Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прочитати.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
99.5 Кб
Скачать

РЕФЕРАТ

Автомобільний транспорт є важливою ланкою виробництва. Від ефективної його роботи значною мірою залежить зниження собівартості продукції, своєчасна перевезення вантажів і пасажирів, що істотно позначається на виробничих і господарсько-побутових процесу. Саме для того, щоб автомобілі мали високою економічністю, надійністю, довговічністю і більш високопродуктивністю в систему технічного обслуговування та поточного ремонту впроваджують засоби технічного діагностування. Метою справжнього дипломного проекту є розробка ділянки обкатки і випробування ДВС з наступним його впровадженням в процес у ГУП УР ІПОПАТ. Ключовими словами дипломного проекту є: технічне обслуговування, ремонт, обкатування,випробування, двигун внутрішнього згоряння, стенд обкатний-гальмівний,ефективність, продуктивність, економічність, безпека, екологія,самоокупність, прибуток. Дипломний проект містить ____ сторінок тексту пояснювальної записки. У ній також міститься 15 таблиць. До пояснювальної записки додаються креслення в кількості 9 штук формату А1. При написанні проекту було використано 32 джерела літератури. У першому розділі проводиться аналіз господарської діяльності підприємства. У другому розділі пояснювальної записки проводиться коротких огляд літературних джерел,використовуваних для проектування. Третя частина містить організацію і технологію проведення обкатки і випробування ДВЗ з зазначенням використовуваного обладнання. У четвертому розділі розраховується виробнича програма з технічного обслуговування і ремонту, проводиться вибір способу виробництва. У п'ятому розділі описується вживане обладнання і розраховується площа ділянки обкатки та випробування ДВЗ, необхідного для проведення даних робіт. У шостому розділі дипломного проекту розробляється рама і сполучне пристрій обкатний-гальмівного стенду, що забезпечують більш якісне і доступне проведення обкатки та випробувань ДВЗ. Також в даному розділі приведена техніко-економічна оцінка конструкції. Сьомий розділ називається безпека життєдіяльності на виробництві. У ньому розглянута пожежна безпека, вимоги охорони праці під час початку роботи, безпосередньо на роботі і по її закінченні, аналіз умов праці,виробничого травматизму і захворюваності. Восьмий розділ включає в себе заходи з охорони навколишнього середовища. У дев'ятому розділі наводиться ефективність освоєння у виробництві засобів технічного обслуговування і ремонту.

Введення

Використання автотранспорту постійно зростає. Чимале значення відводиться автомобільному транспорту в питаннях рейсових і маршрутних перевезень пасажирів. Частка транспортних витрат в перевезеннях пасажирів складає від 15 до 40%. Зменшення вартості транспортних операцій можна домогтися декількома шляхами. Один з таких шляхів - вдосконалення технічної експлуатації автомобілів. Поліпшення технічної експлуатації автомобілів дозволяє знизити витрати на паливо і мастильні матеріали, на амортизаційні відрахування і безпосередньо на поточний ремонт (ТР) і технічне обслуговування (ТО). Для вирішення всіх цих питань, а також для підтримки автомобілів в справному стані велике значення має впровадження діагностування. Експлуатація технічно несправного автомобіля нерентабельна (різко зростає можливість відмови, збільшуються експлуатаційні витрати), шкідлива (посилюється забруднення навколишнього середовища) та небезпечна для власника та інших членів суспільства(Особливо, якщо ці несправності пов'язані з системами автомобіля, що впливають на безпеку руху). Несвоєчасне і неякісне проведення профілактичних робіт (ТО, діагностування) викликає підвищений знос деталей, агрегатів і передчасний вихід їх з ладу. На підприємствах, що впровадили технічне діагностування, вдалося продовжити термін служби багатьох агрегатів автомобілів до ремонту без зниження їх експлуатаційних капітальних ремонт (КР), після проведення необхідних регулювань, виявлених при діагностуванні, продовжували надійно працювати. Розробкою методів і засобів технічного діагностування в нашій країні займається ряд великих науково-дослідних і навчальних інститутів і лабораторій. Існуюча система ТО і ремонту автомобілів включає в себе широке впровадження засобів технічного діагностування в технологічний процес ТО і ТР. Діагностування забезпечує значну економію коштів на утримання автомобілів за рахунок скорочення їх простою на час обслуговування та ремонту,виконання дійсно необхідних регулювальних і ремонтних операцій,скорочення витрат запасних частин і паливно-мастильних матеріалів (ПММ).

