Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Практичні завдання

  1. Підготуйте алгоритм дії скаржника щодо реалізації права на касаційне оскарження постанови апеляційного господарського суду.

2. Ухвалою Вищого господарського суду України повернуто касаційну скаргу підприємства «А» на постанову апеляційного господарського суду з посиланням на те, що до скарги не додано доказів надсилання копії скарги третім особам. Підприємство «А» звернулося до Верховного Суду України із скаргою на зазначену ухвалу Вищого господарського суду України. Задовольняючи скаргу, Верховний суд України зазначив, що положення ГПК не містять прямої вказівки щодо необхідності надіслання копії касаційної скарги третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, отже, посилання Вищого господарського суду України на невідповідність поданої підприємством «А» касаційної скарги вимогам розділу XII-1 ГПК України є безпідставним і не ґрунтується на вимогах процесуального закону. Дайте правову оцінку ситуації. Позиція суду якої інстанції є правомірною у наведеному випадку?

3. ТОВ «А» подало касаційну скаргу на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 02.02.2013 р. у справі № 42/88б. Вищий господарський суд відмовив у прийнятті касаційної скарги з ти підстав, що скаржником в касаційних скаргах оскаржується постанова Донецького апеляційного господарського суду, яка була предметом розгляду Вищого господарського суду України та переглянута за касаційною скаргою АТ «М». За результатами перегляду судом касаційної інстанції винесено постанову, якою постанову Донецького апеляційного господарського суду від 02.02.2013 р. залишено без змін.

Чи правомірні дії Вищого господарського суду? Яким чином ТОВ «А» може забезпечити реалізацію свого права на касаційне оскарження?

4. Вирішіть задачу.

Ухвалою Господарського суду Донецької області у справі № 53, залишеною без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду, відмовлено у задоволенні заяви ПП «К» про вжиття запобіжних заходів.

Не погоджуючись із вказаними судовими актами, ПП «К» звернулося з касаційною скаргою, в якій просить Вищий господарський суд України скасувати вищенаведені судові акти та прийняти нову ухвалу про задоволення заяви про вжиття запобіжних заходів.

Постановою Вищого господарського суду відмовлено у прийнятті касаційної скарги з тих підстав, що відповідно до п. 8 ч.3 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень суду, крім випадків, встановлених законом. Оскарження ухвал щодо вжиття запобіжних заходів статтею 438 ГПК передбачено лише в апеляційному, але не в касаційному порядку.

Чи правомірні дії Вищого господарського суду? Який чином ПП «К» може забезпечити реалізацію свого права на касаційне оскарження?

  1. Підготуйте мотивовану відповідь на наступні питання:

  1. Чи відрізняється підстави оскарження рішень в апеляційному порядку від підстав оскарження рішень в касаційному порядку?

  2. Чи є відкриття касаційного провадження підставою для припинення виконання рішення, що оскаржується?

  3. Які правила розгляду справи судом першої інстанції, не застосовуються при касаційному розгляді?

Нормативно-правові акти: 3, 18.

Базова література: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11.

Допоміжна література: 5, 15, 20, 21.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]