Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / Нац. эк-ка, шпоры.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
725.5 Кб
Скачать

5. Роль населення у розвитку економіки та його динаміка.

Чисельність населення є динамічним показником, який по­стійно змінюється під впливом різноманітних чинників. Насам­перед зміни чисельності населення відбуваються за рахунок його природного руху — народжуваності та смертності. Різниця між кількістю народжених живими та кількістю померлих називаєть­ся природним приростом населення. Впливає на зміну чисельно­сті населення й міграція населення, тобто переміщення людей з одних регіонів у інші. Різниця між кількістю прибулих та вибу­лих називається сальдо міграції.

Визначення чисельності населення й особливості його дина­міки має практичне значення для механізму взаємозв'язку еко­номічних і демографічних процесів. Знання чисельності населен­ня на певну дату чи період дає змогу оптимально збалансувати плани розвитку народного господарства та напрями соціальної та демографічної політики. Найбільш повну інформацію про чисельність населення, його структуру і розселення, а також процеси руху дають загальнодер­жавні переписи.

Україна належить до держав з порівняно високою густотою населення, хоча вона є нижчою порівняно з найбільш населенними країнами Європи. Розміщення населення по території країни повною мірою відповідає особливостям розміщення виробництва та її природно – ресурсного потенціалу.

6.Розрахунок рівня зайнятості та рівня безробіття.

Трудові ресурси — це частина населення країни, яке за своїми фізичними та духовними здібностями, набутою освітою та професійно-кваліфікаційним рівнем здатна працювати у народному господарстві, займатися суспільно корисною діяльністю. Чисельний склад трудових ресурсів, їх динаміка залежать від природного приросту населення, його статевовікової структури, а також інтенсивності міграційних процесів. Зайняті і Окрему групу становлять безробітні. Усе зайняте у народному господарстві населення розподіляється за видами еко-номічної діяльності Згідно з методологією Міжнародної організації праці (МОП) до зайнятого населення відносяться особи у віці 15—70 років, які займаються економічною діяльністю, а саме: працюють за наймом на умовах повного (неповного) робочого часу (наймані працівники у юридичних та фізичних осіб); роботодавці; особи, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи зайнятих в особистих селянських господарствах задля ринкової реалізації виробленої продукції, або ті, хто безкоштовно працює в сімейно¬му бізнесі; служителі релігійних культів; військові та ін.Рівень зайнятості визначається як відношення (у відсотках) кількості зайнятого населення у віці 15—70 років до всього населення зазначеного віку чи населення за відповідною соціально-демографічною ознакою.Безробітними (за методологією МОП) вважаються особи у піці 15—70 років, зареєстровані та незареєстровані у службі зайнятості, які одночасно задовольняють три умови: не мали роботи (прибуткового заняття), протягом останніх чотирьох тижнів шукали роботу або намагались організувати власну справу; впродовж останніх двох тижнів були готові почати працювати за наймом або на власному підприємстві. Також до цієї категорії належать особи, які почнуть працювати протягом найближчих двох тижнів; знайшли роботу, чекають відповіді, зареєстровані в службі зайнятості як такі, що шукають роботу; навчаються за направленням служби зайнятості.Рівень безробіття також розраховується у відсотках як співвідношення між кількістю безробітних віком 15—70 років та економічно активним населенням цього віку або відповідної со¬ціально-демографічної ознаки.

Соседние файлы в папке Нацек