Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2-11.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
467.27 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансове планування і прогнозування

  1. Роль , значення та мета фінансового планування на підприємстві.

  2. Фінансова стратегія підприємства.

  3. Суть фінансового прогнозування.

  4. Мета і завдання фінансового планування.

  5. Методи фінансового планування.

  6. Зміст фінансового плану та порядок його складання.

  7. Значення оперативного фінансового планування.

8. Платіжний календар та порядок його складання

Фінансове планування є науково обґрунтованим процесом визначення джерел створення і напрямів використання фінансових ресурсів з метою забезпечення стабільного економічного та соціального розвитку держави або конкретного підприємства.

У ринкових умовах особливо зростає роль перспективного, поточного та оперативного фінансового планування та виявлення резервів підвищення рентабельності агропромислових підприємств.

Фінансове планування здійснюється на таких принципах: порівняння витрат з дохідності і термінами їх окупності; досягнення максимального рівня рентабельності і норми прибутку; збалансування ризиків, фінансування довгострокових витрат найбільш раціональним методом тощо.

Процес фінансового планування передбачає визначення детального обсягу фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямами перетворення в продуктивний капітал у плановому періоді.

Основою перспективного планування є найважливіші показники, пропорції та темпи розширеного відтворення, фінансова стратегія підприємства.

Фінансова стратегія визначає фінансову політику підприємства за основними напрямами фінансової діяльності: податкова, цінова, амортизаційна, дивідендна та інвестиційна політика.

Фінансова стратегія розроблена з урахуванням ризику неплатежів, інфляційних коливань, фінансової кризи та інших форс-мажорних обставин.

Процес формування фінансової стратегії підприємства здійснюється поетапно в такій послідовності:

  • визначення загального періоду формування фінансової стратегії;

  • дослідження факторів зовнішнього фінансового середовища і кон’юнктури фінансового ринку;

  • конкретизація цільових показників фінансової стратегії за періодами її реалізації;

  • розробка системи організаційно-економічних заходів щодо забезпечення реалізації фінансової стратегії;

Основою перспективного фінансового планування є прогнозування, що на відміну від планування передбачає розробку альтернативних фінансових показників та параметрів, використання яких відповідно до тенденцій зміни ситуації на ринку дає змогу визначити один із варіантів розвитку фінансового стану підприємства.

Результатом перспективного фінансового планування є розробка прогнозу звіту про прибутки та збитки; прогнозу руху грошових коштів; прогнозу балансу активів та пасивів.

Метою фінансового планування є забезпечення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування.

Основними завданнями фінансового планування на підприємстві є забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необхідними фінансовими ресурсами; встановлення раціональних фінансових відносин із суб’єктами господарювання, банками, страховими компаніями; визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінка раціонального його використання, виявлення та мобілізація резервів збільшення прибутку за рахунок раціонального використання матеріальних, трудових та грошових ресурсів, контроль за формуванням та використанням платіжних засобів.

У фінансовому плануванні використовується балансовий метод, який передбачає балансування підсумкових показників доходів і витрат та визначення конкретних джерел покриття для кожної статті витрат. При цьому використовуються різні методичні прийоми.

Нормативний прийом передбачає розрахунок потреби господарського суб’єкта у фінансових ресурсах та джерелах їх покриття на основі встановлених фінансових норм та техніко-економічних нормативів (ставки податків, зборів, внесків, тарифні ставки, норми амортизаційних відрахувань та оборотних коштів).

Розрахунко-аналітичний прийом передбачає розрахунок планових показників на підставі аналізу фактичних фінансових показників та індексів їх зміни в плановому році.

Прийом оптимізації планових рішень полягає у розробці варіантів планових розрахунків з метою вибору найоптимальнішого.

Критерієм оптимізації може виступати:

  • максимум прибутку на грошову одиницю вкладеного капіталу;

  • економія фінансових ресурсів або мінімізація витрат;

  • мінімізація вкладеного капіталу за умов максимізації отриманого прибутку.

Методичні прийоми економіко-математичного моделювання дозволяють вибрати найоптимальніший варіант.

З метою вирішення виробничих і комерційних завдань підготовки інвестиційних проектів, які потребують вкладення коштів розробляється бізнес-план.

Фінансовий план є найважливішим елементом бізнес-плану. Він включає: прогноз обсягів реалізації продукції; прогнозний баланс грошових надходжень і витрат, прогнозний баланс активів та пасивів підприємства, розрахунок точки беззбитковості.

Загальноприйнятого стандарту фінансового плану немає, але можна запропонувати таку типову форму (табл.1).

Поточне фінансове планування є складовою частиною перспективного плану, або його конкретизацією. Поточний фінансовий план складається з розбивкою по кварталах, або по місяцях (табл.2).

Таблиця 1