Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
о. п. екзамен.docx
Скачиваний:
98
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
106.51 Кб
Скачать

58. Порядок і причини шурфового огляду підземного газопроводу

Профілактичний огляд газопроводів виконується з метою перевірки герметичності та виявлення витоків газу, огляду і ремонту арматури і ізоляції труб, та для усунення виявлених в процесі обслуговування дефектів. Основою профілактичного огляду є розкопування шурфів. Шурфові огляди підземних газопроводів належать до газонебезпечних робіт і виконується під керівництвом спеціаліста. К-сть працюючих бригади встановлюється керівництвом СПГГ в залежності від об’єму і складності виконувальних робіт але не менше 3-х. Отримують ордер в місцевих органах влади. Представники організацій підземних комунікації які покладені поблизу газопроводу до початку земляних робіт викликаються на місце для уточнення розміщення і вживання заходів по збереженню комунікацій. Відкривання шурфів проводиться в присутності представників зацікавлених організацій. До початку робіт перевіряють всі колодязі, підвали на наявність загазованості. При виявлені газу вживають заходи на провітрювання., перевірці меж, встановлюють попереджувальні знаки, огородження.

59. Заходи безпеки і порядок проведення бурового огляду підземного газопроводу

Профілактичний огляд газопроводів виконується з метою перевірки герметичності та виявлення витоків газу, огляду і ремонту арматури і ізоляції труб, та для усунення виявлених в процесі обслуговування дефектів. Основою профілактичного огляду є буріння. Бурові огляди підземних газопроводів належать до газонебезпечних робіт і виконується під керівництвом спеціаліста. К-сть працюючих бригади встановлюється керівництвом СПГГ в залежності від об’єму і складності виконувальних робіт але не менше 3-х. Отримують ордер в місцевих органах влади. Представники організацій підземних комунікації які покладені поблизу газопроводу до початку земляних робіт викликаються на місце для уточнення розміщення і вживання заходів по збереженню комунікацій. До початку робіт перевіряють всі колодязі, підвали на наявність загазованості. При буровому огляді здійснюють буріння свердловин вздовж траси газопроводу і визначають наявність газу. Свердловини пробиваються пневматичними бурами за допомогою спец. Установок або ручним способом. Перевірка газу у свердловинах здійснюються.газоіндикатором. Застосування відкритого вогню не допускається. При виявлені газу негайно вжити зходи попереджуючі розповсюдженні газу. На ділянці бурової свердловини яка має найбільшу концентрацію проводиться розкопування шурфу на газопроводі для пошуку місця пошкодження. Для спуску працівників в котловани встановлюють приставні драбини.

60. Заходи безпеки при видаленні закупорень діючих підземних газопроводів

Роботи пов’язані з видаленням гідравлічних пробок у зовн. газопроводах є газонебезпечними і повинні виконуватися бригадою АДС під керівництвом змінного майстра. Як засіб розчинення гідратних пробок виконується метанолом. метанол – сильний яд нервового та судинного спрямування. Всі роботи пов’язані з метанолом є небезпечними для здоров’я. Тому роботи проводяться в спецодязі. Заливання метанолу в газопроводи з тиском газу більше 500мм вод ст. не допускається. Місце роботи огороджене з попереджувальними знаками. В місцях проведення робіт забороняється присутність сторонніх. Заливання метанолу проводиться тільки через лійку з допомогою пристосувань.