Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прочитати.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
99.5 Кб
Скачать

8. Охорона навколишнього середовища

Охорона природи - це актуальна проблема нашого сучасного життя, справа державної важливості. Об'єктом забруднення навколишнього середовища в ремонтних майстернях є мийка машин і їх деталей. Крім того, чималим джерелом забруднення навколишнього середовища можуть бути погана організація праці при використанні та зберіганні нафтопродуктів,утилізація вибракуваних деталей і захоронення рідких і твердих відходів. Нині все більшим джерелом забруднення є бурхливо розвивається автомобільний транспорт, і його дія на навколишнє середовище тим сильніше, чим більш неправильно відрегульовані системи живлення і випуску відпрацьованих газів автомобілів. Тому велика роль діагностики автомобілів у справі збереження чистоти повітряного басейну і навколишньої природи. В цілях охорони природи від шкідливого впливу забруднення, виділюваного автомобільними підприємствами, необхідно спільно з санепідемстанцією ретельно опрацювати питання нейтралізації, утилізації або захоронення шкідливих відходів, що утворюютьсяв результаті ремонту, очищення, миття та експлуатації автотранспорту. Ці питання повністю або частково можна вирішити за допомогою наступних заходів:

-придбання обладнання та приладів контролю забруднення атмосферного повітря;

-вдосконалення конструкцій устаткування, агрегатів, газовідводу, вентиляції та кондиціонування;

- оснащення автотранспорту нейтралізаторами вихлопних газів;

- організація санітарно-захисних зон, озеленення території;

- оснащення контрольно-регулювальних пунктів по перевірці і зниженню токсичності відпрацьованих газів автомобілів приладами контролю викидів та діагностичної апаратурою;

- розробката вдосконалення методів і устаткування з очищення та повторного використанню стічних вод, очищенню відпрацьованих газів, утилізації та знешкодженню відходів;

-інвентаризація викидів, скидів, відходів виробництва, розробка нормативів ПДВ, ПДС при наявності позитивного погодження органів Санепідем нагляду і Облкомприродой .Велике оздоровляюча і естетичне значення мають зелені насадження: дерева,чагарники, газони. Зелені насадження знижують швидкість вітру на 30-40%,знижують температуру повітря в спеку і збільшують його вологість на 12-15%, а також затримують до 90% пилу і зменшують шум на 14-15 дБ. Оазис здоров'я вважаються газони. З кожного квадратного метра поверхні газону випаровується до 200 мл води, що значно зволожує повітря. Газони також поглинають значна кількість пилу, зменшують шум та вібрацію при русі транспорту.

9.Техніко-економічна оцінка проекту

9.1Ефективність освоєння у виробництві засобів технічного обслуговування і ремонту

Технологічні та управлінські аспекти ТО і ТР дозволяють не тільки конкретизувати адресу несправності або відмови і об'єктивно оцінити якість виконаних робіт при технічному впливі, але і правильно організувати технологічний процес,раціонально розподілити матеріальні і трудові ресурси, виключити великі обсяги розбірно-складальних і демонтажно-монтажних робіт по агрегатах і автотранспорту в цілому, які спостерігаються при відшуканні причин відмови. ТО і ТР,крім того, дає соціальний та екологічний ефект. Соціальний ефект полягає в тому, що більш повно та своєчасно задовольняються зростаючі потреби населення у перевезеннях з упевненістю в безпеці руху. Надзвичайно важливим аспектом ТО і ТР є проблема зниження і дбайливого витрачання паливних і енергетичних ресурсів країни. Для автомобільного транспорту -одного з основних споживачів палива - це проблема особливо актуальна, а засоби ТО і ТР сприяють її вирішенню. Досвід освоєння і використання коштів ТО і ТР у практиці роботи автотранспортних підприємств в різних містах країни дозволив встановити наступні середньостатистичні дані ефективності ТО і ТР: скорочуються трудові витрати на 5%, витрата запасних частин і матеріалів на 10%, палива на 2-3%, шин на 2%. Крім того,зменшується число дорожньо-транспортних пригод, знижується шкідливий вплив відпрацьованих газів на природу і т.д. Наведені вище цифри зменшення витрат на паливо і шини за своїм абсолютним значенням незначні. Однак відсоток економії палива вище і може досягати 8 ... 25% зарахунок індивідуального підходу в регулюванні двигуна. Наприклад, перевірка і регулювання систем живлення, запалювання, складу вихлопних газів при комплексній оцінці потужностних якостей двигуна в режимі холостого ходу дозволяє, встановити оптимальні значення параметрів цих систем і тим самим заощадити від 3 до 9,5% Палива при русі автомобіля на заміських маршрутах і до 25% в умовах міського руху (з зупинками перед перехрестями і наступним розгоном). На паливну економічність істотний вплив робить технічний стан двигуна,правильність регулювання кута запалення (для карбюраторних двигунів) і кута початку впорскування палива (для дизельних двигунів) і т.д. При ретельній їх регулюванню витрата палива знижується на 7%. При правильному дотриманні режимів обкатки та випробувань двигуна поліпшується приробітку деталей з мінімальним зносом. В оцінці ефективності освоєння та експлуатації засобів ТО і ТР є ряд недоробок, пояснюється в основному відсутністю системи обліку її впливу на техніко-економічні показники роботи автотранспорту підприємства. Головними показниками ефективності ТО і ТР автомобілів є підвищення якості технічної впливу і,отже, експлуатаційної надійності автомобілів, культури виробництва,а також її інформаційна значущість в справі управління виробничими процесами.

Ефективність використання коштів ТО і ТР може бути виявленні лише в тому випадку, якщо забезпечений їх обгрунтований вибір стосовно до рухомого складу,підготовлена виробнича площа для розміщення моторного ділянки, ведеться підготовка кадрів. З метою забезпечення методичного єдиного підходу до розрахунку слід користуватися методикою, яка викладена в «Вказівках щодо розрахунку економічної ефективності від використання засобів технічного обслуговування та ремонту на АТП В». Показники економічної ефективності від використання коштів ТО і ремонту наступні:фондомісткість ремонту і фондовіддача, продуктивність праці, собівартість і рентабельність, рівень наведених витрат, розмір річної економії і річний економічний ефект, термін окупності і коефіцієнт ефективності додаткових капітальних вкладень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]