Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2-11.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
467.27 Кб
Скачать

4.5. Розподіл виручки від реалізації продукції (робіт, послуг)

Реалізація продукції і надходження виручки є завершальною стадією кругообороту фінансових ресурсів підприємства, яка має велике значення для його нормальної діяльності. Несвоєчасне надходження коштів призводить до фінансових труднощів, які негативно відбиваються на роботі підприємств.

Виручка від реалізації продукції відіграє важливу роль у відтворювальному процесі матеріального виробництва як одна з ланок нового кругообороту коштів підприємства. За рахунок доходу від реалізації продукції:

1) сплачуються податки, збори та інші обов’язкові платежі до бюджету;

2) відшкодовується вартість спожитих в процесі виробництва засобів виробництва. Загальна їх вартість представляє собою фонд відшкодування, в якому уречевлена минула праця виступає матеріальною основою простого відтворення і обов’язковою умовою розширеного відтворення;

3) створюється валовий доход агропромислового підприємства., як різниця між доходом від реалізації продукції, непрямими податками і вартістю спожитих засобів виробництва. В цій частині валового продукту втілена заново створена вартість на підприємстві, від величини якої залежать можливості розширеного відтворення.У процесі відтворення валовий дохід поділяється на оплату праці та чистий дохід.

Розподіл виручки здійснюється за таким алгоритмом:

  • до бюджету перераховуються· непрямі податки, а саме: податок на додану вартість, акцизний збір, ввізне мито;

  • відшкодовується вартість матеріальних витрат, що безпосередньо пов’язані з виробництвом продукції і обумовлені технологією та організацією виробництва; сировина, напівфабрикати, матеріали, електроенергія, паливо, насіння і садивний матеріал, паливно-мастильні матеріали, корми, добрива, ремонт основних виробничих фондів, а також перенесена частина вартості основних фондів (амортизаційні відрахування), витрати на виплату комісійних банку, проценти за за фінансовими кредитами, послуги зв’язку, послуги страхування;

  • податків та відшкодування всіх матеріальних витрат, виплачується основна і додаткова заробітна плата постійним, тимчасовим і сезонним працівникам підприємства;

  • з валового доходу, який залишається після сплати непрямих податків здійснюються відрахування на державне соціальне страхування і пенсійне забезпечення за встановленими законодавством нормами від загального розміру витрат на оплату праці, зайнятих у виробництві, незалежно від джерел фінансування затрат на оплату праці.

Розподіл виручки можна представити у вигляді схеми (рис.2.).

Виручка (доход) від реалізації продукції

(с+v+m+n)

Податки, збори і платежі до бюджету (n)

Фонд відшкодування (с)

Валовий доход (m+v)

Інші

витрати

Амортизаційні відрахування

Матеріальні затрати

Фонд оплати праці

Чистий дохід

Рис 2. Розподіл виручки (доходу) від реалізації продукції

Таким чином, виручка від реалізації продукції, виконаних робіт і наданих послуг є одним із важливих джерел фінансових ресурсів агропромислових підприємств. Виручка створює економічні умови для нового виробничого циклу. Розмір і строки надходження виручки прямо впливають на фінансовий стан і платоспроможність агропромислових підприємств.

Питання для самоконтролю до теми 4

  1. Що таке грошові надходження підприємства?

  2. Класифікація грошових надходжень підприємства.

  3. Що відноситься до внутрішніх та зовнішніх джереа грошових надходжень?

  4. Які фактори впливають на виручку від реалізації продукції ?

  5. Як здійснюється формування роздрібної ціни на продукцію?

  6. Які методи планування виручки на підприємстві ?

  7. Який порядок розподілу виручки на підприємстві ?

  8. Які грошові надходження отримує підприємство від фінансово-інвестиційної діяльності ?

  9. Наведіть характеристику грошових надходжень від позареалізаційних операцій ?

  10. Як формуються доходи від оренди та лізингу ?

  11. Яка особливість грошових надходжень сільськогосподарських підприємств ?