen yksikön akkusatiivi. 2. partisiippi ilmaisee päättynyttä tekemistä ja 1. partisiippi päättymätöntä tekemistä. Aktiivissa olevaa predikaattia vastaa aktiivin partisiippi ja passiivissa olevaa passiivin partisiippi.

Esim. Tiedän että hän on kotona. - Tiedän hänen olevan kotona. Tiedän että hän oli kotona. - Tiedän hänen olleen kotona. Kerrotaan että kouluun ostetaan uusi piano. - Kerrotaan kouluun ostettavan uusi piano.

  1. Rakenteen predikatiivi

Rakenteen predikatiivi on subjektin sijoissa.

Esim. Hän myönsi ratkaisun olevan vaikea. Järjestyksen on väitetty olleen moitteeton. Luulin olevani valmis. Hän sanoo autojen olevan huonoja.

  1. Rakenteen objekti.

Objekti on akkusatiivissa tai partitiivissa kuten objektit yleensäkin. Aktiivisen partisiipin yksiköllinen akkusatiiviobjekti on aina päätteellisessä muodossa.

Esim. Kuulin että hän on ostanut auton. - Kuulin hänen ostaneen auton. Kerroin (kerro, kerrottiin) että hän on tehnyt vararikon. - Kerroin (kerro, kerrottiin) hänen tehneen vararikon. Kerrotaan että hän varasti kellon. - Kerrotaan hänen varastaneen kellon.

  • Passiivisen partisiipin objekti noudattaa yleisia objektisääntöjä.

Esim. Kuulin että häneltä varastettiin kello. — Kuulin häneltä varastetun kellon. Väitetään, että kylään rakennetaan uusi koulu. — Väitetään kylään rakennettavan uusi koulu. Arvellaan, että asiasta tehdään päätös jo tänään — Asiasta arvellaan tehtävän päätös jo tänään. Kerrottiin, että talo myydään veloista. - Talo kerrottiin myytävän veloista.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]