Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Тема 10. Позов у судовому процесі (1 год.) Питання для обговорення

  1. Право на позов. Поняття і елементи позову.

  2. Форма і зміст позовної заяви.

  3. Порядок подання позову. Ціна позову. Відзив на позовну заяву.

  4. Відмова у прийнятті позовної заяви. Повернення позовної заяви без розгляду.

  5. Об'єднання позовних вимог. Зміна позову. Подача зустрічного позову.

Практичні завдання

  1. До місцевого господарського суду надійшла позовна заява, до якої було надано:

а) оригінал платіжного доручення про перерахування судового збору;

б) ксерокопія платіжного доручення про перерахування судового збору;

в) належним чином засвідчена копія платіжного доручення про перерахування судового збору.

Надайте правову оцінку ситуації у кожному з перелічених випадків. Які процесуальні наслідки подання таких документів до суду?

  1. ФОП Іванов В.В. подав позовну заяву до господарського суду з вимогою стягнути з ТОВ «Шанс» заборгованість за виконані підрядні роботи. У позовній заяві позивач вказав, що підрядні роботи виконувалися на підставі договору № 434 від першого січня поточного року та зазначив, якими актами підтверджується осяг і вартість виконаних робіт. Однак позивач не додав до позовної заяви зазначені документи. Дайте правову оцінку ситуації.

  2. ТОВ «Метал» звернулося до господарського суду з позовною заявою. Позовна заява була подана за підписом генерального директора цього товариства, однак підпис був факсимільним. Дайте правову оцінку ситуації. Чи повинен господарський суд прийняти таку позовну заяву?

  3. ПП «Цитрус» подало до господарського суду позовну заяву в якій об’єднало вимоги про стягнення заборгованості за договором поставки вугільної продукції та за договором підряду на переробку металопродукції, укладених з ПАТ «Завод Будівник». Дайте правову оцінку ситуації. Чи можна об’єднати у позовній заяві такі вимоги? Що повинен зробити суд?

  4. Чи може бути об’єднано у одну справу кілька однорідних справ, у яких беруть участь ті ж самі сторони, якщо такі справи перебувають у провадженні різних суддів?

Нормативно-правові акти: 3, 22, 35.

Базова література: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Допоміжна література: 5, 6, 15, 19.

Тема 11. Порушення провадження у справі і підготовка матеріалів до розгляду в першій інстанції (0,5 год.) Питання для обговорення

  1. Прийняття позовної заяви і порушення провадження у справі.

  2. Підготовка матеріалів справи до розгляду в господарському суді першої інстанції.

  3. Забезпечення позову.

Практичні завдання

1. ТОВ «Вимпел» звернулося з позовом до ВАТ «Шанс» про стягнення заборгованості за виконані підрядні роботи на суму 30 тис. грн. У позовній заяві позивач вказав, що підрядні роботи виконувалися на підставі договору №4 від 05.05.2002 р., обсяг і вартість виконаних робіт підтверджується актами форми № 2 від 10.06.2002 р. і від 20.07.2002 р., проте дані документи позивач не додав до позовної заяви.

Суд повернув без розгляду позовну заяву у зв'язку з тим, що позивач не додав документи, які підтверджують обставини, на які він посилається в позовній заяві. Чи правомірні дії суду?

2. ТОВ «А» звернулося з позовом до ТОВ «Д» про стягнення заборгованості. Ухвалою суду було відмовлено у прийнятті позовної заяви таких підстав, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо ТОВ «Д» порушено справу про банкрутство.

Чи правомірні дії суду?

3. Кредитна спілка “Добробуд” звернулося до господарського суду з позовом до фізичної особи-підприємця Іванова О.О., Петрової А.А. про стягнення заборгованості. Ухвалою суду було відмовлено у прийнятті позовної заяви таких підстав, що позивачем пред'явлено позов також до громадянки, якай не може бути стороною у господарському процесі.

Чи правомірні дії суду?

4. ТОВ «К» звернулося з позовом до ПП «М» про витребування майна та заявою про забезпечення позову шляхом накладення арешту на спірне майно. ПП «М» заперечувало проти задоволення заяви про забезпечення позову, вказавши, що співвласником майна є інша особа – АТ „Л”.

Яке рішення може прийняти суд за результатами розгляду заяви про забезпечення позову?

5. Товариство "А." звернулося до підприємства „Б” з позовом про визнання недостовірною поширеної одним з відповідачів інформації про те, що торговельна марка "N." знаходиться в трійці світових лідерів з виготовлення певного товару.

Відповідне товариство звернулося до господарського суду також із заявою про забезпечення позову, зокрема, шляхом заборони відповідачам та будь-яким суб'єктам господарювання замовляти, виготовляти та розповсюджувати в будь-якій спосіб рекламу торговельної марки "N." з посиланням на: друковані засоби масової інформації, в тому числі їх інтернет-версії; світовий та міжнародний статус названої торговельної марки; будь-яке місце цієї торговельної марки на ринку відповідного товару; "трійку світових лідерів" у даній галузі виробництва, "згідно з рейтингами друкованих та будь-яких інших засобів масової інформації".

Яке рішення має прийняти суд за результатами розгляду клопотання?

6. Назвіть заходи забезпечення позову, що не можуть бути застосовані та поясніть чому законодавець встановив такі обмеження.

7. Підготуйте мотивовану відповідь на наступні питання:

а) Яким чином має діяти господарський суд, якщо він дійде висновку про те, що зустрічний позов взаємно не пов'язаний з первісним?

б) Чи повинні господарські суди приймати до провадження справи, в яких є арбітражна угода, укладена згідно з Законом України "Про міжнародний комерційний арбітраж"?

в) Чи повинен господарський суд з'ясовувати фактичне місцезнаходження сторін у справі з метою повідомлення їх про час і місце судового засідання?

Нормативно-правові акти: 3, 20, 22, 35.

Базова література: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Допоміжна література: 5, 13, 20, 21, 64.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]