Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / Нац. эк-ка, шпоры.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
725.5 Кб
Скачать

80. Державне прогнозування економічного і соціального розвитку України.

Серед перших макроекономічних моделей розвитку У. були моделі УКР-1 і УКР-2, що були розроблені при Держплані У. Прогноз розроблявся за 7 взаємопов’язаними блоками: промисловість, с/г і лісове господарство, будівництво, транспорт і зв'язок, торгівля і громадське харчування, інші галузі матеріального виробництва. Модель мала 79 регресійних і 22 балансових рівняння. Інститутом економіки НАН У. було розроблено кілька версій систем макроекономічних моделей прогнозування економіки У., які називаються УКРМАКРО. Мета побудови цих моделей – характеристика розвитку економіки У. в перехідний період на макрорівні за різними сценаріями. Відповідно до Закону У. „Про державне прогнозування та розроблення програм соціально-економічного розвитку (СЕР) У.” повинні розроблятися прогнози на середньостроковий (5 років) і короткостроковий (1 рік) періоди. У прогнозах повинні відображатися: 1) аналіз СЕР країни за попередній період і характеристика головних проблем СЕР; 2) очікувані зміни зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної ситуацій та їх вплив на економіку У.; 3) оцінка впливу можливих заходів державної політики в прогнозному періоді на СЕР; 4) цілі і пріоритети СЕР; 5) прогноз кон’юнктури на внутрішньому та зовнішньому ринках стратегічно важливих товарів і послуг; 6) основні макроекономічні показники і баланси СЕР, в т.ч. за галузями і регіонами; 7) висновки щодо тенденцій розвитку економіки країни у прогнозному періоді.

Прогноз СЕР на середньостроковий період використовується під час розробки проекту програми діяльності Кабміну У. Параметри прогнозу на короткостроковий період використовується для розробки державної програми економіки і соціального розвитку та для оцінки надходжень і формування показників державного бюджету.

Довгостроковий цільовий прогноз розвитку НЕ У. покладений в основу стратегії СЕР У. на 2004-2015рр. „Шляхом євроінтеграції”. Ця стратегія включає 3 етапи: 1) 2004-2005рр. – етап формування базових основ довгострокового економічного зростання (ЕЗ); 2) 2006-2009рр. – етап прискореного ЕЗ; 3) 2010-2015рр. –етап стабілізації темпів ЕЗ.

81. Необхідність системного підходу у формуванні соціально-економічної політики.

Збільш к-сті й складності ек об'єктів і про­цесів, динамізм їх розвитку, й усвідомлення людством при­роди ек-х явищ приводять до необхідності застосув систем-го підходу до управл ек-кою на усіх рівнях. Додержання вимог с-го підходу сприяє підвищ ефек-сті управління, зменш ризиків від недосягнення намі­чених результатів. Системний (комплексний) підхід — це цілісна методологія, сутність якої полягає у розгляді об'єктів б-я природи як багатокомпонентної сис-ми, сукупності взаємо­пов'я-х і взаємодію-х елементів, що забезпечують свій вне­сок і вплив на результат функціонування.

Необхідність с-го підходу при дослідж об'єктів зу­мовлена тим, що в таких об'єктах проявляється принцип еме-джентності, відповідно до якого сукупний об'єкт має якості, не­притаманні кожній з його складових, якщо їх розглядати окремо, ізольовано один від одного. Поєднання цих ел-тів в одну с-му приводить до появи додатк-го, синергетичного ефекту, що породжується не окремими складовими системи, а їхнім взає­мозв'язком, спільними діями. У підсумку рез-т дії сис-ми здатний перевищувати суму рез-тів дії її частин. Так, напр, завдяки поділу п-ці між членами вир-чого колективу вони, працюючи разом, як одна система, здатні досягти більш ви­сокого підсумкового результату, ніж якщо б працювали поодинці. Синерг ефект може бути позитив-м або нег-м, за­лежно від того, наскільки складові с-ми пов'язані між собою. Останнє зумовлене ступенем досконалості управління.

Методологією розв'язання завдань управління із застосуван­ням системного підходу є системний аналіз, який визн-ся як сукупність наукових методів і практичних прийомів розв'язан­ня складних проблем (технічних, ек, соц, політ і т. д.). По суті с-мний аналіз являє собою конкретиза­цію с-много підходу у вигляді способів і інструментів засто­сув такого підходу під час виріш завдань дослідження, аналізу великих і складних систем.

Соседние файлы в папке Нацек