Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_KPU-2013_B-1.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до написання та оформлення курсових робіт

Однією із форм самостійного опанування студентами положень і категорій конституційного права України, як провідної галузі національного права, є виконання курсової роботи з Конституційного права України.

Написання курсової роботи сприяє виробленню у студентів вміння самостійно аналізувати нормативні акти, критично оцінювати норми законів та положення, які висуваються авторами в наукових працях, інших публікаціях. Це привчає студентів самостійно узагальнювати й аналізувати матеріали практики конституційно-правового будівництва, формулювати й обґрунтовувати висновки і пропозиції щодо шляхів поліпшення практики застосування норм конституційного права органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами, їхніми об'єднаннями, іншими суб’єктами конституційно-правових відносин. Таким чином, виконання курсової роботи сприяє виробленню у студента навиків вести наукові дослідження.

Курсова робота виконується на одну із тем, відповідно до затвердженої кафедрою їх тематики. Обираючи тему роботи, студент консультується з викладачем, що призначений кафедрою його науковим керівником, погоджує з керівником самостійно складений план роботи (його проект), підбирає необхідну літературу.

Практика свідчить, що план роботи буває найбільш вдалим, коли студент попередньо добре ознайомиться з літературою по темі і, на основі цього, визначить ті проблемні питання, які є найбільш актуальними, тобто такими, що в сучасний період мають велике теоретичне й практичне значення та потребують їхнього наукового дослідження і висвітлення. У відповідності до цього визначається структура курсової роботи - її розділи, параграфи.

Приклад плану (до теми „Громадянство України як скла­дова правового статусу особи”):

Вступ

Розділ 1. Загальна характеристика громадянства, як структурної частини правового статусу особи

    1. Правовий статус особи: поняття, структура

    2. Поняття, сутність, характерні ознаки громадянства

1.3. Конституційно-правове регулювання відносин громадянства в Україні

1.4. Принципи громадянства України

Розділ 2. Набуття громадянства України

2.1. Поняття належності до громадянства та набуття громадянства

2.2. Підстави набуття громадянства України

2.3. Порядок набуття громадянства України

Розділ 3. Припинення громадянства України

    1. Підстави припинення громадянства України

3.2. Порядок вирішення питань про припинення громадянства України

Висновки

Курсова робота має бути виконана студентом самостійно, адже майбутній спеціаліст повинен навчитися самостійно і творчо вести дослідницьку роботу, аналізувати й узагальнювати відповідні положення літературних та нормативних джерел.

Виконуючи курсову роботу, студент повинен використовувати новітні нормативно-правові акти та наукові джерела. Неприпустимо виконання роботи на базі застарілих джерел. Це можна робити лише для порівняльного аналізу нового і старого матеріалу. При виконанні роботи неприпустимо вдаватися до плагіату, тобто видавати запозичені з літературних джерел положення (думки, висновки, пропозиції тощо) за власні, без посилання на авторів використаних положень.

До структури курсової роботи ставляться певні вимоги. Вона має містити: вступ; два чи три розділи, що поділені на параграфи; висновки; список використаних джерел, при необхідності - додатки.

У вступі студентом, що виконує курсову роботу, визначається: актуальність теми курсової роботи, тобто - проблемні питання, що в сучасний період мають велике теоретичне й практичне значення та потребують їхнього наукового дослідження і висвітлення; мета роботи; завдання, що необхідно вирішити для досягнення мети; об’єкт та предмет курсової роботи; методи дослідження, що застосовуються студентом.

Матеріал курсової роботи необхідно викладати в логічній послідовності, намагатися, щоб усі частини і положення роботи пронизувала визначена студентом ідея, яка випливає із змісту теми роботи, визначена, як мета роботи і яка втілена в її плані. Необхідно уникати незв'язного викладу положень, окремих фраз, а тим більше, механічного їх переписування із підручників, наукових праць, нормативних актів тощо. Необхідно, щоб студент визначав своє власне (позитивне чи негативне) аргументоване ставлення до норм законів та положень, що висуваються авторами в літературі.

Висновки, пропозиції й інші положення, що висуваються студентом, повинні обґрунтовуватися, а не просто констатуватися без належної аргументації.

Аналіз і критична оцінка літературних джерел, що використані в роботі, вимагає посилання на них. Так, коли в роботі передається зміст певних положень документа, наукової роботи авторів, своїми словами, то в тексті курсової роботи робиться посилання на них. Для цього в кінці наведеного положення ставиться значок посилання на список використаних джерел, що надається після основного тексту роботи. Значок посилання складається з номера джерела у списку та номера сторінки (сторінок) використаного джерела або статті (статей) використаного нормативно-правового акту. Наприклад: [10; С.7-8]; [4; Ст.10-13; 21; 30].

Якщо виникає потреба дослівно навести норму (статтю) закону чи фрагмент (частину) тексту підручника, наукової роботи, то в цьому разі така частина тексту (цитата) береться в лапки і виписується дослівно, а посилання на джерело робиться так само, як і в першому випадку.

Робити посилання на використані джерела на полях курсової роботи неприпустимо. Не дозволяється вживати не загальноприйняті абревіатури (скорочення слів).

У загальних висновках до курсової роботи її автор має у лаконічній, концентрованій формі, викласти основні висновки, пропозиції, рекомендації, що сформульовані власне ним при досліджені питань теми роботи.

Після закінчення написання тексту роботи наводиться список використаних джерел. Спочатку подаються нормативні акти, потім в алфавітному порядку (за прізвищем автора або за назвою роботи, коли вона видана колективом авторів за загальною редакцією одного з них), підручники, монографії, наукові статті тощо із вказівкою назви , місця і року видання (Напр.: "Конституційне право України / За ред. В. Ф. Погорілка – К.: Наукова думка, 2003. – 732 с.; Голосніченко І. Правосвідомість і правова культура у розбудові української держави // Право України. – 2005. – №4.).

Робота має бути віддрукована шрифтом Times New Roman, 14, через 1,5 інтервалу. Загальний обсяг роботи 25 - 30 сторінок. Сторінки нумеруються арабськими цифрами у верхньому правому куту аркушу. Роботу необхідно зброшурувати.

Якщо робота написана і оформлена неохайно, то вона не перевіряється керівником і не допускається до захисту.

Захист курсової роботи проводиться до початку залікової та екзаменаційної сесії. Тому важливо, щоб робота була завчасно подана на кафедру для її рецензування.

Готуючись до захисту, студент повинен врахувати зауваження, продумати зміст та логіку викладення матеріалу при захисті роботи. На виступ відводиться до 10 хвилин.

Курсова робота оцінюється в залежності від глибини висвітлення питань теми, логічності і послідовності викладу матеріалу теми роботи, самостійності. Оцінка за курсову роботу виставляється за результатами захисту в заліковій книжці і відомості.

Кращі курсові роботи можуть бути рекомендовані на наукові студентські конференції та на вузівські і республіканські конкурси. Вони можуть бути використані для написання майбутніх дипломних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]