Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

4. Конституційно-правові відносини; поняття, характерні особливості, види

Конституційно-правові відносини - це суспільні відносини, які врегульовані нормами конституційного права. Їх змістом є юридичний зв'язок між суб'єктами у формі прав і обов'язків, передбачених відповідною правовою нормою конституційного права, тобто соціальна поведінка учасників цих відносин. Останнім притаманні загальні риси, характерні для всіх правовідносин, адже будь-які з них є результатом впливу правової норми на відносини в суспільстві. Природа конституційно-правових зв'язків розкривається у змісті суб'єктивних прав і юридичних обов'язків суб'єктів правовідносин.

Разом з тим, вони мають особливі риси, пов'язані насамперед зі специфікою предмета правового регулювання, суб'єктами правовідносин, механізмом їх реалізації, місцем у системі правових зв'язків тощо.

Підставами виникнення, зміни і припинення конституційно-правових відносин є юридичні факти, які включають юридичні дії та юридичні події.

5. Джерела конституційного права України, як галузі національного права.

Конституційне право України, як кожна галузь права, має свої джерела. Термін "джерело права" юриспруденції відомий давно. Ще римський історик Тіт Лівій назвав закони XII таблиць джерелом публічного і приватного права.

Основними видами джерел конституційного права в світі є нормативно-правові акти, судові прецеденти, правові звичаї, а інколи міжнародні і внутрішньодержавні договори.

Система правових актів, які є джерелами конституційного права України, доволі широка, а саме: Конституція України, закони, постанови Верховної Ради України, декларації (насамперед Декларація про державний суверенітет України), Акт проголошення незалежності України, нормативні акти Президента України, постанови уряду України, Конституція Автономної Республіки Крим, акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим, уряду АРК, нормативні акти органів місцевого самоврядування, регламенти тощо.

6. Місце конституційного права в системі національного права.

Місце і роль конституційного права в системі національного права визначається предметом конституційно-правового регулювання, характером його співвідношення з приватно-правовими та з іншими галузями публічного права.

Вихідним тут є положення загальної теорії права про те, що система права ділиться на дві підсистеми: публічне право і приватне право. У межах цієї підсистеми права формуються галузі законодавства: в рамках публічного права - конституційне, адміністративне, кримінальне, фінансове; в рамках приватного - цивільне, сімейне, трудове та інші галузі законодавства. Безперечно, такий поділ досить умовний, оскільки норми однієї галузі проникають в інші, переплітаються з ними.1

Нормуючи відносини між суб'єктами влади і підпорядкованими цій владі, Конституція утверджує себе як головне джерело публічного права, а конституційне право є його основною галуззю. З іншого боку, визначаючи статус особи, індивіда в суспільстві, конституційне право закладає підвалини приватного права, яке регулює відносини між індивідами.

7. Поняття науки конституційного права, її система та джерела

Що ж являє собою наука конституційного права? На відміну від галузі права, яка закріплює і регулює певне коло суспільних відносин, конституційне право як наука являє собою систему наукових уявлень, знань і теоретичних положень про конституційне право як галузь права.

Зміст науки конституційного права розкривається через такі її поняття і категорії, як: предмет науки; - методологія науки; - система науки; - її джерела; - функції та завдання науки; - її співвідношення з іншими науками; - роль науки конституційного права у розбудові державності суверенної України. Наука конституційного права - це галузева юридична наука, яка має предметом свого вивчення конституційне право як галузь права, практику застосування, реалізації конституційно-правових норм та історію Їхнього розвитку.

Система науки конституційного права визначається її предметом. Вона обумовлюється також визначеною послідовністю вивчення конституційно-правової проблематики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]