Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / Нац. эк-ка, шпоры.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
725.5 Кб
Скачать

31. Принципи та особливості діяльності небанківських фінансово-кредитних установ.

До осн небанківських фін-кред установ в Укр. Належать інвестиційні,лізінгові,факторингові,страхові та фін компанії,песійні фонди,ломбарди,кред товариства та спілки,біржі,тощо.Небанківські фін-кред установи,акумулюючи заощадження нас-ня,надають кредити та здійснюють інвестиції через надання документарних і бездокументарних позик суб’єктам господарювання,транснац корпораціям,центральним та місцевим органам викон влади,фондам і спілкам.Специфіка небанківських кредитно-фін установ полягає в тому,що вони здійснюють діяльність на фін ринку та не випускають власних боргових зобов’язань.Усі зміни у вартості активів і пасивів розподіляться серед акціонерів,а є єдиними емітованими парабанками цінними паперами-є інструменти власності.На відміну від них,усі банківські установи випускають власні боргові забовязання для додаткового залучення коштів.

Парабанківська система (ПС) складається з спеціалізованих фінансово-кредитних установ (СФКУ) і поштово-ощадної системи (ПОС). СФКУ характеризується тим, що їх діяльність спеціалізується на обслуговування певних типів клієнтів або певних сфер, що є надмірно ризикованим для банків. До СФКУ входять:

1) лізингові та факторингові компанії;

2) брокерські і дилерські фірми;

3) фондові біржі;

4)страхові компанії;

5) пенсійні фонди;

6) інвестиційні компанії та фонди;

7) кредитні спілки і товариства;

8) ломбарди.

Поштово-кредитні установи акумулюють грошові кошти широких верств населення за допомогою своєї розгалуженої системи. Гроші надаються іншим фінансово-кредитним установам, центральним і місцевим органам виконавчої влади, фондам, спілкам. Такі установи – малоризикові, а % ставки за депозитними вкладами – низькі.

У суч. ек. літер-рі небанк. фін. установи дістали назву парабанківкьких фін. установ за їхню схожість з банківськими за номенклатурою операцій та певні важливі відмінності у діяльності та правилах регулювання.

32. Сутність та відмінності функціонування кредитних спілок та кредитних товариств.

Кредитні спілки — громадські організації, створені на добровільних засадах з метою фінансового та соціального захисту їх членів через залучення їх особистих заощаджень для взаємного кредитування. Видають позики під мінімальні відсотки і не мають на меті одержання прибутку. Кредитні спілки є найменшими за обсягом активів та наймолодшими серед депозитних фінансових інститутів. Кредитні спілки засновуються у вигляді кооперативів або взаємних фондів. У разі заснування спілки у вигляді взаємного фонду депозити учасників називають частками, або акціями, учасників. Дохід учасникам кредитної спілки виплачується у вигляді дивідендів, а не процентів. Стандартними активами кредитних спілок є дрібні споживчі кредити. Кредитні спілки в Україні є громадськими організаціями, головна мета яких — фінансовий та соціальний захист їх членів через залучення особистих заощаджень членів спілки для взаємного кредитування. Діяльність кредитних спілок здійснюється на засадах рівноправності їх членів. Кожен член спілки незалежно від розміру внеску має право одного голосу при вирішенні питань діяльності спілки. Членами кредитної спілки можуть бути громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, що постійно проживають на території України. Для заснування кредитної спілки потрібно не менш як 50 осіб.Основною метою їх фун-ня є подолання недовготривалого часового розриву між потребами членів спілки у грошових коштах та їх платоспроможністю.

Кредитні товариства — установи, що утворюються для задоволення потреб їх членів у кредиті (кооперативи, орендні підприємства, підприємства малого і середнього бізнесу, фізичні особи).Капітал КТ формується через купівлю часток статутного фонду новими членами та сплати спеціального вступного внеску, який при виході з товариства не повертається. Зазвичай КТ утворюються фізичними особами. Вспупні внески ідуть на організацію витрат і утримання членів. Беручи грошові кошти у позику, члени кредитного товариства повертають її без сплати відсотків. Основними видами діяльності кредитних товариств є надання коротко- і середньострокових кредитів, посередницька діяльність.

Соседние файлы в папке Нацек