Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування приводів машин.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
24.67 Mб
Скачать

1.4 Нові конструкції редукторів та мотор-редукторів

Не так давно на редукторному ринку України з’явилася продукція серії ES, що є результатом реалізації спільного проекту науково-технологічного центра «Редуктор» та іспанської фірми Pujol Muntala. Особливістю цього проекту є те, що вперше в Україні редуктори європейської якості пропонує відомий український виробник редукторної техніки, який поєднує розширення виробництва із сервісним та авторським супроводженням продукції у гарантійний та післягарантійний періоди її експлуатації. Редуктори та мотор-редуктори серії ES є типовими зразками сучасної редукторної техніки, яка не поступається німецьким аналогам. Реальна конкурента перевага цієї серії продукції – максимум якості і надійності при поміркованій ціні.

1.4.1 Циліндро-конічно-циліндричні редуктори та мотор-редуктори серії ES-5ЦКЦ-ES та 5 МЦКЦ-ES. (Рис. 1.7, 1.8) Типорозмірний ряд цих редукторів (№2. 2007, с. 11, 12, 13, 14) (мотор-редукторів) нараховує 11 назв. При номінальній потужності на вхідному валу редуктора (Р1) від 0,21 до 74 кВт вони, залежно від умовного габариту, здатні передавати крутний момент (Т2) від 100 до 9000 Н∙м, у широкому діапазоні передаточних чисел, (і) – від 6.0 до 209. Ці редуктори (мотор-редуктор) сконструйовані за блочно-модульним принципом (рис.1.9). Базове конструктивне виконання – корпус із лапами для кріплення, із циліндричним вхідним валом та порожнистим вихідним валом діаметром від 30 до 90 мм. Редуктор може бути складеним із однобічним або двобічним вихідним валом, циліндричним або конічним. На будь-який вихід редуктора можливе встановлення фланців, призначених для кріплення редуктора до робочої машини, у якості навісного обладнання. Для запобігання обертання редуктора, що може виникнути у навісному варіанті, у конструкції передбачено реактивну штангу та реактивний кронштейн. Блочно-модульна конструкція редукторів 5ЦКЦ-ES дозволяє легко трансформувати їх у мотор-редуктори 5МЦКЦ-ES, шляхом встановлення на вхідний модуль стандартного трифазного синхронного електродвигуна. Мотор-редуктори можуть використовуватися в якості частотно-регульованого привода, де керування та контроль здійснюється за допомогою пристрою плавного пуску або частотного перетворювача.

Рис.1.7 Редуктор 5ЦКЦ-70 ES

Рис.1.8 Мотор-редуктор 5 МЦКЦ-45 ES

Рис.1.9 Блочно-модульна схема побудови редукторів та мотор-редукторів типу 5МЦК-ES та 5МЦКЦ-ES: 1 – пристрій плавного пуску; 2 – частотний перетворювач; 3 – електродвигун; 4 – електродвигун із вмонтованим гальмом; 5 – вал вхідний порожнистий; 6 – фланець для встановлення електродвигуна; 7 – модуль вхідного вала; 8 – вал вхідний циліндричний, двосторонній; 11 – вал вихідний циліндричний; 12 – вал вихідний конічний, двосторонній; 13 – вал вихідний конічний; 14 – вал вихідний порожнистий; 15 – реактивний кронштейн; 16 – фланець вихідний; 17 – реактивна штанга.

Редуктори 5МКЦ-ES складені у моноблочних корпусах, відлитих із високоміцного чавуну. У корпусі розміщено дві циліндричних та одна конічна косо зубі передачі (рис.1.10). Саме використання конічної пари у якості проміжного ступеня редуктора дозволяє досягти схрещення осей вхідного та вихідного валів під кутом 90º. Зубчасті колеса передач виготовлені із застосуванням різних методів зміцнення та відшліфовані. Вони виготовлені по сьомому класу точності, із твердістю поверхні зубів 6 IHRC, що дозволяє збільшити навантажувальну здатність зубчастого зачеплення, підвищити к.к.д (ή=0,94), зменшити рівень шуму та вібрації при роботі. Вали передач редуктора встановлені на підшипниках SKF, що забезпечує надійність та довговічність редуктора. Редуктори цієї серії відрізняються своєю компактністю.

Габаритні та приєднувальні розміри редукторів 5ЦКЦ-ES наведені на рис.1.11, значення габаритних та приєднувальних розмірів наведені у таблиці 1.17.

Рис.1.10. Будова редуктора 5ЦКЦ-ES: 1 – корпус; 2 – модуль вхідного вала; 3 – вал-шестерня(вхідний); 4 – циліндричне колесо; 1 ступені; 5 – проміжний вал; 6 – конічне колесо 2 ступені; 7 – проміжний вал-шестерня; 8 – циліндричне колесо 3 ступені; 9 – вихідний порожнистий вал.

Рис. 1.11. Габаритні та приєднувальні розміри редукторів 5ЦКЦ-ES.

Значення габаритних та приєднувальних розмірів редукторів 5ЦКЦ-ES

Таблиця 1.17

Типорозмір редуктора визначають за діаметром тихохідного(вихідного) вала (рис. 1.11 та табл..1.17).

У таблицях 1.18 та 1.19 наведено основні технічні характеристики редукторів 5 ЦКЦ-ES та мотор-редукторів 5 МЦКЦ-ES.