Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 21. Судові процедури, що застосовуються до боржника.

Судова процедура розпорядження майном боржника. Підготовче та попереднє засідання господарського суду у справі про банкрутство.

Загальна характеристика процедури санації. План санації боржника: зміст, строк розробки, порядок погодження та затвердження. Звіт керуючого санацією.

Мирова угода. Поняття та особливості укладання. Особливості розгляду мирової угоди господарським судом. Недійсність, розірвання та наслідки невиконання мирової угоди.

Наслідки визнання боржника банкрутом. Загальна характеристика ліквідаційної процедури. Ліквідаційна маса: формування, статус майна підприємства-банкрута.

Завершення процедури ліквідації. Звіт ліквідатора. Припинення провадження у справі. Мораторій на примусову реалізацію майна.

Тема 22. Особливості банкрутства окремих суб’єктів господарювання

Особливості банкрутства містоутворюючих підприємств. Особливості банкрутства особливо небезпечних підприємств.

Особливості банкрутства суб'єкта підприємницької діяльності громадянина. Особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Особливості провадження у справах про банкрутство щодо державних підприємств або підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує двадцять п'ять відсотків.

Тема 23. Провадження у справах за участю іноземних підприємств і організацій

Процесуальні права іноземних підприємств і організацій. Обмеження прав іноземних підприємств і організацій.

Підвідомчість і підсудність справ за участю іноземних підприємств і організацій.

Компетенція господарських судів при розгляді справ за участю іноземних підприємств і організацій. Судовий імунітет.

Правові основи співпраці і взаємодопомоги господарських (арбітражних) судів. Рішення іноземних судів, їх визнання і виконання.

Тема 24. Провадження у справах про оскарження рішень третейських судів та про видачу виконавчих документів на примусове виконання рішень третейських судів

Оскарження рішення третейського суду.Форма і зміст заяви про скасування рішення третейського суду.Підготовка справи до розгляду.Судовий розгляд справи.Підстави для скасування рішення третейського суду. Ухвала господарського суду у справі про оскарження рішення третейського суду.Видача виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду.Форма і зміст заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду.

Порядок розгляду заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду.Підстави для відмови у видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду.Ухвала господарського суду про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду або про відмову у його видачі.

4. Плани практичних занять

МОДУЛЬ 1

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1. Загальні засади господарського процесуального права

Тема 1. Господарське процесуальне право: поняття, джерела, принципи (0,5 год.)

Питання для обговорення

  1. Поняття господарського процесуального права як галузі права. Господарське процесуальне право як наука і навчальна дисципліна.

  2. Принципи господарського процесуального права.

  3. Джерела господарського процесуального права.

  4. Стадії господарського процесу.

Практичні завдання

1. Наведіть систему та правові інститути господарського процесуального права

2. Знайдіть у ГПК норми, що забезпечують дію організаційних та функціональних принципів господарського процесу.

4. За матеріалами судової практики підберіть приклади реалізації принципів господарського судочинства (не меншого двох).

5. Проаналізуйте розбіжності у реалізації загальних принципів правосуддя між процесуальними кодексами і дайте оцінку їх обґрунтованості.

6. Визначте співвідношення постанов Пленуму Вищого Господарського суду України з нормативно-правовими актами.

7. Розкрийте значення теоретичного поділу господарського процесу на стадії.

8. Дайте правову оцінку ситуації.

В процесі розгляду господарським судом Одеської області справи за позовом за позовом АТ «М» до громадської організації про визнання недостовірною негативної інформації, поширеної відповідачем про позивача шляхом розміщення статей в мережі Інтернет на веб-сторінці „http://........", зобов'язання спростувати спірну інформацію у спосіб, в який вона була поширена, а також про стягнення з моральної шкоди в сумі 1 грн. від відповідача надійшло клопотання про допуск в судові засідання по даній справі представників засобів масової інформації -журналістів телеканалів „Інтер", „1+1", „АТВ", „Ріак", а також надання дозволу на проведення відеозапису судових засідань по даній справі представниками названих суб'єктів інформаційних відносин.

Одночасно до суду надійшло клопотання АТ «М» про конфіденційний розгляд справи в закритих судових засіданнях. В обґрунтування вказаного клопотання позивач посилається на недопустимість вільного розповсюдження спірної інформації, в тому числі через ЗМІ, до встановлення факту її достовірності рішенням суду по даній справі. Позивач стверджує, що розгляд даної справи у відкритому судовому засіданні, в якому вільно можуть бути присутні сторонні особи, є додатковим джерелом поширення негативної інформації про їх підприємство.

Як рішення за результатами розгляду клопотань має право прийняти суд?

Нормативно-правові акти: 1, 3, 7, 11, 13.

Базова література: 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11.

Допоміжна література: 19, 42, 43, 45, 51, 53, 68, 69, 70.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]