Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Практичні завдання

  1. ТОВ «МРІЯ» звернулося до місцевого господарського суду з позовом до ПАТ «Прем’єра» про визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна. У тексті договору сторонами визначено, що спори, які виникають з договору передаються на вирішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Український правовий союз». Господарський суд відмовив у прийнятті позовної заяви у зв’язку із тим, що спір не підлягає розгляду у господарських судах України. ТОВ «Мрія» подало апеляційну скаргу, в якій зазначало що сторони визначили у договорі суд, який не може розглядати спори з приводу нерухомого майна тому позовну заяву повинен розглянути господарський суд. Дайте правову оцінку ситуації. Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд?

  2. За матеріалами Інтернету, періодичного друку, судової практики визначить діючі в Україні третейські суди (не менше п’яти).

  3. В Єдиному державному реєстрі судових рішень знайдіть ухвали за поточний або минулий рік, винесені за наслідками розгляду справи про оскарження рішення третейського суду, якими скасовано рішення третейського суду (не менше трьох). Визначте підстави для скасування рішення третейського суду за кожною ухвалою.

  4. Заповніть таблицю: «Третейський розгляд господарських спорів»

    № з/п

    Загальні положення третейського судочинства

    Характеристика з посиланням на норми законодавства

    1.

    Справи, підвідомчі третейським судам

    2.

    Судові витрати

    3.

    Процесуальні строки при розгляді господарських спорів третейськими судами

    4.

    Подання позовної заяви і вимоги до її змісту

    5.

    Умови прийняття позовної заяви до розгляду третейським судом

    6.

    Порядок розгляду господарського спору третейським судом

    7.

    Порядок прийняття рішення третейським судом

    8.

    Вимоги до змісту рішення та набрання ним сили

    9.

    Оскарження рішень третейських судів

    10.

    Виконання рішень третейських судів

  5. Визначте переваги та/або недоліки вирішення господарських спорів третейськими судами.

Нормативно-правові акти: 3, 6, 22.

Базова література: 2, 6, 8.

Допоміжна література: 20, 21.

5. Організація самостійної роботи студентів

Самостійна робота студентів є позааудиторною формою організації навчального процесу.

Самостійна робота студентів полягає в поглибленні знань, умінь та навичок самостійної організації роботи студента, набуття професійних навичок з вирішення спірних ситуацій в сфері господарських процесуальних відносин.

Готуючись до виконання самостійної роботи, студенту необхідно проаналізувати закони та інші нормативні акти щодо завдань самостійної роботи. Якщо у зв’язку з виконанням самостійної роботи у студента виникнуть питання, він може звернутися за консультацією до викладача.

Самостійна робота полягає у виконанні трьох завдань (завдання див. далі). Самостійна робота повинна бути надана на пронумерованих аркушах паперу формату А – 4 в окремій папці і містити опис. На титульному аркуші роботи повинно бути вказано: назва учбового закладу та навчальної дисципліни, курс, група, прізвище і імена студента, . Матеріали самостійної роботи повинні бути у друкованому вигляді або написана власноручно студентом. Обсяг самостійної роботи — близько 10 сторінок формату А-4.

Виконане завдання для самостійної роботи подається викладачу на перевірку не менш як за 10 днів до проведення підсумкового контролю.

Отримавши самостійну роботу викладач перевіряє її, про що робить відмітку на титульному листі, вказує кількість зарахованих балів, підписує і ставить дату перевірки. Викладач має право не зарахувати самостійну роботу студента у випадку:

а) студент виконав роботу не згідно встановлених завдань;

б) при перевірці викладач виявить, що роботу студент виконав не самостійно (відповіді ідентичні відповідям, зробленим іншим студентом або переписані з підручника та ін.). У випадку, якщо студентами надаються однакові рішення завдань, зараховується робота того студента, який здав її раніше.

У випадку нездачі чи несвоєчасної здачі самостійної роботи, вона вважається невиконаною і оцінюється у «0» балів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]