Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 6. Судові витрати (2 год.) Питання для обговорення

  1. Поняття і склад судових витрат.

  2. Судовий збір: ставки, порядок сплати, стягнення, звільнення від сплати, повернення.

  3. Витрати, пов'язані з розглядом справи.

  4. Розподіл і відшкодування судових витрат.

Практичні завдання

  1. Визначте порядок розрахунку та суми, яка підлягає сплаті за умови подання відповідних позовів та скарг у поточному році:

    1. Розрахуйте розмір судового збору, що підлягає сплаті за подання апеляційної скарги на рішення місцевого господарського суду, яким відмовлено у задоволенні позовних вимог про стягнення заборгованості у розмірі 328 890,00 грн., пені у розмірі 14 567,61 грн., 3% річних у розмірі 28 900,00 грн. Визначте, яку суму судового збору було сплачено позивачем при поданні такої позовної заяви.

    2. Розрахуйте розмір судового збору, що підлягає сплаті за подання касаційної скарги на рішення місцевого господарського суду та постанову апеляційного господарського суду, якими відмовлено у задоволенні вимог про зобов’язання укласти договір поставки продукції. Вартість товару, який поставлявся за договором становить 120 000,00 грн. Вкажіть суми судового збору, які були сплачені при поданні позовної заяви та апеляційної скарги, якщо рішення оскаржувалося повністю.

    3. Розрахуйте розмір судового збору, що підлягає сплаті за подання апеляційної скарги на рішення місцевого господарського суду, яким задоволено вимоги про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 21 000,00 грн., штрафу у розмірі 2 100,00 грн., 3 % річних у розмірі 4 900,00 грн. В апеляційній скарзі відповідач просить скасувати задоволені судом вимоги про стягнення штрафних санкцій та 3% річних.

    4. ТОВ «Полум’я» заявлено позов до ТОВ «Дельта» про стягнення збитків у сумі 700 000,00 грн. Позов задоволено судом. Відповідач оскаржив рішення суду до апеляційної інстанції тільки в частині стягнення суми 350 тис.грн. Апеляційною інстанцією скарга відхилена, рішення першої інстанції залишено в силі. Постанова апеляційної інстанції оскаржена до касаційної інстанції тільки в частині стягнення збитків у сумі 50 тис. грн. В якому розмірі буде сплачено судовий збір позивачем при поданні позову, а відповідачем – при зверненні з апеляційною і касаційною скаргами?

    5. Розрахуйте розмір судового збору, що підлягає сплаті за подання позовної заяви про зобов’язання погодити межі земельної ділянки та стягнення збитків у розмірі 52 000,00 грн. до місцевого господарського суду.

    6. ТОВ «Красуня» подало позовну заяву про стягнення заборгованості за поставлену продукцію у розмірі 16 000,00 грн. Ухвалою місцевого господарського суду позовну заяву було повернено без розгляду. На думку позивача, ухвала була необґрунтованою, тому він звернувся до апеляційного господарського суду з метою її оскарження. Розрахуйте, які суми судового збору були сплачені ТОВ «Красуня».

  2. ТОВ «Мрія» звернулося до господарського суду з вимогою про розірвання договору оренди, додавши до позовної заяви, зокрема, оригінал платіжного доручення про перерахування судового збору. Ухвалою про порушення провадження у справі суд зобов’язав позивача надати до суду довідку з державного казначейства про зарахування суми судового збору до бюджету. Дайте правову оцінку діям судді. Підготуйте консультацію щодо порядку отримання такої довідки.

  3. При підготовці позовної заяви для подачі в господарський суд з приводу стягнення заборгованості за договором поставки, позивачем було залучено адвоката. Надайте консультацію позивачеві з приводу стягнення у судовому процесі з відповідача суми коштів, сплачених адвокатові за складання позовної заяви.

Нормативно-правові акти: 3, 8, 22, 29, 34, 35, 36, 37, 38.

Базова література: 1, 2, 6, 7, 8.

Допоміжна література: 5, 11, 19, 20, 21, 68, 69.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2. Здійснення судочинства у господарських спорах судами першої інстанції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]