Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тексти з української мови 11 клас.docx
Скачиваний:
473
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
209.93 Кб
Скачать

53. Володимир Івасюк

Якщо говорити про життя і творчість Володимира Івасюка, неможливо позбутися відчуття трагічності: ще надто близько ми стоїмо від часу його народження й загибелі. Саме з його імені починається відлік сучасної української естрадної пісні. Воло­димир мав світлоносну вдачу. Сонячність його натури підкрес­лювали батьки, рідні, друзі, усі, хто спілкувався з ним.

Попри коротке й трагічно обірване життя, Володимир Івасюк чимало зробив для української культури. «Червону руту» та інші його пісні знати й наспівувати на всіх континентах. В історії укра­їнської естради він залишається своєрідним мірилом, до якого належить прагнути сьогоднішнім українським естрадним вико­навцям.

Те, що Володимир Івасюк обирає музику основною сферою своєї діяльності, не є випадковістю. Наприкінці шістдесятих років стало очевидним, що серед різних видів мистецької діяль­ності музика стає провідною. Завдяки йому українська естрада набуває пошукової енергетичності, розвиненості, загалом своє­рідної знаковості. Тому доречно говорити про митця, як про феномен в українській культурі двадцятого століття, своєрідну символічність його постаті. Небачений успіх і визнання публіки, перемоги на міжнародних і всеукраїнських конкурсах творили славу саме українській пісні, оскільки композитору щоразу вдавалося зберігати український мелос. У цьому переконує, окрім результатів фахових музикознавчих досліджень, також споріднена з Володимиром Івасюком творчість Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Софії Ротару, Павла Дворського.

Протистояння між Івасюком й офіційними метрами в галузі музики зафіксоване в документах, спогадах тих, хто спілкувався з митцем. Молодому композиторові неодноразово довелося до­лати опір і нерозуміння його музичної концепції, а то й просто чорну заздрість.

Не займаючись політикою, Володимир своєю творчістю поруч із дисидентським рухом закладав підвалини сучасного україн­ського відродження. Національно забарвлена популярна музика в умовах радянського тоталітарного режиму набувала статусу опозиційного явища. Його творчість, маючи загальний успіх, на деякий час урівноважувала настрої національно свідомої части­ни українського суспільства, уселяла надію на кращі часи й можливі перспективи.

Підґрунтям його пісенної творчості є вікова народна поетична та музична творчість, яку він сам збирав по буковинських селах. Молодий автор був також ознайомлений із фольклористичними збірками М. Максимовича, М. Драгоманова, І. Франка, В. Гнатюка, які своєю працею заклали основи для створення українського фольклору.

Володимира Івасюка хвилювала актуальна проблема україн­ського солідаризму, культурної інтеграційності. Поет Василь Марсюк, автор тексту «Балади про дві скрипки», згадував про спільну з Володимиром працю над піснею:

«— Мабуть, буде в супроводі ансамблю скрипалів? – запитав я у Володимира.

Володя відповів:

  • Е, ні, гратимуть цимбали... Я хочу в цій пісні сполучити два мелоси – східноукраїнський і західноукраїнський. Мелодія для голосу буде східноукраїнська, а супровід – гуцульський, на цимбалах. Ось побачите, як вийде!

Задум був блискуче втілений».

Окрім популярних пісень, Володимир Івасюк є автором двох сюїт, інструментальних п’єс, часткове виконання яких, зокрема, у березні 1999 року в Чернівцях, засвідчило глибину його му­зичної творчості класичного спрямування. Він розробив також лібрето для оперного твору. Його багатогранна й високовартісна спадщина й нині єднає українців у світі.

437 слів За 3. Зайиевою

ЗМІСТ

Методичні рекомендації щодо проведення державної

підсумкової атестації з предмета «Українська мова»

1.Народження пісні 1

2.Княгиня Ольга 2

3.Анна — королева Франції 3

4.Лики вінценосних дочок Ярослава Мудрого 4

5.Гавань у степовому океані 5

6.Як образили ікону та що з того вийшло 6

7.Палац «Ластівчине гніздо» 7

8.Мусиш побувати в Чигирині 8

9.Острог 9

10.Забуття – доля великих? 10

11.Світова слава пісні Семена Климовського 11

12.Чоловік з ароматом кави 12

13. Таємниці Кліо 13

14.Увічнити красу 14

15.Порцелянова казка 15

16.Про химерний будинок та його творця 16

17.Шевченкіана Івана Марчука 17

18.Листи щастя 18

19.Змієві вали 19

20.Геній з моєї вулиці 20

21.Людина планети 21

22.Ніч перед стартом 22

24.Сергій Лифар — українець до кінця 24

26.Вічна загадка любові 26

27.Музичний подарунок світу 27

28.Краса і сила, або Цирульники-каноніри 28

30.Лесина подорож до пірамід 30

31.Його доброта 31

32.Музей модерної скульптури 32

33.Міф 33

34.Доля 34

35.Що по собі лишаєш, людино? 35

36.Роздуми за робочим столом 36

38.Розповідають експонати 38

40.Вишивка: мистецтво і традиція 40

41.Від серця до серця 41

42.Спортивний літопис Києва 42

43.Майстриня 43

47.Війна закінчилася 47

48.Провісники ранку 48

49.Любити – і в розлуці 49

50.Вино з троянд 50

51.Лелека 51

17