1. Цілі і завдання проекту

Мета дипломного проекту: розробка ділянки обкатки і випробування ДВЗ і вдосконалення обкатний-гальмівного стенду в моторному цеху, з подальшим його впровадженням в процес технічного обслуговування і ремонту в ГУП Ур ІПОПАТ.

Задача дипломного проекту:

1.Провестианаліз господарської діяльності;

2.Розробититехнологічний процес обкатки та випробування ДВЗ;

3.Розрахуватирічну продуктивну програму моторного цеху;

4.Виконатиоб'ємно-планувальне рішення;

5.Розробитибільш досконалу конструкцію обкатний-гальмівного стенду;

6.Розробитиряд заходів щодо поліпшення стану охорони праці на підприємстві;

7.Проаналізуватиекологічну обстановку;

8.Розрахуватитехніко-економічну ефективність проекту.

2. Короткий огляд літератури

Основна література, використовувана в даному дипломному проекті, і її короткий зміст наведені нижче. У книзі [1]розглянуті організаційні, технологічні, технічні, управлінські та економічні фактори діяльності виробничо-технічної служби підприємства по забезпеченню експлуатаційної надійності рухомого складу автомобільного транспорту. Значну увагу приділено ТО і ремонту автотранспортних засобів і забезпечення нешкідливої роботи автомобілів. У довіднику[3] наведені технічні характеристики автомобілів і двигунів, кваліфікація і характеристики систем живлення, змащення і т.д. Наведено зазори газорозподільних механізмів двигунів різних марок. Також наводяться дані по потужності ДВС. Крім того, в ньому говориться, що застосування засобів механізації при технічному обслуговуванні та ремонті автомобілів вимагає від робочих знань по влаштуванню автомобілів, технологічним процесом ТО і ремонту, вміння використовувати сучасні діагностичні засоби та прилади,інструменти і пристосування. Основна мета роботи [25] - дати всебічні відповіді на питання, як організувати роботу по попередження нещасних випадків і як керувати безпекою праці на АТП . Такий підхід дозволяє значно підвищити ефективність і якість роботи всіх служб АТП в справі профілактики виробничого травматизму. При написанні книги були використані методологія системного підходу та принципи цільового управління стосовно до розглянутої проблеми, а також передовий досвід АТП Міністерства автомобільного транспорту України, в апараті якого автор працював тривалий час в галузі охорони праці. Автори літературного джерела [13] - кандидати технічних наук, доценти - розглядають шляхи та засоби підвищення якості ремонту техніки в майстернях, грунтуючись на передовому досвіді. Вказують на причини браку в роботі і рекомендують способи щодо його запобігання. Наводять деякі довідкові матеріали з контролю якості ремонту для практичного використання в майстерень. Книга призначена для працівників ремонтних служб, корисна також студентам факультетів механізації сільськогосподарських вузів і технікумів. У книзі [32]- Детально розглядаються властивості різних матеріалів, як діють на них зовнішні навантаження, наведені формули розрахунків на розтягування і стиснення, на вигин,на кручення і т.д. Дані формули дозволяють розрахувати конструкцію на міцність, що в свою чергу впливає на безпеку роботи самої конструкції та т.д. У джерелі[17] під редакцією Канарьова Ф.М. викладені законодавчі основи охорони праці, організація служби охорони праці, наукові та практичні основи по зниженню травматизму і захворюваності шляхом проведення організаційних,санітарно-гігієнічних та технічних заходів. Значуще місце відводиться протипожежним заходам.

У джерелі[18] під редакцією академіка РАСГН, доктора технічних наук, професор В.І.Черноіванова наведені загальні відомості по обкатці і випробуванню ДВС, технічні характеристики обкатний-гальмівних стендів, які допускаються моменти прокручування колінчатих валів дизелів, а також режими холодного обкатування, на холостому ходу і під навантаженням двигунів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]