Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тексти з української мови 11 клас.docx
Скачиваний:
474
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
209.93 Кб
Скачать

13. Таємниці Кліо

Тисячолітня писемна історія людства є настільки змістовно невичерпною та жанрово багатомірною, що важко навіть уявити собі ту незліченну кількість можливих версій прочитань й інтер­претацій, що їх здатні запропонувати зацікавленому читачеві вчені-історики. Тому-то й не дивно, що кожне нове покоління дослідників, як правило, намагається в темному мороці далеких віків і тисячоліть віднайти свою власну історичну Атлантиду. Прагне будь-що скинути завісу таємничості з раніше не розкри­тих загадок і секретів минулого або ж відкрити нове й не поба­чене там, де, здавалося б, давно вже все добре знайоме, дослідже­не й описане, а насправді – незнане й привабливо таємниче.

Однак мудра Кліо, високочола муза історії й покровителька істориків, не вельми поспішає ділитися своїми секретами. Ли­ше допитливим людям, які по-справжньому одержимі історією, щастить почути від неї розповіді про нерозгадані таємниці, за­плутані політичні інтриги, цікаві житейські колізії чи повчальні курйозні випадки – почути, аби згодом поділитися цим зі свої­ми читачами, справжніми поціновувачами краси історичного слова.

Книжка з промовистою назвою «Незнайома Кліо. Таємниці, казуси й курйози української історії. Козацька доба» є спробою дещо незвичного, нового прочитання української минувшини шістнадцятого-вісімнадцятого століть. Прочитання не аматора­ми, а професійними істориками нового покоління, чиї наукові погляди та концепції сформувалися вже в умовах становлення незалежної України, відсутності будь-якого ідеологічного чи партійного тиску, вільного доступу до інформації та вільного обміну думками. А тому запропонована ними інтерпретація вітчизняної історії відрізняється розкутістю думок, оригіналь­ністю поглядів і цікавістю викладу.

Книжка побудована так, що кожен із нарисів чи замальовок є окремим самостійним фрагментом. Нерідко це колізії з такою складною й дуже цікавою фабулою, що будь-яку з них можна поставити в один ряд з інтригами найкращих пригодницьких романів чи голлівудських блокбастерів. Більшість уміщених у книжці розповідей розкриває такі цікавинки, химерні й неспо­дівані відгалуження історичного минулого, які зазвичай не потрапляють до поважних узагальнювальних викладів історії України. І хоча далеко не всі з описаних колізій можна беззапе­речно віднести до найважливіших віх тієї чи іншої історичної доби, усе ж таки без них історія виглядає схематизованою й не­живою.

Ще однією особливістю книжки є те, що у фокусі будь-яких історичних казусів, несподіваних колізій чи курйозів, драм і тра­гедій завжди перебуває людина з її силою і слабкістю, моральни­ми чеснотами й вадами. Саме олюднене сприйняття української історії, причому історії далеко не близької та слабко персоні­фікованої в джерелах, виступає головною об’єднувальною ідеєю всіх, іноді, здавалося б, зовсім не пов’язаних один з одним на­рисів.

Книжка істотно доповнює й збагачує традиційні історичні синтези, надихає на пошук нових, оригінальних прочитань української минувшини. І в цьому, вочевидь, її найголовніша заслуга.

Рушаймо ж у мандрівку століть за таємницями Кліо!

405 слів За В. Смолієм