Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
о. п. екзамен.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
106.51 Кб
Скачать

35. Захисні засоби від дії ел. Струму

Електрозахисні засоби – переносні засоби, призначені для захисту людей, котрі працюють з електроустановками, від ураження електрострумом, від дії електричної дуги та електромагнітного поля.

Ізолювальні ЕЗЗ призначені для ізоляції людини від частин електрообладнання, які знаходяться під напругою, а також від землі. До них належать: ізолювальні та вимірювальні штанги, кліщі, показчики напруги, ізольовані ручки інструменту, діалектричні рукавиці, боти, гумові килимки, доріжки, підставки…

Огороджувальні ЕЗЗ призначені для тимчасового огородження струмопровідних частин обладнання. Це ширми, щити, бар’єри, клітки, ковпаки, тимчасові та переносні заземлення, попереджувальні плакати.

36. Причини ураження ел. Струмом працівників газового господарства

Можливими причинами ураження електрострумом працівників газового господарства:

  • монтаж і ремонт ел.проводки і ел.обладнання при невідключеній напрузі;

  • пошкодження ізоляції і доступність відкритих струмопровідних частин;

  • випадкове доторкання до обірваних кінців і оголених проводів, які знаходяться під напругою;

  • застосування ел.інструментів з несправним або непідключеним заземленням;

  • застосування в небезпечних умовах переносних світильників з напругою вище встановленої правилами;

  • несправність або відмова від ЗІЗ при роботі на ел.установках;

  • недостатня навченість персоналу і слабкі знання ними правил безпеки.

37. Заходи безпеки при елекровимірюваннях на діючих газопроводах

При проведенні вимірювань потенціалів в колодязях кришки колодязів, люків, а також коверів відкривають тільки спеціальним гачком, при цьому кришку не можна підтримувати руками. Під неї необхідно підкладати дерев’яний брусок. Після зняття кришки колодязя газоаналізатором необхідно перевірити концентрацію в колодязі газу. При наявності газу спускатися в колодязь для проведення електровимірювальних робіт категорично забороняється. Електровимірювальні роботи в колодязях газопроводів проводяться бригадою в складі не менше 3 чол. Електромонтер з корозійного захисту спускається в колодязь тільки з одягнутим рятувальним поясом і прикріпленим до наплічних ременів мотузком. Другий кінець мотузка повинен тримати спостерігач, який перебуває на поверхні.

При проведенні електровимірювань в колодязях забороняється користуватись відкритим вогнем. Для освітлення в них необхідно користуватися світильником у вибухозахищеному виконанні.

При експлуатації і ремонті дренажних і катодних установок слід пам’ятати, що напруга вище 12В небезпечна для життя. З метою безпеки забороняється проводити очищення шаф від пилу, бруду, снігу і т.д., перевіряти руками контакти, очищувати контактні реле, торкатись руками електросхеми СКЗ без відключення їх від електроживлення.

При включенні установок СКЗ в роботу через випрямовувач спочатку включають установку, а потім випрямовувач. Відключення проводиться в зворотному напрямку: спочатку відключають випрямовувач, а потім СКЗ.

Категорично заборонено проводити на включеній установці заміну запобіжників, торкатися частин випрямовувача, які перебувають під напругою.

При проведенні електровимірювань на контрольних пунктах, розміщених на проїзній частині вулиць, один з працівників повинен поставити біля місця проведення робіт попереджувальні знаки і вести спостереження за рухом транспорту. При тривалих вимірюваннях та інтенсивному руху транспорту вимірювальні прилади слід встановлювати збоку дороги в безпечній зоні.