Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 8. Процесуальні строки (1 год.) Питання для обговорення

  1. Поняття і види строків у господарському процесі.

  2. Обчислення процесуальних строків. Правові наслідки недотримання процесуальних строків.

  3. Зупинення, відновлення і продовження процесуальних строків.

Практичні завдання

  1. Складіть схему «Види процесуальних строків у господарському процесі».

  2. Наведіть приклади строків у господарському судочинстві, які встановлюються законом та судом (не менше трьох прикладів за кожним видом).

  3. За матеріалами судової практики складіть приблизний перелік підстав, які можуть вважатися поважними для відновлення пропущеного процесуального строку.

  4. Визначте, чи дотримані процесуальні строки у наступних випадках:

    1. Позивач 08.01.2013 р. подав апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду. При цьому, 26.12.2012 у судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення, повний тест рішення було складено 28.12.2012 року, повний текст рішення отримано позивачем поштою 03.01.2012 року.

    2. Апеляційна скарга на рішення надійшла до місцевого господарського суду 19.02.2013 року. 25.02.2013 р. місцевий господарський суд надіслав одержану апеляційну скаргу разом зі справою до відповідного апеляційного суду. 28.02.2013 року апеляційний суд прийняв апеляційну скаргу до провадження, про що виніс ухвалу. 29.04.2013 року за наслідками розгляду апеляційної скарги господарський суд прийняв постанову.

Нормативно-правові акти: 3.

Базова література: 2, 3, 6, 7, 8.

Допоміжна література: 5, 15, 19, 20, 21.

Тема 9. Запобіжні заходи в господарському процесі (1 год.) Питання для обговорення

  1. Запобіжні заходи в господарському процесі: поняття, види, підстави застосування.

  2. Заява про застосування запобіжних заходів: її зміст, порядок подання і розгляду. Наслідки подачі заяви про застосування запобіжних заходів, що не відповідає вимогам закону.

  3. Виконання ухвали про застосування запобіжних заходів, порядок її відміни і оскарження.

  4. Підстави і порядок зупинення застосування запобіжних заходів. Відшкодування шкоди, заподіяної застосуванням запобіжних заходів.

Практичні завдання

1. До господарського суду Донецької області поступила заява від ТОВ «Х», що знаходиться в м. Краматорську Донецької області про застосування запобіжних заходів у вигляді накладення арешту на майно підприємства «У», розташованого в м. Алчевськ Луганської області. Підприємство «У» має заборгованість перед ТОВ «Х» за поставлену, відповідно до договору постачання продукцію.

Господарський суд Донецької області повернув заяву ТОВ «Х» без розгляду у зв'язку з тим, що до заяви не додано документи, які підтверджують спрямування підприємству «У» копії заяви про застосування запобіжних заходів і не надано докази сплати судового збору . Вкажіть ставку судового збору при подачі заяви про застосування запобіжних заходів.

Проаналізуйте ситуацію і дайте відповідь про правомірність дій вказаних осіб. Відповідь обґрунтуйте з посиланням на відповідні норми законодавства.

2. Суд розглянув заяву про застосування запобіжних заходів за участю представників заявника і особи, щодо якої подана заява про застосування запобіжних заходів. Суд задовольнив заяву про застосування запобіжних заходів.

Особа, щодо якої були прийняті запобіжні заходи, звернулася із заявою до апеляційної інстанції про відміну цієї ухвали. Апеляційна інстанція не прийняла скаргу, пославшись на те, що звертатися із заявою про відміну ухвали про застосування запобіжних заходів дана особа може тільки в тому випадку, якщо вона не була повідомлена про розгляд заяви про застосування запобіжних заходів.

Проаналізуйте ситуацію і дайте відповідь про правомірність дій вказаних осіб. Відповідь обґрунтуйте з посиланням на відповідні норми законодавства.

3. 15.05.2013 р. ТОВ «А» звернулось до господарського суду з заявою про вжиття запобіжних заходів, в якої зазначає, що має намір подати позов до ПП «В» про визнання договору недійсним та стягненням збитків, завданих його ділової репутації, у зв'язку з цим просить суд вжити запобіжні заході та витребувати у ПП «В» його статут , накладення арешту на все майно ПП «В» та на усі розрахункові рахунки.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 25.05.2013 р. у задоволенні заяви про вжиття запобіжних заходів відмовлено, з посиланням на те, що заявник не надав докази в обґрунтування вимог викладених в заяві про вжиття запобіжних заходів.

ТОВ «А» подало апеляційну скаргу на вищезазначену увалу суду, вказуючи на незаконність такої ухвали з тих підстав, що виявивши, що до заяви не надані докази в обґрунтування підстав вжиття запобіжних заходів, господарський суд повинен був залишити її без рух, а не приймати ухвалу про відмову у задоволенні заяви.

Чи підлягає апеляційна скарга задоволенню? Відповідь обґрунтуйте з посиланням на відповідні норми законодавства.

4. Підготуйте мотивовану відповідь на наступні питання:

а) яким чином господарський суд повинен повідомляти заінтересованих осіб про розгляд ним заяви про вжиття запобіжних заходів та які особи відносяться до числа заінтересованих?

б) чи повинен господарський суд у розгляді заяви про скасування запобіжних заходів призначати судове засідання з викликом заінтересованих сторін?

в) чи повинен господарський суд ухвалювати будь-який судовий акт про припинення запобіжних заходів?

Нормативно-правові акти: 3, 35.

Базова література: 1, 2, 3, 6, 7, 8.

Допоміжна література: 5, 15, 19, 20, 21, 30.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]