Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Короткий курс пед.з.о..doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
524.8 Кб
Скачать

Принцип ґрунтовності

Навчання має сенс, якщо учні ґрунтовно засвоюють необхідні знання, і на їх основі у них формуються уміння та навички. Ґрунтовними знаннями слід вважати такі, які добре усвідомлені, систематизовані, пов'язані з практикою, стають надбанням довготривалої пам'яті. Добре засвоєні знання є не лише ті, що включені у фонд пам'яті, а передусім стали інструментом мислительної діяльності. Міцне засвоєння головного, суттєвого, що є передумовою подальшого просування у навчальному процесі, приносить радість учневі, стимулює пізнавальну діяльність, виступає важливим фактором інтелектуального розвитку.

Правила забезпечення ґрунтовності знань такі.

1 .Пам'ятайте, що людина має природну здатність забувати. Щоб знання стали ґрунтовними, постійно дбайте про їх підкріплення.

2.Нові знання систематично включайте у різноманітні навчальні ситуації.

3.Ґрунтовність знань, формування на їх основі умінь і навичок - результат Самостійної розумової праці кожного учня. Створюйте оптимальні умови для праці кожного вихованця, помічайте перші успіхи, заохочуйте.

4.Озброюйте учнів методами і прийомами самостійної навчальної роботи.

5.Спонукайте міцно засвоювати той навчальний матеріал, який є ґрунтом для наступних кроків у пізнавальній діяльності.

6.Зважайте на потенціальні розумові можливості кожного учня і на цій основі визначайте види й обсяг навчального матеріалу для запам'ятання.

7.Якомога частіше включайте учнів в різні види навчальної діяльності.

8.Домагайтесь достатньої ґрунтовності знань, умінь і навичок шляхом організації самостійної праці і лише потім приступайте до їх відтворення.

9.Озброюйте учнів технікою розумової праці.

10.Створюйте на уроці вдалі ситуації, які сприяють формуванню позитивних емоцій вихованців. Постійно підтримуйте мажорний тон: це сприяє кращому запам'ятанню навчального матеріалу.

Принцип зв'язку навчання з життям

Навчання лише тоді буде успішним, якщо кожна особистість постійно відчуває корисність здобутих знань у розв'язанні життєвих потреб. Адже сутність усіх навчальних закладів - підготовка людини до продуктивної праці, до активної, свідомої діяльності у сфері створення духовних і матеріальних цінностей.

Принцип зв'язку навчання з життям ґрунтується на гносеологічних, соціологічних і психологічних закономірностях. Ось лише окремі з них: практика - поштовх до пізнавальної діяльності і одночасно критерій перевірки істинності знань; практична діяльність - ефективний засіб формування особистості; здатність учня на основі отриманих знань успішно розв'язувати життєві проблеми - джерело задоволення і одночасно поштовх до навчальної діяльності.

Правила реалізації вимог принципу зв'язку навчання з життям такі.

1.Навіюйте учням, що найважливіша життєва необхідність людини - оволодіти певною сумою знань, умінь та навичок як передумова успішності життєдіяльності.

2.Приступаючи до вивчення конкретного матеріалу, переконайте учнів у життєвій важливості цих знань.

3.Спирайтесь на попередній життєвий досвід школярів.

4.Переконуйте школярів, що поштовхом до наукових відкриттів виступають життєві потреби.

5.Знайомте учнів з новими технологіями продуктивної праці,розв'язанням нових проблем на основі наукових надбань.

6.У процесі вивчення нового навчального матеріалу звертайтесь до прикладів оточуючого природного і виробничого середовища.

7.Залучайте учнів до розв'язання проблемно-пошукових задач на виробничу тематику.

8.Поєднуйте розумову діяльність з практичною, яка що якнайкраще сприяє засвоєнню знань, формуванню умінь і навичок.

9.Широко використовуйте різноманітні види екскурсій у природу, на виробництво. Пояснюйте дії наукових законів у різних сферах природи, виробництва, соціальних процесах.

10.Заохочуйте і високо оцінюйте вміння учнів розкрити механізм дії певних законів у виробничих процесах, життєдіяльності людства.