Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
о. п. екзамен.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
106.51 Кб
Скачать

38. Захист об’єктів від розрядів статичного електроструму

Заряди статичного ел.струму виникають при транспортуванні СВГ і природного газів по трубопроводах, гумових шлангах, наповненні СВГ – цистерн і зливанні з них і т.д.

Основні методи попередження розрядів статичного ел.струму: влаштування заземлення, зменшення швидкості руху газів по трубопроводах, іонізація середовища. Необхідно заземлювати всі резервуари, трубопроводи, металеві конструкції машин та апаратів і т.д., призначених для зберігання горючих газів.

Трубопроводи, обладнання повинні являти собою безперервний ел.ланцюг, приєднаний до заземлюючих пристроїв.

Резервуари V>50м3повинні бути заземлені не менше ніж в двох місцях. Автоцистерни перед заповненням (зливом) СВГ необхідно приєднувати до заземлення. Автоцистерни для зняття статичної електрики під час руху повинні мати постійне заземлення металевим ланцюжком з мідним наконечником, який торкається дорожнього покриття.

Гумотканинні рукави для зливо – наливних операцій також повинні бути обвиті мідним дротом або тросиком і з’єднуватись з корпусом цистерни

Так як розрядні струми при статичній електризації невеликі, допускається встановлення заземлюючих пристроїв опором не більше 10 Ом.

39.Як проводится блискавкозахист об’єктів?

Згідно вимог дод. А.п.2ДСТУБ.В.2.5 – 38: 2008 «Улаштування блискавкозахисту будівель та споруд»:

  1. будівлі і споруди, приміщення, які згідно ПУЭ належать до зони кл. В-1 і В – ІІ мають І категорію блискавкозахисту;

  2. те ж кл. В – 1 а; В – 1 б, В – ІІ а- ІІ категорія блискавкозахисту;

  3. зовнішні установки (кл. В – І г) – ІІ категорія блискавкозахисту;

  4. димові труби котельних, башти і вишки різних призначень висотою 15м і більше – ІІІ категорія блискавкозахисту.

Будівлі і споруди, що мають І і ІІ категорії блискавко захисту, повинні бути захищені від прямих ударів блискавки, вторинних її проявів і занесення високого потенціалу через наземні (надземні) і підземні металеві комунікації.

Будівлі і споруди ІІІ категорії блискавкозахисту повинні бути захищені від прямих ударів блискавки і занесення високого потенціалу через наземні (надземні) металеві комунікації.

Зовнішні установки ІІ категорії блискавкозахисту повинні бути захищені від прямих ударів і вторинних проявів блискавки .

Блискавковідвід– пристрій, який сприймає удар блискавки і відводить її струм в землю.

Загалом, блискавковідвід складається з опори; блискавкоприймача, який безпосередньо приймає удар блискавки; струмовідводу, по якому струм блискавки передається в землю; заземлювача, який забезпечує розтікання струму блискавки в землі.

Конструктивно блискавковідводи поділяються на види:

Стрижневі– з вертикальним розміщенням блискавкоприймача;

Тросові (протяжні) – з горизонтальним розміщенням блискавкоприймача, закріпленого на двох заземлених опорах;

Сітки– багатократні горизонтальні блискавкоприймачі, які перетинаються під прямим кутом і вкладаються на будівлю;

40.Дати визначення: горіння, вибух, пожежа.

Горіння– це швидко протікаючий процес хімічного окислення горючої речовини, який супроводжується виділенням великої кількості тепла і світла. Окислювачем, як правило, є кисень. Для виникнення і розвитку процесу горіння необхідно:горюча речовина, яка здатна самостійно горіти після видалення джерела загорання,кисень, джерело загорання(гаряче або розжарене тіло, а також ел.розряд, які володіють запасом енергії і температура яких достатня для виникнення горіння інших речовин). Якщо одна з цих умов відсутня, горіння не буде.

Вибух– це хімічне перетворення, яке супроводжується виділенням речовин, які мають високу температуру і тиск.

Тиск в момент вибуху газових сумішей досягає 10ктс/см2 ,t– 1500-20000С, а швидкість розповсюдження вибухової хвилі досягає декількох сотень метрів/секунду.

Пожежа — неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке призводить до матеріальної шкоди. Причинами виникнення пожеж є недбала поведінка людей з вогнем, порушення правил пожежної безпеки, природні явища (блискавка, посуха). Відомо, що 90% пожеж виникає з вини людини.