Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 16. Перегляд судових рішень Вищого господарського суду України Верховним Судом України (2 год.) Питання для обговорення

  1. Характеристика перегляду судових рішень Вищого господарського суду України Верховним Судом України як стадії господарського процесу. Право на звернення про перегляд судових рішень господарських судів.

  2. Підстави для оскарження у Верховному Суді України постанов Вищого господарського суду України.

  3. Порядок подання заяви про перегляд судових рішень господарських судів. Порядок розгляду справи Верховним Судом України.

  4. Повноваження Верховного Суду України при перегляді постанов Вищого господарського суду України.

  5. Постанова Верховного Суду України: набрання законної сили, розсилка. Обов'язковість вказівок, що містяться у постанові Верховного Суду України.

Практичні завдання

  1. Заповніть порівняльну таблицю: «Оскарження судових актів господарських судів».

    № з/п

    Перегляд судових рішень в апеляційному порядку

    Перегляд судових рішень у касаційному порядку

    Перегляд судових рішень ВГСУ верховним судом України

    1.

    Суб’єкт оскарження

    2.

    Об’єкт оскарження

    3.

    Строк подання скарги/заяви

    4.

    Підстави для повернення скарги/заяви

    5.

    Строк розгляду скарги/заяви

    6.

    Межі перегляду

    7.

    Повноваження інстанції

    8.

    Судовий акт, що виносить за результатами перегляду

  2. За матеріалами судової практики за поточний або минулий знайдіть приклади постанов ВСУ, прийнятих за наслідками розгляду заяв про перегляд судових рішень господарських судів (не менше двох). За кожною постановою визначте суб’єктів оскарження, підстави оскарження, результат розгляду заяви. У разі відміни або зміни рішення назвіть підстави.

  3. Чи можна назвати перегляд судових рішень Вищого господарського суду України Верховним судом України повторною касацією? Свою відповідь обґрунтуйте.

  4. Коли може мати місце ухвалення різних за змістом судових рішень? Як визначити, що різні за змістом судові рішення, ухвалені у подібних правовідносинах. Відповідь обгрунтуйте.

  5. Через Вищий господарський суд України до Верховного Суду України правонаступником однієї із сторін у справі була подана заява про перегляд постанови касаційної інстанції. На підставі ст. 111-20 ГПК України заява була повернена заявникові через те, що він не наділений правом на її подання. Дайте правову оцінку ситуації.

Нормативно-правові акти: 3, 14.

Базова література: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11.

Допоміжна література: 5, 15, 20, 21.

Тема 17. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами (2 год.) Питання для обговорення

  1. Поняття і значення перегляду рішень, ухвал, постанов господарського суду, що набрали законної сили, за нововиявленими обставинами як стадії господарського процесу. Підстави перегляду.

  2. Порядок і строк подачі заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами, до господарського суду. Підстави повернення заяви.

  3. Прийняття заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Порядок перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. Оформлення результатів перегляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]