Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / Нац. эк-ка, шпоры.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
725.5 Кб
Скачать

52. Функція планування.

Близькою до цільового управління є система управління, яка на Заході одержала назву "планування — програмування — розробка бюджету" (Planning — Programming – Budgeting), або скорочено ППБ. Суть програмного управління полягає у тому, що насамперед формулюються довгострокові перспективні цілі, згідно з якими розподіляється вся сукупність ресурсів і видів діяльності за програмами (проектами), незалежно від їх функціональної чи відомчої приналежності. Проект розгля­дається у взаємозв'язку як єдиний об'єкт управління із відпо­відною централізацією відповідальності і повноважень.

Планування — поняття багатоаспектне. В сучасній літера­турі воно розглядається з різних точках зору: як одна з функ­цій менеджменту (в класичній теорії управління), як вибір з кількох альтернатив за умовою невизначеності (концепція прийняття рішень у кібернетичному розумінні), як складова поведінки підприємства, зумовленої впливом зовнішніх і внутрішніх організаційних факторів (поведінкова концепція прийняття рішень).

У теорії і практиці склалися різні види планування: ди­рективне, індирективне, регулятивне, індикативне, довгостро­кове, стратегічне.

У країнах з розвинутою економікою застосовується рин­кове (маркетингове), ділове (планування бізнесу), ринкове стратегічне планування.

Загальну методологічну основу системи ППБ становить концепція системного підходу до управління, оцінка всякої діяльності за економічним критерієм (співвідношення затрат і результатів), безпосередня ув'язка розробки програми з роз­поділом ресурсів, планування і управління діяльності органі­зації на основі використання категорії "кінцевої продукції" (фізичний "вихід" системи).

53. Державне регулювання як головна функція державного управління.

Основною функцією державного управління економікою є державне регулювання. Державне регулювання економіки – це діяльність держави щодо створення правових, економічних і соціальних передумов для функціонування економічного механізму, згідно з цілями і пріоритетами держ економічної політики. Необхідність держ регулювання економіки зумовлена потребою подолання вад ринкоо саморегулювання та виконання екон. фун-й держави. Держ регулювання економіки охоплює всі сторони суспільного відтворення. Особливо необхідне воно під час проведення економічних реформ. Винятково важлива роль держ регулювання в територіальному розвитку, визначенні внутрішньо регіональних і міжрегіональних пропорцій, вирівнюванні рівнів соц-ек. Розвитку регіонів, формуванні регіональних ринків. Необхідне регулювання природокористування, зовнішньоекономічних зв’язків. Держава повинна регулювати процес структурної перебудови відповідно до головної мети ринкових відносин – соціологізація, підвищення мат забезпечення населення. Держ регулювання ек. спирається на об’єктивні економічні закони суспільного розвитку. В умовах ринкових відносин – це насамперед закон попиту і пропозиції, закон вартості н. Мета держ. Регулювання полягає в забезпеченні правової бази функціонування ринкової системи, встановленні законних та ефективних взаємовідносин між виробниками, постачальниками та споживачами продукції. Держ регулювання виступає головним регулятором поведінки цивілізованого бізнесу і створює умови для відносного нівелювання соц. нерівності населення. У нашій країні досвід показав, що відмова від держ регулювання процесу соц-ек розвитку призводить до кризи. Значну роль у держ впливі на соц-ек розвиток відіграють закони, які дають змогу регламентувати поведінку суб’єктів господарювання.

Соседние файлы в папке Нацек