Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХПП новая 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Практичні завдання

1. За матеріалами судової практики за минулий або поточний рік підберіть приклади перегляду судових актів за нововиявленими обставинами, підготуйте відповіді на питання:

1) об'єкт перегляду;

2) особа, що подала заяву про перегляд судового акту за нововиявленими обставинами;

3) підстави перегляду;

4) результат розгляду заяви .

2. Господарський суд розглянув позов торгової фірми до заводу «Промінь» про стягнення 60 тис. грн. за недостачу отриманої продукції. Рішенням господарського суду з вантажовідправника була стягнута вказана сума. Після набрання рішенням господарського суду законної сили, районним судом загальної юрисдикції був винесений вирок, яким Іванов, Петров, Сидоров (працівникі станції Донецьк-товарний), були притягнені до кримінальної відповідальності за розкрадання з вагону продукції, відправленої заводом «Промінь».

Чи є підстави для перегляду рішення за нововиявленими обставинами?

Дайте юридичну оцінку викладеним фактам, аргументуйте свою відповідь посиланням на чинне законодавство України і роз'яснення Вищого господарського суду України.

3. Господарський суд відмовив у позові ТОВ «СУ-10» про стягнення вартості підрядних робіт у зв'язку з недоведеним обсягом виконаних робіт. ТОВ «СУ- 10» була проведена будівельна експертиза, якою підтверджений обсяг робіт, заявлених у позовній заяві. ТОВ «СУ-10» звернулося із заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Який процесуальний документ повинен прийняти суд за даною заявою?

4. Рішенням господарського суду від 15.09.2012 р. у справі № 4 зобов'язано ТОВ «А» знести самочинну прибудову до багатоквартирного будинку. 28.09.2012 відповідач звернувся до суду із заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами. У заяві про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами, заявник зазначає, що відповідно до проведеного експертного дослідження, отримано висновок № 1236 від 18.09.2012, яким встановлено, що роботи по знесенню прибудови призведуть до руйнування (пошкодження) багатоквартирного будинку. Зазначені обставини, на які посилається заявник, не були відомі при прийнятті рішення суду від від 15.09.2012 р.у справі № 4. Позивач та треті особи просять у заяві про перегляд рішення за нововиявленими обставинами  відмовити,  посилаючись на відсутність таких обставин. Суд відмовив у задоволені заяви з тих підстав, що не можуть вважатися такими обставинами поданий учасником судового процесу висновок експертного дослідження № 1236 від 18.09.2012 р., на який посилається заявник у своїй заяві, оскільки за своєю правовою природою даний висновок є лише новим доказом.

Чи правомірні дії суду?

Нормативно-правові акти: 3, 21, 35.

Базова література: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11.

Допоміжна література: 12, 19, 20, 21, 60.

Тема 18. Загальні засади виконання рішень, постанов, ухвал господарського суду (2 год.) Питання для обговорення

  1. Загальна характеристика інституту виконання судових рішень. Виконавчі органи.

  2. Виконавчі документи. Наказ господарського суду, порядок його оформлення і виконання. Дублікат наказу.

  3. Відстрочення або розстрочка виконання. Зміна способу і порядку виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду. Зупинення виконання судового рішення.

  4. Поворот виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]