Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_i_kredit_-_kopia.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.64 Mб
Скачать

1. Навчальна програма дисципліни змістовий модуль і. Теоретична основа функціонування грошей

 

 

Тема 1. Сутність і функції грошей

Походження грошей. Раціоналістична та еволюційна концепції по­ходження грошей. Необхідність грошей.

Сутність грошей як загального еквівалента. Історичний розвиток форм вартості грошей.

Форми грошей та їх еволюція. Причини та механізм еволюції форм грошей від звичайних товарів першої необхідності до благородних ме­талів. Демонетизація золота. Неповноцінні гроші та їх кредитна при­рода. Депозитні та електронні гроші.

Вартість грошей та її специфіка. Купівельна спроможність як вираз вартості грошей як грошей. Вартість грошей і час. Вплив зміни вар­тості грошей на економічні процеси. Ціна грошей як капіталу: аль­тернативна вартість зберігання грошей та процент.

Функції грошей. Поняття функції грошей. Гроші як міра вартості. Гроші як засіб обігу. Гроші як засіб платежу. Гроші як засіб нагро­мадження. Світові гроші. Взаємозв’язок функцій грошей. Дискусії що­до кількості функцій грошей.

Якісні властивості грошей. Розвиток ринку та ускладнення його ви­мог до якості грошей. Стабільність купівельної спроможності грошей. Економічність. Портативність. Легкоподільність. Довговічність. Одно­рідність. Надійність. Швидка ідентифікація. Загальновизнаність.

 

Тема 2. Грошовий обіг і грошові потоки

Сутність грошового обороту як процесу руху грошей. Суб’єкти грошового обороту. Модель сукупного грошового обороту. Грошові потоки. Механізм збалансування грошових потоків.

Структура грошового обороту. Сектор грошового обігу, фінансово-кредитний (фіскально-бюджетний та кредитний). Готівковий та безго­тівковий сектори грошового обороту.

Маса грошей, що обслуговує грошовий оборот: поняття, структура, фактори, що визначають її зміну. Характеристика структури грошової маси за ступенем ліквідності окремих елементів. Особливості побу­дови показників грошової маси (агрегатів, грошової бази) в Україні.

Швидкість обігу грошей: поняття, порядок визначення, фактори, що на неї впливають.

Закон грошового обігу: сутність, вимоги та наслідки порушення ви­мог.

 

Тема 3. Грошовий ринок

Грошовий ринок: сутність, суб’єкти, об’єкт та інструменти.

Інституційна модель грошового ринку. Сектори прямого і опосе­редкованого фінансування. Фінансові посередники на грошовому рин­ку.

Структура грошового ринку.

Особливості прояву на грошовому ринку основних ринкових оз­нак – попиту, пропозиції, ціни. Поняття, цілі та мотиви попиту на гроші. Чинники впливу на попит на гроші. Поняття, механізм фор­мування пропозиції грошей. Чинники впливу на пропозицію на гроші.

Графічна модель грошового ринку. Рівновага на грошовому ринку та рівноважна ставка процента. Чинники, що діють на боці пропозиції грошей та боці попиту на гроші.

Зв’язок між заощадженнями та інвестиціями як функція грошового ринку.

 

Тема 4. Роль грошей у ринковій економіці

Поняття ролі грошей, її відмінність від функцій грошей, залежність від рівня розвитку товарного виробництва та ринку. Бартерна та мо­нетарна форми організації економічних відносин, переваги монетарної економіки перед бартерною. Розширювальний, стимулювальний, регу­лятивний ефект монетарних відносин.

Дискусії щодо нейтральності грошей відносно реальної економіки. Кейнсіанські та монетаристські погляди на зв’язок між зміною маси грошей і діловим циклом.

Передавальний механізм впливу грошей на реальну економіку. Ос­новні канали передавального механізму: канал процентної ставки, ка­нал фінансових активів, канал кредитування, канал валютного курсу, монетаристський канал.

Моделі впливу пропозиції грошей на економіку в короткостроко­вому та довгостроковому періодах. Практичні рекомендації, що вип­ливають з цих моделей, для економічної політики.

Еволюція ролі грошей в економіці України. Чинники, що стриму­ють вплив грошей на ділову активність в умовах України.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]