Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 14. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку (2 год.) Питання для обговорення

  1. Поняття і значення перегляду судових рішень в апеляційному порядку. Право апеляційного оскарження. Суб'єкти і об'єкти апеляційного оскарження.

  2. Порядок подачі і розгляду апеляційної скарги. Повернення апеляційної скарги.

  3. Повноваження апеляційного господарського суду при перегляді рішень місцевого господарського суду. Підстави для відміни або зміни рішення.

  4. Постанова апеляційної інстанції: вимоги до змісту, набрання законної сили, розсилка і оскарження.

Практичні завдання

  1. Апеляційна скарга була направлена заявником до апеляційної інстанції не через місцевий господарський суд, внаслідок чого була повернена судом, про що винесено ухвалу. Дайте правову оцінку ситуації. Які дії повинен здійснити суд?

  2. В апеляційній скарзі на рішення Господарського суду Запорізької області заявник зазначив, що вона подається до Запорізького апеляційного господарського суду через зазначений місцевий господарський суд. Дайте правову оцінку ситуації. Чи правильно заявником визначено апеляційну інстанцію?

  3. ТОВ «Омега» подало апеляційну скаргу на ухвалу про відкладення розгляду справи. Дайте правову оцінку ситуації. Які дії повинен здійснити суд апеляційної інстанції?

  4. Які докази можуть бути надані до суду апеляційної інстанції на підтвердження направлення копії апеляційної скарги іншій стороні у справі? Чи потрібно надавати до суду опис вкладення?

  5. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвалу місцевого господарського суду відповідно до нижченаведених завдань (за поточний або минулий рік). Складіть проект апеляційної скарги на зазначену ухвалу до відповідного апеляційного суду.

    1. Ухвала про повернення позовної заяви (для студентів за №1-№5 у списку групи).

    2. Ухвала про зупинення провадження у справі (для студентів за № 6-№ 10 у списку групи).

    3. Ухвала про затвердження мирової угоди (для студентів за № 11-№ 15 у списку групи).

    4. Ухвала про відмову у прийнятті заяви про скасування рішення третейського суду (для студентів за № 16 - № 20 у списку групи).

    5. Ухвала про відмову поновити пропущений процесуальний строк (для студентів за № 21-№ 25 у списку групи).

  6. До місцевого господарського суду надійшла апеляційна скарга на ухвалу цього суду про порушення провадження у справі. Місцевий господарський суд повернув скаргу заявникові у зв’язку з тим, що дана ухвала не підлягає оскарженню. Дайте правову оцінку ситуації. Чи правомірні дії суду?

  7. За матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень наведіть приклади поновлення судом строку на апеляційне оскарження (не менше трьох). Які причини можуть вважатися поважними та чим вони можуть підтверджуватися?

Нормативно-правові акти: 3, 9, 16, 35.

Базова література: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11.

Допоміжна література: 5, 15, 20, 21.

Тема 15. Перегляд судових рішень у касаційному порядку Вищим господарським судом України (2 год.) Питання для обговорення

  1. Поняття і значення перегляду судових рішень у касаційному порядку. Право касаційного оскарження. Суб'єкти і об'єкти касаційного оскарження.

  2. Порядок подачі і розгляду касаційної скарги або касаційного подання. Повернення касаційної скарги.

  3. Повноваження касаційної інстанції при перегляді рішень місцевого господарського суду, що набрали законної сили, і постанов апеляційної інстанції. Підстави для їх відміни або зміни.

  4. Постанова касаційної інстанції: вимоги до змісту, набрання законної сили, розсилка.

  5. Касаційні скарги на ухвали місцевого або апеляційного господарського суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]