Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
профілактика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
22.54 Кб
Скачать

Проект

Кабінет міністрів україни

 

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

від ____________ 2010 р.                                                                                       № ___

Київ

 

Про схвалення Концепції Державної програми

профілактики правопорушень на 2010-2015 роки

 

1. Схвалити Концепцію Державної програми профілактики правопорушень на 2010-2015 роки, що додається.

Визначити МВС державним замовником Програми.

2. МВС разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади до 1 грудня 2010 року подати до Кабінету Міністрів України проект Державної програми профілактики правопорушень на 2010-2015 роки.

 

Прем’єр-міністр України                                                                      М. Азаров

СХВАЛЕНО

розпорядженням Кабінету Міністрів України

від __ _____ 2010 р. № ___

 

 

КОНЦЕПЦІЯ

Державної програми профілактики правопорушень

на 2010-2015 роки

 

I. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

За роки незалежності України в державі було запровадженовідповідну систему комплексних профілактичних програмних заходів, спрямованих на викорінення причин і умов учинення правопорушень. Завдяки їх реалізації в криміногенній ситуації в країні намітились позитивні тенденції, зокрема зменшилась кількість зареєстрованих злочинів (у тому числі загальнокримінальноїспрямованості), найбільш суспільно-небезпечних і резонансних злочинів та злочинів, учинених у сфері оподаткування.

Проте, невирішеність окремих проблем у сфері профілактики правопорушень, пов’язаних значною мірою з відсутністю необхідних коштів, а також кризові процеси, що відбуваються в економіці та соціальній сфері країни:  виникнення нових форм господарської діяльності, зміни у сфері зайнятості тощо − сприяли виникненню ряду негативних соціальних явищ, які у свою чергу вплинули на зміни стану злочинності та правопорушень, їх структуру, форми та способи протиправної діяльності. Масштабність цих злочинів негативно позначається на міжнародному іміджі України, підриває економічні основи держави, блокує надходження іноземних інвестицій, нівелює довіру населення до державних інститутів, зменшує консолідацію українського суспільства.

 

II. Аналіз причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв'язання програмним методом

 

Криміногенна ситуація в країні останніми роками залишається складною.

Криміналізація основних сфер функціонування держави залишається досить значною. Організована злочинність використовує все більш зухвалі та вишукані форми протиправної діяльності. Характерною ознакою сучасного періоду розвитку держави стало подальше зростання масштабів економічної злочинності, контрабандної діяльності, поширення наркобізнесу та наркоманії, збереження високого рівня корумпованості владних структур. Таке негативне явище, як корупція на сьогодні набуло ознак системного, що становить загрозу національній безпеці України.

Стрімкі зміни умов господарювання і ринкової кон’юктури на фоні повільних темпів зростання економіки та змін у законодавчій базі обумовили модернізацію способів і форм злочинних посягань на економіку держави, втягування її в тіньовий сектор.

Кризові явища в державі підштовхнули соціальний чинник скоєння правопорушень, зокрема, пов’язаних з крадіжками приватного майна громадян, наркоманією, пияцтвом, проявами расизму та ксенофобії, учиненням  розбійних нападів, насильства в сім’ї та  вчинення повторних злочинів особами, які раніше їх скоювали. Зростанню таких злочинів сприяли недосконалість державної політики у сфері боротьби з пияцтвом, зайнятості молоді, відсутність  державної системи соціальної адаптації раніше судимих осіб, відсутність центрів для проведення корекційних програм з особами, схильними до правопорушень на сімейно-побутовомугрунті.

Недофінансування правоохоронної діяльності стримує розроблення та впровадження нових технічних та методологічних засобів у справу боротьби зі злочинністю.

Такий стан правопорядку в державі вимагає прийняття системних різнопланових профілактичних заходів як соціального характеру, спрямованих на усунення причин учинення правопорушень, так і спеціально-профілактичного характеру, спрямованих на зменшення можливостей і засобів їх учинення. Ці профілактичні заходи мають бути включені до єдиної Державної програми профілактики правопорушень на 2010-2015 роки.