Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2-11.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
467.27 Кб
Скачать

Тема 9. Кредитування господарської діяльності підприємств

  1. Необхідність та суть кредитування підприємств.

  2. Розрахунок потреби в короткостроковому кредиті.

  3. Різновиди короткострокових кредитів.

  4. Структура кредитного договору.

  5. Методика оцінки кредитоспроможності підприємства.

  6. Порядок погашення банківського кредиту підприємством.

  7. Механізм пільгового кредитування аграрних підприємств.

  8. Комерційне кредитування.

Кредитна система сприяє розвитку виробництва, забезпечуючи його необхідними фінансовими ресурсами на умовах платності, строковості, забезпечення повернення, цільового використання.

Основними об’єктами короткострокового кредитування в оборотні засоби є: виробничі запаси, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів, готова продукція, платіжні операції з постачальниками.

Кредиторами підприємств можуть бути банки, підприємства (комерційний кредит), держава, міжнародні фінансово-кредитні установи.

Особливості аграрного сектору визначають необхідність специфічного кредитного забезпечення галузі. Сезонність зумовлює об’єктивну потребу в значних обсягах; нерівномірність вкладання і вивільнення коштів потребує подовження терміну надання короткострокового кредиту до 1,5 року, виробництво пов’язане з живими організмами потребує своєчасного надходження кредитів; специфічність застави – низьколіквідне майно, майбутній урожай; низький рівень рентабельності потребує низьких процентних ставок.

Залучення кредитів прискорює рух грошових ресурсів та сприяє підвищенню ефективності фінансово-господарської діяльності.

Потреба в короткостроковому кредитуванні розраховується за формулою:

де ПОЗ – потреба в оборотних засобах;

ВОЗ – власні оборотні засоби;

ПОЗ – поповнення оборотних засобів за рахунок прибутку;

КЗ – зменшення кредиторської заборгованості.

Надання кредитів міжнародними фінансово-кредитними установами здійснюється, як правило, в рамках кредитних ліній. Кредитна лінія є згодою банку надати кредит у майбутньому в розмірах, які не перевищують заздалегідь обумовленої суми без додаткових спеціальних переговорів.

Банки можуть надавати такі різновиди короткострокових кредитів як овердрафт, контокорент, кредит під облік векселів.

Овердрафт є різновидом короткострокового кредиту, що надається банком надійному підприємству понад залишок його коштів на поточному рахунку в межах заздалегідь обумовленої суми шляхом дебетування його рахунку.

Контокорент – це поєднання позичкового рахунку з поточним, він може мати як дебетове, так і кредитове сальдо. Відсотки за користування контокорентним рахунком є найвищими в банківській практиці.

Кредит під облік векселів надається банком пред’явнику шляхом їх скупки до настання терміну зобов’язань за ними, сплачуючи пред’явнику номінальну вартість за мінусом дисконту.

Кредитні взаємовідносини регламентуються на підставі кредитних договорів, де визначається розмір відсоткових ставок та порядок їх сплати, забезпечення, строк користування кредитом тощо.

Кредитний договір містить такі розділи:

  1. Загальні положення.

  2. Права та обов’язки позичальника.

  3. Права та обов’язки банку.

  4. Відповідальність сторін.

  5. Порядок вирішення суперечок.

  6. Термін дії договору.

  7. Юридичні адреси сторін.

Фінансово-банківська установа аналізує, вивчає діяльність потенційного позичальника, визначає його кредитоспроможність, прогнозує ризики неповернення кредиту і приймає рішення про надання або відмову у наданні кредиту.

Кредитоспроможність є здатністю позичальника в певному обсязі і у визначений кредитною угодою термін розрахуватися за своїми борговими зобов’язаннями.

В Україні оцінка кредитоспроможності позичальником здійснюється на основі методик, визначених кожним комерційним банком окремо. При цьому банками враховується ділова репутація та забезпеченість власними коштами не менше як на 50%.

Порядок погашення кредиту – це спосіб погашення основної його суми та відсотків.

Небанківське комерційне кредитування є товарною формою надання кредиту, кредиторами виступають юридичні особи – постачальники. Об’єктом комерційного кредиту виступають реалізовані товари, виконані роботи та послуги. Погашення комерційного кредиту здійснюється шляхом сплати боржником за векселем.

Плата за комерційний кредит менша, ніж за банківський.

Від доступності кредитних ресурсів для сільськогосподарських товаровиробників значною мірою залежить нарощування обсягів виробництва.

З 2000 року державою було введено пільгове кредитування з частковою компенсацією процентної ставки. Пільговий кредит – це така позика, плату за яку частково компенсує держава, сплачуючи частину відсотків за кредитами комерційних банків та кредитних спілок.

За позики в національній валюті держава сплачує 10% річних, тобто 10% від процентної ставки, яку кредитор встановлює за користування кредитом. Наприклад, якщо плата за кредит становить 19% річних, то за користування позикою на пільгових умовах підприємство буде сплачувати лише 9%.

Контрольні запитання до теми 9

  1. Вчому полягає необхідність та суть кредитування

підприємств ?

  1. Як розрахувати потребу в короткостроковому кредит ?

  2. Які види короткострокових кредиті може залучати підприємство ?.

  3. Який зміст кредитного договор ?.

  4. Які Ви знаєте методики оцінки кредитоспроможності підприємства.

  5. Яким чином здійснюється погашення банківського кредиту підприємство ?.

  6. В чому полягає механізм пільгового кредитування аграрних підприємств ?

  7. Яка сутність комерційного кредитуванн ?.

  8. Що таке кредитні спілки і які їх функції ?