Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2-11.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
467.27 Кб
Скачать

Тема 4. Грошові надходження підприємств

  1. Склад і характеристика грошових надходжень підприємств

2. Доходи від операційної діяльності

3. Вплив цін на формування доходів підприємства та планування виручки від реалізації продукції

4. Грошові надходження від позареалізаційних операцій та фінансово-інвестиційної діяльності.

5. Розподіл виручки від реалізації продукції (робіт, послуг)

1.Склад і характеристика грошових надходжень підприємств

Найважливішою стороною діяльності підприємств є забезпечення грошових надходжень, які потрібні для відшкодування витрат виробництва і обігу, своєчасного виконання фінансових зобов’язань перед державою, банками та іншими суб’єктами господарювання, формування доходів і прибутку.

Грошові надходження – це фінансові ресурси, які надходять на банківські рахунки або в касу підприємства. Їх ще називають вхідними грошовими потоками.

За джерелами грошові надходження агропромислових підприємств можна поділити на внутрішні та зовнішні. До внутрішніх належать надходження від реалізації продукції основного і підсобного виробництва, надлишку сировини, матеріалів, основних засобів, нематеріальних активів тощо. До зовнішніх джерел відносяться надходження коштів, що мобілізуються на фінансовому ринку. Структура грошових надходжень залежить від сфери ді­яльності, виробничого напрямку та організаційно правової форми підприємства. Практично нині майже 80-90% фінансових ресурсів агропромислові підприємства одержують за рахунок внутрішніх джерел, хоча у світовій практиці на їх частку припадає 60-70%.

Відповідно до стандартів бухгалтерського обліку грошові надходження класифікують за видами діяльності підприємств (рис. 1):

1) доходи від операційної діяльності;

2) доходи від фінансово – інвестиційної діяльності;

3) доходи від іншої звичайної діяльності;

4) доходи, пов’язані із надзвичайними подіями.

Доходи від основної операційної діяльності включають дохід від реалізації продукції або надання послуг.

Доходи від іншої операційної діяльності включають:

доходи від реалізації оборотних активів; доходи від реалізації іноземної валюти; доходи від операційної оренди; доходи від операційних курсових різниць; доходи від списання безнадійної кредиторської заборгованості; одержані пені, штрафи, неустойки; одержані гранти, субсидії, субвенції, дотації.

Доходи від фінансово-інвестиційної діяльності включають: доходи від спільної діяльності; доходи від інвестицій в асоційовані і дочірні підприємства; одержані дивіденди; одержані відсотки за облігаціями; одержані відсотки від депозитних операцій; одержані відсотки від фінансової оренди.

Доходи від іншої звичайної діяльності включають: доходи реалізації фінансових інвестицій; доходи від реалізації та ліквідації основних засобів та інших необоротних автивів; доходи від реалізації нематеріальних активів; доходи від не операційних курсових різниць; доходи від безоплатно отриманих оборотних активів; доходи від індексації необоротних активів і фінансових інвестицій.

Доходи від діяльності, пов’язаної із надзвичайними подіями включають відшкодування збитків, внаслідок реалізації цих подій.

За характером формування грошові надходження поділяються на регулярні і дискретні (отримані від разових господарських операцій).

Зовнішеі грошові надходження мобілізуються на фінансовому ринку і включають: кредити і позики, надходження з бюджету, надходження від емісії акцій та облігацій, відшкодування страхових компаній.

Грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообороту коштів. Відшкодовуючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і фонди грошових коштів, вони створюють економічні умови для нового циклу виробництва і реалізації продукції, удосконалення та розширення власного господарства, збільшення власного капіталу.