Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
о. п. екзамен.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
106.51 Кб
Скачать

55. Заходи безпеки під час проведення зварювальних робіт при спорудженні підземного газопровода

Зварювальні роботи супроводжуються виділенням великої кількості тепла, підвищенням температури, появою яскравого полум’я. Крім цього, при зварюванні утворюються вибухонебезпечні суміші і створюється небезпека ураження ел.струмом.

Металеві частини ел.зварювальних установок повинні бути надійно заземлені, перевірена справність ізоляції проводів і електродотримачів, щільність з’єднань контактів. Протягувати проводи від зварювальних апаратів до робочих місць зварників необхідно так, щоб проводи не торкались сталевих канатів, гарячих трубопроводів, шлангів, ацетиленових апаратів і газополум’яної апаратури. При зварюванні заборонено в якості заземлення використовувати металеві трубопроводи для горючих рідин і газів.

Електрозварник зобов’язаний вести роботи в брезентовому спецодязі, відповідному взутті, а також в шолом-масці або з щитком, який має скляні світлофільтри, захищені від бризок розплавленого металу, або забруднення простим склом.

56 Заходи безпеки при проведенні ізоляційних робіт на трасі газопроводу

Ізоляційне покриття труб проводиться в стаціонарних умовах на базах ізоляції. На трасі ізолюються місця зварювання металевих газопроводів і місця пошкодження ізоляції.

При нанесенні ізоляційного покриття на основі бітумних мастик готові горючі мастики і праймер (ґрунтовка:бітум, розчинений в бензині 1:3 по масі) доставляють на трасу в спеціально обладнаних ємкостях з герметичними кришками.

Котли для варіння або розігрівання мастик заповнюють не більше 2/3 ємкості; над котлами встановлюється негорючий навіс; біля кожного котла повинен бути комплект протипожежних засобів:вогнегасник, лопата і сухий пісок.

Якщо ґрунтовку (праймер) готують на місці робіт, то відстань від місця її приготування до місця розігріву бітуму (і до відкритого вогню) повинна бути не менше 50м.

При змішуванні розігрітий бітум вливають в бензин (а не навпаки!) і розмішують дерев’яними мішалками. Температура бітуму в момент приготування праймера не повинна перевищувати 700С.

При роботі очисних та ізоляційних машин категорично заборонено чистити їх, налагоджувати, замінювати котушки і регулювати. При проведенні контролю ізоляційного покриття приладами забороняється допускати до цих робіт осіб, які не пройшли спеціального інструктажу по дотриманню заходів безпеки і не знають правил захисту і прийомів надання першої допомоги при ураженні ел.струмом.

Перед включенням корпус приладу повинен бути заземлений. Працівники, які обслуговують прилади по контролю ізоляції, повинні бути забезпечені гумовими рукавицями, гумовими чобітьми або калошами.

57. Заходи безпеки при опусканні працівників в колодязі, підвали

Ремонтні роботи в колодязях, тунелях, траншеях і котлованах глибиною>1м, резервуарах повинні виконуватись бригадою не менше як із трьох працівників.

Працівники, які виконують газонебезпечну роботу в колодязі резервуарі, в приміщеннях ГРП, ГНС, ГНП, АЗГС повинні бути у вогнетривкому спецодязі і взутті без сталевих підківок і цвяхівПеред спуском в колодязь необхідно перевірити його на наявність горючого газу. В колодязях з не відключеним газопроводом дозволяється одночасне перебування не більше двох працівників, при цьому роботи повинні виконуватися ними в рятувальних поясах і протигазах.

На поверхні землі з навітряного боку, а також біля люка резервуара повинні бути двоє працівників, які зобов’язані тримати кінці мотузків від рятувальних поясів працівників, що знаходяться в цих спорудах, безупинно стежити за працюючими і за повітрозабірними патрубками шлангових протигазів, не допускати до місця роботи сторонніх осіб.

Заборонено опускати в колодязь двох працівників через один люк.

Кожному працюючому за нарядом-допуском повинен видаватись рятувальний пояс в комплекті зі страхувальним мотузком, шланговий або ізолюючий протигаз (ПШ-1 або ПШ-2). Застосування фільтрувальних протигазів не допускається.