Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
о. п. екзамен.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
106.51 Кб
Скачать

52. Заходи безпеки під час виконання газонебезпечних робіт

Газонебезпечні роботи виконуються, як правило, вдень. Роботи з локалізації аварій виконуються в будь-який час у присутності і під безпосереднім наглядом керівника або спеціаліста.

При ремонтних роботах в загазованому середовищі повинні застосовуватися інструменти з кольорового металу, який би унеможливлював іскроутворення.

Інструменти і пристрої з чорного металу повинні бути обміднені або їх робоча частина змащується солідолом.

Працівники, які виконують газонебезпечну роботу в колодязі резервуарі, в приміщеннях ГРП, ГНС, ГНП, АЗГС повинні бути у вогнетривкому спецодязі і взутті без сталевих підківок і цвяхів.

При виконанні газонебезпечної роботи повинні застосовуватись переносні вибухозахищені світильники напругою не більше 12В.

Перед початком зварювання або газового різання в колодязях, котлованах повинна проводитись перевірка повітря на наявність горючого газу.

При внутрішньому огляді і ремонті котли та інші газифіковані агрегати повинні відключатися від газопроводів за допомогою заглушок.

Робота в топці котла дозволяється тільки після провітрювання топки і перевірки на загазованість.

Перед спуском в колодязь необхідно перевірити його на наявність горючого газу. В колодязях з не відключеним газопроводом дозволяється одночасне перебування не більше двох працівників, при цьому роботи повинні виконуватися ними в рятувальних поясах і протигазах.

На поверхні землі з навітряного боку, а також біля люка резервуара повинні бути двоє працівників, які зобов’язані тримати кінці мотузків від рятувальних поясів працівників, що знаходяться в цих спорудах, безупинно стежити за працюючими і за повітрозабірними патрубками шлангових протигазів, не допускати до місця роботи сторонніх осіб.

53. Заходи безпеки перед проведенням земляних робіт в районі знаходження підземних газопроводів

Під поверхнею грунту розміщуються різні комунікації, в тому числі і газопровід. Тому до початку земробіт необхідно отримати дозвіл (ордер) на право проведення земляних робіт. Ордер отримують в місцевих органах влади і цей ордер погоджують з усіма організаціями, які експлуатують підземні комунікації.

Після отримання ордера на земроботи необхідно встановити знаки в місці знаходження комунікацій на території будівництва. Роботи повинні проводитися під контролем виконроба (майстра БМО). Відкривати місця перетину траншеї з підземними комунікаціями необхідно в присутності представників цих організації.

Нерідко до початку робіт необхідно виконати підготовчі роботи по видаленню дерев, кущів, пеньків. Після підготовчих робіт проводиться розбивка на місці положення траншеї і закріплення в натурі, затим приступають до земробіт.

54. Заходи безпеки під час розкопки грунту механізмами

Кожний екскаватор повинен мати паспорт, в якому наведені дані про максимальний кут нахилу, при якому можна проводити спуск і підйом екскаватора. Якщо цей кут нахилу буде більше встановленого паспортними даними, екскаватор повинен пересуватись за допомогою трактора або лебідки, причому робота повинна проводитись під керівництвом посадової особи.

Не можна допускати, щоб люди знаходились під ковшем або стрілою при проведені земробіт. Особливу увагу треба звертати на те, щоб в радіусі дії екскаватора не було проводів ліній електропередачі.

Вантажити розроблений грунт на а/машини екскаватором можна тільки з боку заднього або бокового борту і ні в якому разі не через кабіну.

Не можна допускати, щоб в момент завантаження між землерийною машиною і транспортними засобами знаходились люди.

При перерві в роботі, незалежно від її тривалості, стрілу одноковшового екскаватора необхідно відвести вбік, а ківш опустити на грунт. Очищати ківш під час роботи можна лише після того, як його буде опущено на землю.