Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Курс “Основи ЗЕД”

Тема 1. «Методологічні основи зовнішньоекономічної діяльності» План викладення лекційного матеріалу:

  1. Зовнішньоекономічна діяльність як економічна категорія

  2. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності

  3. Основні напрямки здійснення зовнішньоекономічних операцій. Види зовнішньоекономічної діяльності

  4. Принципи зовнішньоекономічної діяльності

Література:

        1. Багрова І.В., Рєдіна Н.І., Власик В.Є., Гетьман О.О. Київ, Центр навчальної літератури, 2004. – 580 с.

        2. Гребельник О.П. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Підручник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 384 с.

        3. Дідківський М.І. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2006. – 462 с. – (Вища освіта XXI століття).

        4. Дроздова Г.М. менеджмент зовнішньоекономічної діяльності підприємства: Навчальний посібникю – Київ: ЦУЛ, 2002. -172 с.

        5. Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" — Відомості Верховної Ради Української РСР, 1991, № 29.

        6. Козак Ю.Г., Логвінова Н.С., Сіваченко І.Ю. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Навчальний посібник; 2-ге вид., перероб. та допю – Київ: Центр навчальної літератури, 2006: - 792 с.

        7. Саллі В.І., Трифонова О.В., Швець В.Я. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Навчальний посібник. – К.: ВД «Професіонал», 2003, - 176 с.

        8. Торгова Л.В., Хитра О.В. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Навчально-методичний посібник. – Львів: «Новий Світ-2000», 2006. – 512 с.

        9. Торгова Л.В., Хитра О.В. Основи зовнішньоекономічної діяльності: Практикум. – Львів: «новий Світ-2000», 2007. – 512 с.

  1. Зовнішньоекономічна діяльність як економічна категорія

Існує точка зору, що поняття "зовнішньоекономічна діяльність" з'явилось в Україні з початком економічної реформи - у 1987 році. Одним з центральних напрямків даної реформи була децентралізація зовнішньої торгівлі, надання підприємствам права безпосереднього виходу на зовнішній ринок і стимулювання такої діяльності на рівні господарюючих суб'єктів.

В результаті проведення економічних реформ у зовнішньоекономічній сфері сформувались два основних поняття: "зовнішньоекономічні зв'язки" (ЗЕЗ) і "зовнішньоекономічна діяльність" (ЗЕД). На відміну від ЗЕЗ, які являють собою різні форми, засоби і методи зовнішньо­економічних відносин між країнами, ЗЕД висвітлює зовнішньоекономічну діяльність на рівні виробничих структур (фірм, організацій, підприємств, об'єднань і т. і.). ЗЕД можна визначити як сукупність виробничо-господарських, організаційно-економічних і оперативно-комерційних функцій підприємства, пов'язаних з його виходом на зовнішній ринок та участю в зовнішньоекономічних операціях.

Отже, ЗЕД є одним з аспектів ЗЕЗ, а зовнішньоекономічну операцію, в свою чергу, можна розглядати як структурну одиницю ЗЕД.

Зовнішньоекономічні зв'язки - сукупність форм, засобів і методів зовнішньоекономічних відносин між країнами

Зовнішньоекономічна діяльність - сукупність виробничо-господарських, організаційно-економічних і оперативно-комерційних функцій підприємства, пов'язаних з його виходом на зовнішній ринок та участю в зовнішньоекономічних операціях

Зовнішньоекономічна операція - комплекс дій контрагентів різних країн з підготовки, укладання і виконання торгової, науково-виробничої, інвестиційної чи іншої угоди економічного характеру

У Законі України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (ст. 1) подано таке визначення:

Зовнішньоекономічна діяльність - це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, яка основана на взаємовідносинах між ними і здійснюється як на території України, так і за її межами.

Як видно з цього визначення, ЗЕД охоплює два види ділових операцій: операції українських суб'єктів господарювання за межами України і зарубіжних господарюючих суб'єктів з різних країн в Україні.

Основними мотивами розвитку ЗЕД можуть бути:

  • розширення ринку збуту своєї продукції за національні межі з метою максимізації прибутку;

  • закупівля необхідної сировини, комплектуючих виробів, нових технологій і обладнання;

  • залучення інжинірингових та інших послуг для потреб виробництва;

  • залучення іноземних інвестицій з метою модернізації вироб­ництва, зміцнення експортного потенціалу і конкурентних позицій на світових товарних ринках;

  • участь у міжнародному поділі праці, спеціалізації і кооперу­ванні виробництва з метою успішного забезпечення розвитку своєї економіки.

Значення ЗЕД у розвитку всіх країн, у тому числі й України, постійно зростає. Історичний досвід підтверджує вигідність розширення участі країн у міжнародному поділі праці і різних формах міжнародного бізнесу. І навпаки, згортання ЗЕД призводить до сповільнення соціально-економічного розвитку країни. Тому процес глобалізації та інтерна­ціоналізації господарського життя, який означає посилення взаємо­залежності між країнами, набуття економіками різних країн все більшої схожості, можна вважати закономірним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]