Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

Лекція 2. Конституція України

1. Поняття і сутність конституції

Конституція України є джерелом не лише конституційного права України. Вона становить базове, фундаментальне джерело для всіх без винятку галузей національного права України.

Термін "Конституція" походить від латинського "constitutio", що означає встановлення, устрій, заснування. Він має багатовікову історію.

Що ж являє собою конституція і в чому її сутність?

Конституція - це система загальнообов'язкових норм, що мають найвищу юридичну силу і регулюють основи відносин між людиною і суспільством, з одного боку, та державою - з другого, а також засади організації самої держави та її відносин зі світовим співтовариством. (М. І. Козюбра. Конституція України - основне джерело конституційного права 2.

В Сучасному світі Конституція є невід'ємним атрибутом держави, ознакою її суверенітету.

Той факт, що конституція покликана закріплювати й регулювати найважливіші суспільні відносини, зумовлює її провідне місце в системі законодавства будь-якої країни. Перед поточними, тобто всіма іншими, крім конституції, законами, стоїть завдання конкретизувати й деталізувати конституційні положення. Кожна галузь законодавства має свій виток у тому чи іншому положенні конституції.

2. Юридичні форми і види конституцій

За юридичною формою конституції можуть бути поділені на писані й неписані.

За порядком прийняття, зміни та відміни конституції поділяються на гнучкі та жорсткі.

За рівнем втілення приписів конституцій у життя суспільства та держави їх прийнято поділяти на фіктивні, положення яких не знаходять потрібної реалізації й підтвердження на практиці, та реальні, якщо суспільні відносини відповідають конституційним настановам.

Відповідно до державного устрою конституції поділяються на федеративні та унітарні.

3. Зміст і структура конституції України

Під змістом основного закону держави слід розуміти сукупність конституційних норм, інститутів та принципів, що регламентують суспільні відносини, які визначають організацію державної влади, відносини цієї влади із суспільством та людиною. При цьому прийнято розрізняти два елементи, а саме: а) соціальний зміст конституції; б) правовий зміст

Структуру конституції утворюють її складові частини. Зазвичай, структура конституції включає: преамбулу, тобто вступну частину; основну частину; прикінцеві положення; перехідні положення.

4. Основні функції конституції України

Функції Конституції обумовлені і визначаються її роллю, яку вона здійснює у регулюванні суспільних відносин. Вони обумовлені також змістом самої Конституції.

Основні функції Конституції : соціальні, правові. Серед них: політична, Установча, програмна, виховна, регулятивна.

Таким чином, функції Конституції відображають її вплив на суспільні відносини.

5. Створення принципово нової Конституції суверенної держави Україна. Загальна характеристика положень Конституції України 28 червня 1996р.

З прийняттям в 1990 р. Декларації про державний суверенітет та Акта проголошення незалежності України в 1991 р. розпочався новий етап розвитку Українського конституціоналізму.

Із здобуттям Україною державної незалежності, розпочався конституційний процес, який пройшов відповідні етапи.

28 червня 1996 року Верховною радою України - Українським парламентом була прийнята Конституція України. В той же день парламент прийняв Закон України "Про прийняття Конституції України і введення її в дію". Цим Законом вводилася в дію нова Конституція та визнавалися такими що втратили чинність Конституція (Основний Закон) України від 20 квітня 1978 року з усіма наступними змінами і доповненнями та Конституційний договір між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади та місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття Конституції України.

Практика життєдіяльності нашого суспільства і держави утвердила Конституцію України у якості основного Закону України, основи всієї правової системи держави. Це означає, що Конституція України маючи найвищу юридичну силу щодо всіх нормативно-правових актів держави, є основою всієї національної правової системи.

Конституція України складається з преамбули, 15 розділів, які охоплюють 161 статтю та перехідні положення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]