Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тези ГОТОВІ

.docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
16.48 Кб
Скачать

УДК

ЗЕРНОВА ГАЛУЗЬ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ

Т.В. Мірзоєва, кандидат економічних наук, доцент

О.Л. Луцюк, студентка

Зернова галузь є ключовою у розвитку агропромислового комплексу України. Це основа всього сільськогосподарського виробництва, яка визначає обсяги пропозиції та вартість основних видів продовольства, зокрема продуктів переробки зерна і продукції тваринництва, формує істотну частку доходів сільськогосподарських виробників, визначає стан і тенденції розвитку сільських територій, формує валютні доходи держави за рахунок експорту. З огляду на це проблеми формування і функціонування зернового господарства постійно перебувають у центрі уваги економістів-аграрників.

Останніми роками у зерновому господарстві України намітилася тенденція до нарощування обсягів виробництва, що дало Україні змогу повернутися на світовий ринок зернових у ролі одного з потужних виробників та експортерів зернових культур.

За період 1990-2012 pp. виробництво зерна в Україні скоротилося майже в 1,2 раза. Середній обсяг виробництва зерна за 2006-2010 роки складав в Україні 40,4 млн тонн, або 879 кг на душу населення. Значно зросло виробництво зернових у 2008 та 2009 р.р. – відповідно до 53,3 та 46,0 млн. тонн, а в 2011 було зібрано 56,7 млн тонн, що є рекордним у післяреформений період. В 2012 році порівняно з 2011 р. виробництво зерна скоротилося на 18,6% (10,6 млн т), що зумовлено як скороченням площі збирання (на 532 тис га, або на 3,5%), так і зниженням середньої врожайності з 1 га (на 5,8 ц, або на 15,7%).

Важливим чинником розвитку зернового господарства країни є дотримання гнучкого підходу до розвитку галузі та структури виробництва. У структурі зернових провідними культурами залишаються пшениця (озима та яра), ячмінь ярий та кукурудза на зерно, які займають понад 85% посівних площ.

В Україні порівняно з 1990 роком площа посіву зернових культур зменшилась від 32406 тис га до 27801,3 тис га за 2012 рік, проте, починаючи з 2000 року, спостерігаються тенденції щодо збереження більш-менш стабільних площ посіву цієї групи. Поряд з цим, більш як в 2 рази збільшились площі посіву технічних і в 4,8 раза зменшились площі посіву кормових культур. За 2012 рік зернові культури у структурі посівних площ займають близько 56% від загальної площі ріллі.

Щодо урожайності, то Україна далеко не повністю використовує свій потенціал продуктивності основних зернових культур. Потенціал врожайності пшениці в Україні використаний на 42%, ячменю - всього на 36%, кукурудзи - на 49%.  Основними джерелами підвищення врожайності зернових культур може бути використання більш якісного посівного матеріалу і сучасних агротехнологій. На превеликий жаль, зерновиробники не мають можливості вкладати значні кошти у новітні технології для досягнення світового рівня урожайності.

В сучасних умовах перспективи розвитку зернового виробництва закладені в інтенсивних та екстенсивних шляхах розвитку. Інтенсифікація розвитку зернового господарства досягається завдяки таким основним чинникам, як удосконалення землекористування, структури посівів, попередників, обробітку грунту, внесення мінеральних добрив і проведення хімічної меліорації грунтів, захисту рослин, розвиток насінництва, підвищення якості зерна, науково-методичне забезпечення, розвиток ринку зерна в Україні.

Отже, Україна має величезний потенціал для сільськогосподарського виробництва і відповідно зростання її економіки. Збільшення сільськогосподарського виробництва, зернового зокрема, передбачає подальше його вивчення.